• Tejfoggal a hideg kőbe – kritika az Amíg tart a nyár című filmről

  2020.12.05 — Szerző: Várkonyi Zsolt

  Shannon Murphy debütáló nagyjátékfilmje egy súlyosan beteg lány első szerelméről szóló üdítő, érzékeny coming-of-age mozi. Az Amíg tart a nyár a tipikus hollywoodi filmektől eltérő hangvételben mesél betegségről, párkapcsolatokról és függőségről.

 • Amíg tart a nyár

  Láttunk már filmet halálos betegséggel küzdő fiatalok szerelméről, és azt hihetnénk, hogy a coming-of-age zsánerében is ellőttek már minden puskaport. De szerencsére újra bebizonyosodott, hogy ez mégsem így van. Az eddig rövidfilmekben és sorozatokban utazó ausztrál Shannon Murphy első egész estés mozija, az Amíg tart a nyár (Babyteeth) a 2019-es Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol Arany Oroszlánra jelölték, és valószínűleg sokat fogunk még hallani róla.

  A kétórás dráma főszereplője a tizenhat éves, súlyosan beteg Milla (Eliza Scanlen), akinek teljesen megváltozik az élete, amikor találkozik a nála hét évvel idősebb rosszfiúval (Toby Wallace). A két fiatal nem is különbözhetne jobban egymástól: a lány jól tanul, és gazdag családból származik, míg Moses a drogok rabja, akit kitagadtak otthonról. Bár Milla szülei gyógyszerfüggők, és házasságuk is válságban van, próbálják lányukat megóvni mindentől, pláne a hozzá egyre közelebb kerülő bajkeverőtől.

  Ám nem olyan egyszerű eltiltani egymástól két tinédzsert, különösen, ha az egyik számára ez az első és valószínűleg utolsó szerelem is egyben.

  Shannon Murphy alkotása ezt a különös és drámai kapcsolatot, valamint a lány szüleinek küzdelmeit meséli el sajátos, a tipikus hollywoodi filmektől eltérő hangvételben. Az Amíg tart a nyár műfaját tekintve coming-of-age film, ám Milla állapota miatt mégsem egy átlagos felnövéstörténettel van dolgunk. A herceg nem fehér lovon érkezik, nincs meg az „előtted az élet” érzés, és a szülők sem jelentenek valódi kapaszkodót a főszereplő számára. A történetben Milla kivételével minden karakter gyarló, az érzelmileg törékeny, felnőni vágyó lány mögött pedig egy diszfunkcionális család áll, amely képtelen elfogadni gyerekük állapotát, miközben a saját kapcsolatukkal is gondjaik vannak.

  Súlyos betegségben szenvedő tinédzserlány, függőségbe menekülő szülők, félresiklott életű fiatal – a film alaphelyzetét megismerve az ember azt hiheti, hogy százhúsz percnyi tömény szomorúság és nyomasztás vár rá, ám szó sincs erről.

  Amíg tart a nyár

  Shannon Murphy alkotását egyfajta friss, fiatalos báj és életöröm lengi körül, ami igazán színessé és szerethetővé teszi, miközben a történet súlya sem vész el.

  Műfaját és stílusát tekintve a film leginkább a 2017-ben bemutatott Lady Bird öt juttathatja eszünkbe, mely öt jelölésig jutott az Oscaron .

  Az Amíg tart a nyár gondosan kerüli az elcsépelt tinidrámás kliséket, a kiszámítható fordulatokat és az olcsó hatásvadászatot. Fanyar humorral, olykor kegyetlenül őszinte párbeszédekkel, az emberi kapcsolatok dinamikájának érzékeny és életszagú bemutatásával hozza közel a nézőhöz a sztorit. A fejezetekre bontott szerkezet és a fragmentált történetmesélés érzékelteti az idő múlását, aminek a főszereplő állapota miatt komoly dramaturgiai jelentősége van. A legvidámabb jelenetek is keserédesnek hatnak, mert a film rendre azt sugallja, hogy a boldogság csak ideiglenes, erre pedig okosan rímel az alkotás címének magyar fordítása is.

  Amíg tart a nyár

  Shannon Murphy nem lőtt mellé a színészválasztással sem: az Oscarra jelölt Kisasszonyokban is feltűnt Eliza Scanlen hitelesen játssza a naiv, érzékeny főszereplőt, Toby Wallace pedig a lányos szülők rémálmát. Mindkét színész természetes alakítást nyújt, és remekül működik köztük a kémia, akárcsak a szülők (Ben Mendelsohn és Essie Davis) között.

  bb

  Az Amíg tart a nyár képi világát olykor gondosan megkomponált képek, máskor kézikamerás felvételek jellemzik – utóbbiak azt a hatást keltik, mintha külső megfigyelőként mi is részesei lennénk a történetnek. A friss formanyelvi megoldások, a feszes vágás, az erős hangulatképek, valamint az ügyes zeneválasztás újszerűvé és szerethetővé teszi az alkotást, amely üde színfolt a coming-of-age filmek palettáján.

  2020 a koronavírus-járvány miatt mozis szempontból is csonka év volt, az Amíg tart a nyár azonban nem csak a szerény felhozatal miatt lesz emlékezetes az idei esztendőből, és nem lenne meglepő, ha akár Oscar-jelölésig menetelne.

   

  Pontszám 8/10

  Amíg tart a nyár (Babyteeth)

  Színes, ausztrál dráma-vígjáték, 118 perc, 2020

  Rendező: Shannon Murphy

  Forgatókönyv: Rita Kalnejais

  Operatőr: Andrew Commis

  Szereplők: Eliza Scanlen, Michelle Lotters, Tobby Wallace, Essie Davis

  Bemutató (várható) dátuma: 2021

  Forgalmazó: Mozinet

  Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

  Pontszám 8/10
  Amíg tart a nyár

 • További cikkek