• Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

  2023.06.19 — Szerző: Színházi Olimpia Nonprofit Kft. — Támogatott tartalom

  Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad majd otthont.

 • A 10. Színházi Olimpia záróeseménye Kép forrása
  A 10. Színházi Olimpia záróeseménye
  Kép forrása

  Bartók és Ravel az ország legrégebbi szabadtéri színpadán

  A június 24-i este programja különleges zenei kísérettel megvalósuló kettős táncelőadással indul: Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készült táncművek, az InterEUropa Balett, a Soproni Balett és a Forrás Produkció országosan egyedülálló összművészeti előadásában, nemzetközi szereposztással kerül színre. A táncművek koreográfusa Michael Kropf, rendezője Pataki András Jászai-díjas rendező. A szimfonikus zenekari műként játszott művek most egy különleges formában hangzanak fel, négykezes és két zongorás négykezes előadásban. A Bartók-művet a Kossuth-díjas Bogányi Gergely és a „zongora hercege”, Boros Misi adja elő, a Ravel-műhöz csatlakozik hozzájuk további két kiváló zongoraművész, az Erkel Ferenc-díjas Binder Károly és Varga Gábor.

  Bogányi Gergely és Boros Misi Kép forrása
  Bogányi Gergely és Boros Misi
  Kép forrása

  Az előadások szereposztásában nemzetközi szinten is elismert kiválóságokat találunk. A mandarin szerepében feltűnő moldáv Michail Sosnovschi formálja meg, aki számos európai színházban lépett színpadra, és húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a Litván Opera és a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására a 2000-es évek elején táncolt a Magyar Állami Operaházban is. A Bolero női szólóját a fiatal balettművész generáció egyik jeles képviselője, Nichika Shibata, a Europabalett szólistája táncolja majd.

  A 10. Színházi Olimpia záróeseménye Kép forrása
  A 10. Színházi Olimpia záróeseménye
  Kép forrása

  Szent Iván éji mulatság a fák alatt

  A színpadi produkciókat rendhagyó Szent Iván éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A nézők elmerülnek Szent Iván éjszaka varázslatos világába, hogy felfedezzék az erdő misztikumát. A fénysugarak felfedik a természet és a fák szépségét, és testüket az őket beborító ködbe vonják. Különböző művészetek figurái népesítik be a varázslatos éjszakát. A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre. Az olaszországi Teatro Potlach közel ötven éve kutatója és megújítója a színházművészetnek. A Pino Di Buduo alapította társulat interkulturális és multimédiás előadásaival világszerte komoly hírnevet szerzett. A Potlach története egészen a római avantgárd színházig nyúlik vissza, mozgatórugói mindig a kutatás és a kísérletezés voltak.

  A megjelenés támogatója: Színházi Olimpia Nonprofit Kft.


 • További cikkek