• Adjunk karácsonykor nevetést ajándékba! – 5 vígjáték a fővárosi színházak repertoárjából

  2019.12.14 — Szerző: Hekler Melinda

  Sok színvonalas vígjátékot játszanak most Budapesten, de jó párra közülük egy földi halandónak egyszerűen lehetetlen jegyet szereznie. Ezért próbáltunk olyan karácsonyi ajándéknak való előadásokat keresni, amikre reálisan el is juthatunk 2020-ban, hogy aztán mosollyal az arcunkon hajtsuk álomra fejünket.

 • Adjunk karácsonykor nevetést ajándékba! – 5 vígjáték a fővárosi színházak repertoárjából
  Patika
  Fotó: Horváth Judit

  Szerencsére az utóbbi években egyre népszerűbb szokás karácsonyra színházjegyet vagy -bérletet ajándékozni. Nem könnyű azonban eltalálni a szeretteink ízlését, meg ugye nem mindig tudjuk előtte megnézni a kiszemelt előadást, hogy legalább ennyire biztosra menjünk. Talán egyetlen egy olyan műfaj van, amivel így sem lőhetünk mellé. Nevetni minden ember szeret, és Babits Mihály szerint, „[a] nevetés társadalmi tünet: az ember nem nevet, ha izolálva érzi magát”. Valóban, társaságban, a közönség soraiban egymás jókedvét erősítjük, és sokszor olyan jelenség is mosolyt csal az arcunkra, amire a négy fal közötti magányunkban egy boldogsághormonunk sem mozdulna meg.

  Molière: Tartuffe

  Katona József Színház // Rendező: Bocsárdi László // Bemutató: 2019. december 21.

  Az álszentség és képmutatás legismertebb világirodalmi alkotását a romániai magyar színházi élet egyik legnagyobb rendezője, Bocsárdi László állítja színpadra. Jó előérzetünk van, már a szereposztás is magáért beszél Fekete Ernővel Tartuffe szerepében. A darab első bemutatása után több társadalmi csoportnál is kiverte a biztosítékot. Vajon a román fordításból készített szövegkönyv színrevitele nekünk vagy a szomszédunknak okoz majd kellemetlen perceket? Egy több mint háromszázötven éves színdarabnál az is kérdés, hogy milyen aktuális vetületet hoz be az előadásba a rendezés – erről majd aztán családi körben is lehet beszélgetni, ha lement a függöny. A Tartuffe-re talán még lehet jegyet venni, mert december 21-én mutatják be, és egy kis időbe telik, míg a nevetés többekhez elhallatszik.

  Neil Simon: Legénylakás

  Centrál Színház // Rendező: Puskás Tamás // Bemutató: 2019. december 21.

  Billy Wilder Oscar-díjas filmjéből Neil Simon, a komédiák nagymestere írt zenés színdarabot a Broadway egyik nagy slágerszerzőjével karöltve. A Centrál Színház szereposztása a zenés vígjátékok minden fontos jellemzőjének megfelel: Tompos Kátya nemcsak színészi játékával, de gyönyörű énekhangjával az előadás meghatározó szereplője lesz, a férfi főszereplő, Stohl András pedig inkább színészetével és humorával fog hódítani. A musical fülbemászó, izgalmas dallamvilágú, és zenei kíséretű dalokból áll, talán a Singin’ in the Rain klasszikussá vált zenei világát idézi modernebb hangszereléssel. Önfeledt családi szórakozásban lehet részünk, ha kicsit belesünk ebbe a Legénylakásba.

  Adjunk karácsonykor nevetést ajándékba! – 5 vígjáték a fővárosi színházak repertoárjából
  Legénylakás
  Kép forrása

  Charlie Chaplin: A diktátor

  Vígszínház // Rendező: Eszenyi Enikő // Bemutató: 2018. október 13.

  Ódákat zengenek az előadásról, és legfőképp ifj. Vidnyánszky Attila alakításáról Charlie Chaplin (a diktátor) szerepében. Ennek megfelelően jegyeket nem könnyű szerezni, és nagyon ajánljuk, hogy ha tehetik, az első tíz sorban foglaljanak helyet, mert tényleg élmény a főszereplő minden egyes szemrebbenését, finom mozdulatát megfigyelni. Chaplin- vagy némafilmrajongóknak nyilván kötelező, és bár a fiatalok is szeretik, az idősebb korosztály számára talán még inkább sikeres ajándék lehet. Egy kritikus szerint az előadásban a vásári humor, a maró irónia, a bohóctréfa és a cirkuszi játékosság eszközei is fellelhetőek. Egy biztos: A diktátor több szinten támadja a nevetőizmokat.

  Szép Ernő: Patika

  Örkény Színház // Rendező: Mohácsi János // Bemutató: 2018. december 15.

  A színdarab témája mindenki számára aktuális: nincs olyan ember, aki ne szeretné megtudni a boldogság titkos receptjének hozzávalóit, és szíve mélyén ne arra vágyna, hogy más kárából tanulva ki tudja kerülni az élet rá váró nehézségeit. Egy Szép Ernő-vígjáték még akár elsőre porosnak is tűnhetne, de a Mohácsi testvérek ezúttal is egy ízig-vérig mai előadást hoztak létre. Ezt az előadást 3 óra 10 perces játékidejével egy hosszúra tervezett közös estére ajánljuk. A kiemelkedő színészi alakítások itt sem hiányozhatnak: Kerekes Évát a Színkritikusok Díjával jutalmazták a polgármesterné parádés megformálásáért.

  Szabó Borbála: Szülői értekezlet

  Jurányi Inkubátorház // Rendező: Végh Zsolt // Bemutató: 2015. május 17.

  Az előadás egy osztályteremben zajlik, padokban ülünk, hogy egy szülői értekezlet aktív részesei legyünk. A beépített színészek a szülőikről ismert szülőtípusokat jelenítik meg: ezen néha sírhatunk, máskor leginkább nevethetünk. A Szülői értekezletet sokszor közönségtalálkozó követi – ha az ajándékozottunk egy-egy témában igazán elmélyedni vágyó típus, biztosan örülni fog, ha egy ilyen alkalomra veszünk neki jegyet. Az este némi interaktivitást is igényel, ezért a figyelem szikrájától is szorongó barátainknak, rokonainknak inkább más előadást válasszunk. És hogy milyen lesz az anyák napi műsor az új, alternatív elveket valló Ildikó néni szervezésében, az némi vita és egymásnak feszülés után majd kiderül. És talán az előadás élményével az igazi szülőik is könnyebben túlélhetők lesznek.

  Adjunk karácsonykor nevetést ajándékba! – 5 vígjáték a fővárosi színházak repertoárjából
  Szülői értekezlet. Fotó: Nagy György
  Kép forrása

   


 • További cikkek