×

Egy haldoklástörténet vége – Kapitalista realizmus a Cyberpunk 2077: Ultimate Edition című videójátékban

2024.05.14

A Cyberpunk 2077 egy poszthumán társadalom viszonyát mutatja be egy olyan szélsőségesen kapitalista rendszerhez, ahol a test halálából már nem következik az egyén életének vége, azonban az öröklét és egyáltalán a szociális boldogulás technológiai forrásai csak egy szűk elit kezében összpontosulnak.
Tovább

Elolvassuk-e 37-szer ugyanazt? – Kritika Harag Anita Valakire mindig gondolni kell című könyvéről

2024.05.12

A kortárs magyar irodalom „másodikkötet-szindrómájá”-nak nevezhetnénk azt a jelenséget, hogy a jól sikerült, sokszor elismerésben is részesült első kötet után a szerzők – a kiadói elvárásokhoz igazodva és a sikerfolytonosság fenntartása érdekében – rövid időn belül előállnak a következő kézirattal.
Tovább

Mennyit ér az érettségi? – Beszélgetés az oktatásunk mérési módszeréről a KO Közös nevezőben

2024.05.10

Május elején az érettségi tartja lázban a diákokat. A vágyott eredmény eléréséhez egyáltalán nem mindegy, melyik iskola padját koptattuk. A legújabb adásban oktatási rendszerünk mérési módszereiről beszélgetünk.
Tovább

2024.05.01Tovább

Frankenlady – Kritika a Szegény párák című filmről

Yorgos Lanthimos abszurd Frankenstein-történetként képzelte újra a Pygmalion-mítoszt, a Szegény párák fantasztikus miliőjének és látványos megoldásainak társadalmi reflexiói mögül mégis hiányzik az a realizmusigény, amely a görög rendező korábbi parabolikus munkáinak mélységét adta.

2024.05.01Tovább

Térey János

1970-2019

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs legfrissebb száma

Bővebben