• Chaconne Fesztivál: a zene ezer árnyalata Veszprémben

  2023.10.09 — Szerző: Veszprém-Balaton 2023 Zrt. — Támogatott tartalom

  Klasszikus, kortárs, modern és antik, könnyű és komoly, régi és új - mindezt sűríti egybe a Chaconne Fesztivál október 18 és 22. között Veszprémben.

 • David Fray
  David Fray
  fotó: James Bort/Warner Classics

  „Kivételes alkalom, hogy a világhírű milánói Il Giardino Armonico zenekart Veszprémben láthatjuk és hallhatjuk. Szintén nagy öröm számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat David Fray ünnepelt francia zongoraművész, de a Forte Társulat és a fiatal zenészekből álló budapesti Dador Project közös táncos produkciója is rendkívül érdekesnek ígérkezik” – emelt ki néhány fellépőt Vikman Pál, a Chaconne Fesztivált szervező Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program klasszikus zenei projektmenedzsere.

  A chaconne eredetileg karakteres, gyakran gúnyos szövegekkel kísért tánc, mely a XVI. század végén jelent meg Spanyolországban. Néhány évtized alatt átalakult többnyire hármas lüktetésű hangszeres zenei formává, amely beszivárgott szinte minden műfajba, az operától az egyházi zenéig, szóló hangszeres tételektől a zenekari művekig. Lényege az állandóság, a makacs ismétlődés és a változás, a variáció jelenléte egyszerre.

  „Azóta rajongok érte, mióta először hallottam, és azóta érzem, hogy valami elemi erő lakozik ebben az egyébként egyszerű formában. A fesztivál „A zene ezer árnyalata” alcímet kapta, hiszen a chaconne elképesztő színekben pompázik és rendkívül magával ragadó!” – vallja Vikman Pál.

  Il Giardino Armonico - fotó: Alberto Panzani
  Il Giardino Armonico
  fotó: Alberto Panzani

  J. S. Bach d-moll hegedű partitájának utolsó, azonos című tétele áll a fesztivál fókuszában, mely Ábrahám Márta hegedűművész előadásában csendül fel, s Dukay Barnabás zeneszerzővel értő beavatást is átad a közönségnek.

  „Bach megdöbbentő kreativitással aknázta ki a chaconne formában rejlő lehetőséget, nem csak a d-moll partitában, melynek utolsó tétele az a bizonyos Chaconne, de a híres Goldberg Variációk is hasonló elven épül fel. Egyetlen varázslatot kiemelve a sok közül: a chaconne szerkezet alapját, a már említett állandóságot, a rögtön felismerhető, folyton ismétlődő néhány hangos basszus menet ábrázolja, amit Bach mindkét műben időnként egész egyszerűen elhagy, de úgy, hogy önkéntelenül belehalljuk, beleképzeljük, mintha ott lenne” – jellemezte a zenét Vikman Pál.

  Miután jellegzetesen a barokk kor nagy divatja volt a chaconne, és a vonós hangszerek is éppen ekkor nyerték el mai formájukat, nem meglepő, hogy a Chaconne Fesztivál kísérő rendezvényeként a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóját is Veszprémben tartják október 17 és 19. között. Az eseményen a szakmai előadásokon túl hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is várja az érdeklődőket.

  Chaconne Fesztivál
  Időpont: 2023. október 18.-22.
  Helyszín: Veszprém - Hangvilla, ActiCity, Megyeháza Szent István terme

  A megjelenés támogatója: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.


 • További cikkek