• 7 budapesti előadás, amiről nem érdemes lemaradni a 2021-22-es évadban

  2021.08.30 — Szerző: Feke Eszter

  Indul az új szezon: minden színház nagy energiákkal készül rá, számos bemutatóval várják a közönséget. Sok premier lesz már szeptemberben is, így ha még nem szereztük be a jegyeket, érdemes átnézni a műsort. Ajánlónk ebben nyújt segítséget: hét színház egy-egy új előadását választottuk ki.

 • Izgalmas és sokszínű bemutatókkal jelentkeznek a budapesti színházak az új évadban. Az egzisztenciális és lélektani drámától kezdve a musicalen, komédián és posztmodern kísérleteken át mindenféle előadásra válthatunk jegyet. Akadnak klasszikusok, kortársak, regény- és filmadaptációk – egyszóval garantált, hogy mindenki megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő előadást.

  Sheleagh Delaney: Egy csepp méz

  Radnóti Színház // Rendező: Valló Péter // Bemutató: 2021. szeptember 26.

  Mészáros Blanka és Kováts Adél az „Egy csepp méz” című előadásban Kép forrása
  Mészáros Blanka és Kováts Adél az „Egy csepp méz” című előadásban
  Kép forrása

  Rögtön egy modern klasszikus, ami a magyar nézők számára talán elsősorban a filmadaptációja alapján lehet ismerős. A darabot a tizenkilenc éves Sheleagh Delaney írta. Az Egy csepp méz igazi siker lett, közel négyszáz előadást ért meg, játszották a West Enden és a Broadwayen is. Bár maga a dráma erősen az 1950-es évek Angliájának társadalmi kérdéseivel, problémáival foglalkozik, mint minden jó műalkotás, az általa felvetett kérdések aktuálisak és fontosak a jelen számára is: tematizálja az ember alapvető méltóságát, talpon maradását, helyét az őt körül vevő közegben is. Ez a mű a Radnóti Színház feldolgozásában, Valló Péter rendezésében is ígéretesnek mutatkozik.

  Schwechtje Mihály: Hajtűkanyar autósiskola

  Füge Produkció, Jurányi Ház // Rendező: Schwechtje Mihály // Bemutató: 2021. szeptember 1.

  A „Hajtűkanyar autósiskola” című előadás plakátfotója Kép forrása
  A „Hajtűkanyar autósiskola” című előadás plakátfotója
  Kép forrása

  Schwechtje Mihályt a húsba vágó témáiról ismerjük, no meg arról, hogy ezekbe is mindig tud csempészni humort, ami bár néha morbid vagy szarkasztikus, de sosem csak keserű szájízzel távozunk, miután megnéztük egy-egy alkotását. Ez várható a Hajtűkanyar autósiskolától is a Füge Produkció előadásában, amit a színlapon is fekete komédiának jellemeznek. Bár az ötlet filmnek indult, most a fejlesztés egy állomásaként színdarabként tekinthető meg a Jurányi Házban idén ősszel három alkalommal. A filmről sem tett még le az író-rendező, nemzetközi koprodukcióban tervezi azt megvalósítani. Az alapszituáció a sokak számára ismert és rossz emlékeket őrző jogosítványszerzés körül forog, miközben a korrupció kérdését boncolgatja: hogyan lehet (lehet-e egyáltalán) fellépni ellene, és mi történik, ha valaki megpróbálja?

  Závada Péter: A széplélek

  Stúdió K Színház // Rendező: Geréb Zsófia // Bemutató: 2021. szeptember 4.

  Sipos György, Homonnai Katalin és Nagypál Gábor „A széplélek” című előadásban. Fotó: Vass Ádám László Kép forrása
  Sipos György, Homonnai Katalin és Nagypál Gábor „A széplélek” című előadásban. Fotó: Vass Ádám László
  Kép forrása

  Závada Péter nevét hallva ma már nemcsak a versei, de a színházi munkája is azonnal eszébe jut a kultúrakedvelőknek. A széplélek című előadása az előző évadban is elérhető volt online, élő színházi bemutatójára viszont csak idén ősszel kerül sor – eredeti környezetében bizonyára még erőteljesebben érvényesül majd az alcímben szereplő „térdráma” műfajmegjelölés is. A Neuschwanstein kastélyban tartott idegenvezetés egyszerre játszik a térrel és az idővel, miközben a hatalom mechanikája is központi szerepet kap. Hogyan válik maradandóvá valami, amit létrehozunk? Mi mindenen megy keresztül egy hely, egy ember az idő sodrásában? Geréb Zsófia rendezése azok számára is biztosan új élménnyel fog szolgálni, akik már látták a képernyő előtt ülve.

  Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak

  Vígszínház // Rendező: Paczolay Béla // Bemutató: 2021. október 8.

  Az elmúlt évek egyik legfelkavaróbb magyar regényének adaptációja látható immár a nézőtéren is, ugyanis A rendes lányok csendben sírnak az elmúlt félévben – A széplélekhez hasonlóan – elérhető volt streamen, színházi premierje pedig október 8-án lesz a Vígszínház Házi Színpadán. A ‘90-es évek dunaszerdahelyi maffiaterrorját feldolgozó történet valós interjúk alapján mutatja be az elnyomásban élő nők mindennapjait. A színpadon három monológ formájában jelenik meg három generáció, bontakozik ki három női sors. Bár egymás mellett, egymástól függetlenül szólalnak meg a szereplők, mégis érezni a feszültséget, ahogy azok beszélnek, akiket csupán használtak, de sosem hallgattak meg. Ez a történet épp attól olyan népszerű, hogy tabukat dönt le, felszabadít – reméljük, nemcsak az interjúalanyok érezhetik így, hanem az előadás nézői is.

  Sidney Lumet: Network

  Centrál Színház // Rendező: Puskás Tamás //Bemutató: 2022. január 15.

  László Zsolt, Tompos Kátya, Alföldi Róbert és Fehér Tibor Kép forrása
  László Zsolt, Tompos Kátya, Alföldi Róbert és Fehér Tibor
  Kép forrása

  Az amerikai filmes örökség részét képező Network színpadi adaptációja is az évad izgalmas színfoltjának ígérkezik, amit László Zsolt, Tompos Kátya, Alföldi Róbert és Fehér Tibor közreműködése is erősít. A média hatalom, ezzel a hatalommal pedig mindig is igyekeztek visszaélni, manipulációra felhasználni. Erről a folyamatról, az ember elembertelenedéséről, a nézők megvezetéséről szóló előadás minden korhoz, társadalomhoz tud szólni, kétségtelenül hozzánk is.

  Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára

  Örkény Színház // Kovács D. Dániel // Bemutató: 2021. október 1.

  Haydnt Znamenák István alakítja. Fotó: Keleti Éva Kép forrása
  Haydnt Znamenák István alakítja. Fotó: Keleti Éva
  Kép forrása

  Az idei felhozatal egyik legabsztraktabbnak ígérkező előadása, a Harminchárom változat Haydn-koponyára az Örkény stúdiószínpadán tekinthető meg októbertől, mindig egy időben a Harminchárom álom című előadással, ami viszont az Örkény nagyszínpadán kap helyet. Az előzetes beharangozások alapján várható a két előadás összekapcsolódása: mindkettőnek fontos alkotóeleme a zene, a töredezettség, és a címek ugyancsak egymás felé hangolják a két produkciót. Már Esterházy műve is számos réteget mozgat meg – egyszerre az Esterházy család és Haydn történetébe enged betekintést –, de közben, ahogy az írótól megszoktuk, szakadozott szövetként épül fel előttünk valami, aminek összerakásában nekünk, befogadóknak is aktív szerepünk van. Az intertextuális játék Esterházytól és az Örkény Színház társulatától sem áll távol, így minden bizonnyal egy igazán egyedi előadást láthatunk majd.

  Line Knutzon: Mesteremberek

  Katona József Színház // Rendező: Máté Gábor // Bemutató: 2021. október 4.

  A „Mesteremberek” című előadás olvasópróbája. Fotó: Dömölky Dániel Kép forrása
  A „Mesteremberek” című előadás olvasópróbája. Fotó: Dömölky Dániel
  Kép forrása

  És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban jöjjön egy vígjáték is a Katona társulatának jóvoltából. A skandináv filmek, krimik, drámák igen népszerűek az utóbbi időben – különleges hangulatuk, humoruk, néha groteszk kiszámíthatatlanságuk is jócskán hozzátesz ehhez. Ezt várhatjuk a Máté Gábor rendezte Mesteremberektől is. A kortárs dán szerző vígjátéka a lakásfelújítás hétköznapi, ám annál fárasztóbb alapszituációjából indul ki, viszont garantáltan nem hétköznapi csavarokkal fogja meglepni a nézőket, igazán szórakoztató estét ígérve egy nehéz nap végén. A darab első előadása szeptember 23-án látható a nagyszínpadon.


 • További cikkek