• Értékmentés és tartalomcunami – A KO Kultúradó vendége Bognár Péter

  2021.04.02 — Szerző: KO

  A KO Kultúradó legutóbbi vendége Bognár Péter, a magyarhangya társalapítója volt, akivel többek között a tartalmak közötti szelektálás fontosságáról és a közösségi alapú filmforgalmazásról beszélgetett Pauló-Varga Ákos, a KO Film rovatának vezetője és Falvai Mátyás, a KO Kultúradó szerkesztője.

 • Bognár Péter Kép forrása: Bognár Péter/magyarhangya
  Bognár Péter
  Kép forrása: Bognár Péter/magyarhangya

  A Budapest Filmnél, majd az Odeonnál dolgozó Bognár Péter szerint nagy átalakuláson ment át a filmforgalmazás a rendszerváltást követően, ám „a közízlés óriásit romlott az elmúlt húsz évben”. A diákok régebben Fassbindert akartak kölcsönözni az Odeonból, mostanra azonban ez az érdeklődő réteg sokkal szűkebb lett.

  Bognár Péter szerint mára már a tartalmaknak olyan cunamiját tapasztalhatjuk, amelyből nem lehet kiválogatni azt, ami minket valójában érdekel. Az újfajta platformokkal járó következményeket meg kell tanulni, „és a magyarhangyánál is próbálunk úgy evickélni, hogy olyan dolgot csináljunk, aminek értelme van”. Hozzátette: a magyarhangyánál mindig arra törekedtek, hogy „fontos filmeket” forgalmazzanak, a „kritikai magasságokat folyamatosan tartsák”, ne foglalkozzanak a középszerrel, és minél több embernek juttassák el az általuk jónak ítélt filmeket.

  A magyarhangya mint közösségi alapú filmforgalmazó arra törekszik, hogy olyan műveket válasszon ki, „amelyek egyébként a magyar közönségnek mondanak is valamit. [Amelyek] politikai berendezkedésünkre, az oda nem figyelésünkre, a passzivitásunkra valamilyen példát mutat[nak].” Bognár Péter úgy látja: a más forgalmazók által otthagyott remekművek sorban állnak, és a magyarhangyánál szinte a bőség zavarától nem tudják, melyik filmmel kezdjenek valamit, és melyikkel ne. A magyarhangya egyfajta missziója, hogy ezeket az alkotásokat minél több nézőhöz eljuttassa, ezért 2006-ban először a Filmklikkel, majd 2020-tól a Cinegóval közösen vágott bele a minőségi filmek streamingalapú terjesztésbe is.

  A beszélgetés 2020. júliusában készült, az teljes egészében meghallgatható a KO Kultúradó csatornáján az iTuneson, a Spotifyon és a SoundCloudon! A KO Kultúradó szerkesztői elérhetők e-mailen a ko.kulturado@gmail.com címen.


 • További cikkek