• Art is all around – Ezeket a programokat ajánljuk, ha kortárs művészeti élményekre vágysz

  2020.12.22 — Szerző: Sipos Tünde

  Az idei karácsonyt a megszokott személyes jelenlét helyett rendhagyó megoldásokkal ünnepelhetjük. Hasonlóképpen van ez a művészettel is: nincsenek forralt boros megnyitók, adventi tárlatvezetések – de születtek megoldások arra, hogy a kulturális élmények ezen a télen is körülvegyenek minket.

 • Mátrai Erik: Ellipszisek (aqb Project Space). Fotó: Biró Dávid
  Mátrai Erik: Ellipszisek (aqb Project Space). Fotó: Biró Dávid
  Kép forrása

  Bár az aktuális járványügyi intézkedések és szigorítások miatt a múzeumi intézmények és számos kiállítóhelyiség is bezárt, mégis vannak olyan galériák, amelyek kereskedelmi egység lévén nyitva tartanak. Természetesen ezekben is érvényesek az egészséget megóvó szabályok, és mindenhol kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos körülmények megteremtésére. Az ily módon látogatható galériáknak kiemelt szerepük van ebben a nehéz időszakban: kiállításaikkal nemcsak a műélvező közönség élményeit gazdagítják, de a művészek számára is megjelenési lehetőséget biztosítanak. Azzal tehát, hogy ezeket a helyszíneket felkeressük, az alkotókat és az intézményeket is támogathatjuk. Jelenlétünk, kapcsolódásaink és érdeklődésünk most éppen olyan sokat ér, mint a vásárlások, amelyek nem utolsó sorban igazán különleges ajándékok is lehetnek.

  Faur Zsófi Galéria: Egy művész, egy designer

  Horn Enikő Pumpkin táskája Horváth-Lóczi Judit „Try to fit in III.” című festményével a Faur Zsófi Galériában
  Horn Enikő Pumpkin táskája Horváth-Lóczi Judit „Try to fit in III.” című festményével a Faur Zsófi Galériában
  Kép forrása

  Az Egy művész, egy designer bemutatóra rendhagyó módon nemcsak a galéria képviselt művészeit, hanem olyan tehetséges magyar designereket is meghívtak, akik alkotásai párbeszédben állnak a képzőművészeti munkákkal. Így a tárlat erejét a kiállított művek közötti kapcsolat megteremtése tudja fokozni, ami gyakorlatias szempontok szerint is érvényesül. A kialakított enteriőröket akár saját lakásunkba is el tudjuk képzelni, ugyanis designbútorok is helyet kapnak a festmények és szobrok között. De éppen ilyen érdekes a tervezői ruhák és az ékszerek üzeneteinek kapcsolata a képzőművészeti kompozíciókkal. Játékos, gyakorlatias és elgondolkodtató minden párosítás. A tárlat december 23-ig tart nyitva, és egyszerre öt fő maszkviselés feltételével látogatható.

  Alkotók: Forrai Ferenc – Kondor Edit, Horváth Lóczi Judit – Horn Enikő/ENIHORN, Benyovszky-Szűcs Domonkos – Horányi Kinga/IKIIK, Matzon Ákos – Cako Kinga/CAKO,
  Haraszty István Édeske – Edőcs Márta, Romvári Márton – Zai Viktória, Dobos Tamás – KAZA, Gábor Áron – G. Heller Zsuzsa, Katerina Belkina – Tóth Zoltán, Gáti György – Karsay Judit

  Új Műhely Galéria (MANK): Lássátok, lássátok!

  G. Szabó Beáta: Konstantin álma parafrázisa I.
  G. Szabó Beáta: Konstantin álma parafrázisa I.

  Egy igazi karácsonyi kiállításra invitál a MANK legújabb csoportos tárlata, mely online formában látható december 31-ig. A bemutató a Mennyből az angyal népének soraival és kortárs művekkel hozza el az advent, az ünnepre való várakozás hangulatát. A kiállítás címe egy felhívás, amelyet az első karácsony alkalmával a pásztorokat Betlehembe invitáló angyal mondott – emellett a felhívás az ünnep mélységére kíván rávilágítani.

  A digitális kiállítás tulajdonképpen egy katalógus formába rendezett bemutató. Olyan műveket láthatunk itt, amelyek szimbólumok által utalnak a karácsony üzenetére, a csodára és a misztikumra. Extra tartalomként egy videó is készült a bemutatóhoz, amelyben Paár Julcsi énekes a Mennyből az angyal dallamaira improvizál, Mékli Attila atya pedig filozofikus és vallási szempontból is megvilágítja számunkra az ünnepkör lényegét.

  A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában a mindennapjaink fénypontja is lehet, hiszen a kiállított művek megvásárolhatóak. Online formájú, karácsonyt köszöntő meglepetés lehet a videó továbbítása is személyes üzeneteinkkel kiegészítve, hogy az ünnep fénye a művészeti alkotások közvetítésével minél több szívet beragyogjon.

  Kiállítók: Baksai József, Bálint Ildikó, Czene Márta, G. Szabó Beáta, Gilly Tamás, Hajas Katinka, Herman Levente, Horváth Lóczi Judit, Kalmár János, Keresztes Dóra, Kiss Márta, Mayer Éva, Lovas Ilona, Orosz István, Sipos Boglárka, Sziebert-Tóth Judit, Tápai Nóra, Verebes György

  Trafó Galéria: Nyitott Műtermek

  Trafó Galéria: A Nyitott Műterem sorozat legutóbbi eseménye
  Trafó Galéria: A Nyitott Műterem sorozat legutóbbi eseménye

  Az online lehetőségeknek hála már otthonról is beleshetünk a műtárgyak szentélyébe, az alkotók személyes műtermeiben. A Nyitott Műterem sorozatban kurátorok és művészeti szakemberek beszélgetnek kortárs művészekkel, amelyeket mi is végighallgathatunk. Sőt kérdéseinket továbbítva bele is szólhatunk az előadásba, így közvetlenül bekapcsolódhatunk annak menetébe. Sajátos alkotófolyamatokat, inspirációkat és még több személyes történetet ismerhetünk meg, és persze magukat a műalkotásokat. Mivel ebben a formában a távolság már semmilyen akadályt sem jelent, külföldön élő művészekhez is ellátogathatunk a Trafó Galéria segítségével.

  A sorozat következő alkalmai:

  2021.01.07. 21:00 Perlaki Márton , beszélgetőtárs: Petrányi Zsolt

  2021.01.14. 21:00 Gróf Ferenc , beszélgetőtárs: Szalai Borbála

  2021.01.21. 21:00 Keresztesi Botond , beszélgetőtárs: Miklósvölgyi Zsolt

  2021.01.28. 21:00 Katarina Šević, beszélgetőtárs: Somogyi Hajnalka

  aqb Project Space: Mátrai Erik: Ellipszisek

  Mátrai Erik évek óta készülő, önálló kiállítását bejelentkezés után lehet megtekinteni az aqb project space-ben december 31-ig. A művészt leginkább fényinstallációiról ismerjük, az utóbbi években pedig a fénnyel kapcsolatos kísérletezéseit festmények formájában is láthattuk. Ennek a meghatározó kiállításnak a középpontjában azok a képei állnak, amelyeken az ellipszisekkel foglalkozik. Ennek az alakzatnak ugyanis összetett utalásrendszere van, a bolygók és az égitestek pályája révén az univerzum fenséges miszticitásával is feltöltődik. Az elliptikus formákat a barokk művészetben használták előszeretettel: alkalmazásuk nemcsak mérnöki bravúrnak számított, de egy duális, egyaránt ember- és istenközpontú világ leképzéseként is értelmezhetővé vált, mivel az alakzat egyik fő jellemzője, hogy két gyújtópontból szerkeszthető meg. A kiállításnak sem csak egy fókuszpontja van: a színskála, a tiszta színek optikai hatását is vizsgálja.

  A tárlat extrája a Borsos Lőrinc művészpáros interakciója, akik a közös műteremben talált ellipszissablonokat dolgozták át installációkká.

  Műcsarnok: 7 év – 150 kiállítás

  7 év – 15 kiállítás Kép forrása
  7 év – 150 kiállítás
  Kép forrása

  Egy nagyszabású, áttekintő jellegű kiállítással készült a Műcsarnok az idei decemberre. A szervezők vállalása az volt, hogy összegyűjtsék az elmúlt hét évben az intézményben megrendezett legjelentősebb tárlatokat. Ez a bemutató tulajdonképpen egy nagyívű, vizuális dokumentum, a Műcsarnok memoárja, melyet virtuális sétaként mi is bejárhatunk, akár a telefonunkon keresztül is. Sok apró részlet, dokumentumfotók, arculatelemek és néhány kiemelt műalkotás kapott helyett ebben az összegzésben. A kiállításokat rendszeresen látogató közönség számára kedves emlékeket hívhatnak elő a látottak, miközben döbbenetes ráeszmélni arra, hogy milyen gigászi munka folyik egy ekkora kulturális intézményben. Minderről egy album is született, amely segítségével folyamatosan feleleveníthetjük ezeket a népszerű művészeti eseményeket. A kiállítást a tervek szerint 2021. június végéig tervezik nyitva tartani, így nagy reményeket fűzhetünk a személyes bejáráshoz is.

  bb


 • További cikkek