• Budapestnek Fotóutcája is van

  Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában

  2016.04.22 — Szerző: Sipos Tünde

  Az Andrássy út két oldala április 22–24. között fotó­univer­zummá vál­tozik a Capa Köz­pont és a Mai Manó ház ölelé­sében. A kiállító­házak­ban és a Nagy­mező utcá­ban a szabad­téri sza­ka­szon extrém konté­nerek­ben, szín­pado­kon klasszi­kus és inno­vatív formá­ban min­den a fotó­zás és a fotó­művé­szet körül forog majd. A Fotó­utca Fesz­tivál­ról Boro­nyák Vivien programmanagerrel beszélgettünk.

 • Az Andrássy út két oldala április 22–24. között fotóuniverzummá változik a Capa Központ és a Mai Manó ház ölelésében. A kiállítóházakban és a Nagymező utcában a szabadtéri szakaszon extrém konténerekben, színpadokon klasszikus és innovatív formában minden a fotózás és a fotóművészet körül forog majd. A Fotóutca Fesztiválról Boronyák Vivien programmanagerrel beszélgettünk.

  Budapestnek Fotóutcája is van

  Második alkalommal rendezitek meg a Fotóutca Fesztivált. Mi volt az ösztönző ereje annak, hogy egy ilyen eseménysorozatot elindítsatok?

  Egyrészt adja magát a lehetőség, amiről a rendezvény a Fotóutca elnevezést kapta: a Nagymező utca egyik oldalán a Mai Manó Ház ikonikus épülete, a másikon pedig a Capa Központ található. Évek óta megfigyelhető tendencia a fotográfia népszerűségének egyre nagyobb növekedése. Ez egyrészt abban tapasztalható, hogy maguk az alkotóművészek, de a tömegkommunikáció, a kreatív ipar, a design is egyre nagyobb volumenben alkalmazza a fotográfiát. Ezzel együtt a fotózás mint művészeti műfaj népszerűsége is egyre nő. Másrészt a célközönségünk körében is megfigyelhető ez a tendencia. A fotózás abszolút demokratikus és rendkívül népszerű műfajjá vált azáltal, hogy mindenkinek a zsebében ott lapul a telefon, aminek manapság egyik fő funkciója a képkészítés. Szerettünk volna erre a jelenségre reflektálni azzal, hogy egy olyan fesztivált hozunk létre, amely segíti a képkészítés műfaját értelmezni. Célunk nemcsak a fotókat értő, hanem a fotókat szerető emberek bevonzása is. Szeretnénk fejleszteni a látásmódokat, eligazítást nyújtani a fotóművészet és a fotótechnika világában, és emellett kiemelten foglalkozunk a körülöttünk élő kortárs fotósok munkáinak bemutatásával, archív technikák felidézésével és azzal, hogy széles spektrumot nyissunk a fotózásra mint művészeti műfajra és mint hobbira. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Mapplethorpe-film kivételével a kiállítások, tárlatvezetések, vetítések, technikai bemutatók és minden egyéb program ingyenes!

  Budapestnek Fotóutcája is van

  A rendezvény idén a Tavaszi Fesztivál programjába kapcsolódikMit jelent számotokra ez az együttműködés?

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál a magyar kultúra kiemelkedő színvonalú rendezvénye, örömmel járulunk hozzá a sikeréhez a magunk eszközeivel. Biztosak vagyunk abban, hogy az általunk szervezett Fotóutca Fesztivál gazdagabbá teszi a budapestiek és az ide ellátogatók életét. Fontosnak tarjuk, hogy a rendezvény ideje alatt egész napos eseménysorozatokkal minden korosztály számára élvezhető kikapcsolódási és szakmai élményeket tudjunk nyújtani.

  Péntekről vasárnapig számos program lesz, melyek kilépnek az említett épületek falain kívülre is.

  Teljes mértékben! Valóban magunkévá tesszük az utcát a két intézmény között, ami egyben kitelepülést is jelent. Most jóval nagyobb lesz a fesztivál utcai jelenléte. A Mai Manó Házzal szemben egy sátorban századfordulós fotószalont építünk fel, a házban pedig a legkülönbözőbb régi és kevésbé régi fotótechnikákba avatják be a műfaj legjobbjai a közönséget. A régi vándorfotós camera obscurájától a polaroid technikákig mindent ki lehet próbálni.

  A Capa Központ előtt látványos konténerekben jelennek meg az inkább a kortárs fotográfiához kapcsolódó tevékenységek. Hét interaktív térblokk lesz. Ezek a szállítmányozásból ismert hajózási konténerek, amelyek egyszerű, de figyelemfelkeltő, vonzó teret képeznek. Kiállítások, vetítések, virtuális valóság, pódiumbeszélgetések zajlanak majd. Örülünk, hogy a három felsőfokú fotográfiai képzést nyújtó intézmény diákjai aktuális témákra reagálnak konténerkiállításaikon. Ezen kívül kiemelném a közösségi média virtuális teréből a világszerte ismert @everyday sorozatot, ami nálunk @everydaybudapestnéven fut. Először kortárs magyar fotósokat kértünk fel, hogy a fesztivál ideje alatt fotózzák Budapestet. Azonban idén ez egy komplexebb program lesz, ami kiállítás és vetítés formájában is megjelenik a fesztivál ideje alatt: folyamatosan frissül a képanyag, így a résztvevők viszontláthatják magukat az egyes fényképeken. És a professzionális fotósok mellett bemutatkozhatnak olyan alkotók is, akik lelkesedésből és igen magas színvonalon örökítik meg számunkra Budapestet nap mint nap. A szombat esti Fotópartyn pedig DJ Bootsie és VJ Manna audiovizuál estjéhez ezeket az @everydaybudapest képeket használják fel egyedülálló módon.

  Budapestnek Fotóutcája is van

  Milyen szakmai programok lesznek még?

  Mind a két helyszínen tárlatvezetések, vetítések, workshopok várják az érdeklődőket. A Mai Manó Házban, ahogy említettem, inkább az archaikus eljárásokra helyeztük a hangsúlyt, amiket ki is lehet próbálni. A Capa Központban pedig a modernebb technikákat mutatjuk be, így lesz polaroid, selfie és mobilfotó készítő foglalkozás is. Neves fotósok segítenek az érdeklődőknek – talán az igen népszerű Szipál Martint említeném, aki klasszikusa a portréfotózásnak.

  Szakmai és interaktív program a portfólióelemzés és -tanácsadás. Kiknek ajánljátok ezt a lehetőséget?

  A Mai Manó Házban szakemberek segítségével havi rendszerességgel végeznek portfólió-tanácsadást, illetve -elemzést egész évben. Ennek a programnak a kiterjesztett változatát biztosítjuk most a fesztivál ideje alatt. A Portfólió Péntek Xtra különböző médiumok képszerkesztőinek, valamint a Mai Manó Ház kurátorának segítségével iránymutatást és visszajelzést ad a bemutatkozni kívánó vagy tanuló fotósok számára. Sajnos a helyek hamar elfogytak, de érdemes eljönni, mert tanulni, szakmai fogásokat ellesni mindig lehet.

  Szó esett már a vetítésekről. Milyen filmeket láthatunk majd?

  A Mai Manó Ház történetéről vetítünk. A Házban a közelmúltban lezajlott szakmai beszélgetések felvételeit mutatjuk be, és a Ház kortárs fotósokról szóló, Folyamatos Jelen című sorozat huszonnyolc alkotójának képeit vetítjük a fesztivál ideje alatt. A Capa Központban is folyamatosan lehet látni a mai magyar fotográfia legjobb alkotóit a szabadtéri kivetítőn. És nagyon örülünk, hogy sikerült a Robert Mapplethorpe-ról készült Look at the Pictures című dokumentumfilmet –amit a Berlinálén mutattak be pár hete – elhoznunk a fesztivál idejére. A magyar feliratozást mi segítettük, hogy igazi csemegével szolgálhassunk a Fesztiválon a szakma és a nagyközönség számára is. Négy alkalommal fogjuk vetíteni, matiné- és esti előadásban is, érdemes jegyet venni előre.

  Budapestnek Fotóutcája is van

  Melyik interaktív programot ajánlanád?

  A Miénk itt a kép különösen kedvelt programunk. Ez egy olyan bemutatkozási lehetőséget biztosító program, ami – a nagyszámú jelentkezések feldolgozása után – bárki számára lehetővé teszi, hogy másfél órára az ő képei legyenek láthatóak a Capa Központban. A profi installálást mi adjuk, és cserébe arra kértük a szerencsés nyerteseket, hogy nyissák is meg a tárlatukat. Izgalommal várjuk, hogy idén mi mindent mutatnak meg a pályázók. A tapasztalat az, hogy ez a lehetőség nemcsak az amatőröket lelkesíti, hanem a tanuló és gyakorló fotósokat is. Ezekben a terekben ugyanis másképp lehet gondolkodni, mint egy klasszikus múzeumi vagy galériás enteriőrben, ez pedig nagyon ösztönző számukra!

  A meglepetésszerű pop up kiállítások mellet milyen fix kiállítások látogathatóak?

  A Mai Manó Házban Hauer Lajos kiállítása nyílik meg a fesztivál ideje alatt, és már látható a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjának nyertese, Fazekas István Madárlátta Budapest című sorozata. A Capa Központban Eperjesi Ágnes Hazahaladás tárlata kapott helyet a Projekt Roomban, mellette pedig a nagyszerű 34. Sajtófotó Pályázat legjobbjainak a képei láthatóak.

  Mi volt a célotok a programok összeállításakor?

  Az egész fesztivált jellemzi, hogy profi szakmai háttérrel rendelkezve közérthető és interaktív módon kívánjuk megszólítani a közönséget. Interaktív, élménygazdag környezetben valódi értékes tartalmakat tudunk így átadni a klasszikustól a kortárs fotóig. Jelen lesznek a fiatal alkotók és az ő munkáik, de pódiumbeszélgetés résztvevőiként, illetve workshopok alkalmával a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alkotóival is találkozhatunk. A célcsoport pedig kicsiktől a nagyokig mindenkit magába foglal, ezért gyerekfoglalkozások is lesznek. Sok koncert és performansz, folyamatos tárlatvezetések segítik a befogadást. Szívesen dolgozunk együtt a Vírusest csoporttal is, akik a fotó témakörét járják körül „A gondolat fertőz” szlogenjükhöz híven közérthető, figyelemfelkeltő formában. Ami a zenét illeti: Barabás Lőrinc, valamint Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, Farkasházy Réka és a Tintanyúl, Smártonék is fellépnek. Wahorn Adrás tárlatot is vezet és zenélni is fog, illetve a már említett exkluzív DJ–VJ szett is fellép. Bátran elmondhatjuk, hogy bármelyik korosztály megtalálja a számára legizgalmasabb fotós programot a Fotóutca Fesztivál ideje alatt. Egy biztos: mi itt leszünk, és várunk mindenkit!


 • További cikkek