• Egy nélkülözhetetlen segítség: gyermekmentő kézikönyv szülőknek

  2022.12.01 — Szerző: KO — Támogatott tartalom

  Minden szülő szorong a megjósolhatatlan veszélyek, betegségek és balesetek miatt, ami gyermeküket fenyegetheti. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentőorvosainak új kézikönyve azonban mindenre kiterjedő alapossággal készít fel a legfélelmetesebb helyzetekre.

 • A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentőegységei több mint 56 ezer bajba jutott gyermeket láttak el a szervezet 1999-es alapítása óta.
  A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentőegységei több mint 56 ezer bajba jutott gyermeket láttak el a szervezet 1999-es alapítása óta

  A Gyermekmentő kézikönyv szülőknek – amíg a gyerekrohamkocsi megérkezik című könyvből nemcsak az életmentés alapjait sajátíthatjuk el, de azokra a kérdésekre is megkapjuk a választ, hogy mikor kell (és mikor nem) hívni a mentőket, hogyan lehet eldönteni, hogy a gyermek állapota mennyire súlyos, mit kell mondani a diszpécsernek. A 48 fejezetben az életmentő beavatkozások bemutatásán túl helyet kapott minden olyan betegség és baleset, amely nehézséget okoz a szülőknek, a krupptól a csípéseken át, a mérgezéseken keresztül a súlyos napégésekig. De olvashatunk tanácsokat arról is, mi legyen az otthoni sürgősségi felszerelésben, hogyan adhatjuk be a gyógyszereket, vagy miként előzhetjük meg a baleseteket és alakíthatunk ki biztonságos otthont.

  A könyv egyik szerzője, Dr. Goschler Ádám szerint a jól képzett laikus elsősegélynyújtók szerepe felbecsülhetetlen a beteg elsődleges állapotfelmérésében, a szakszerű segítségkérésben és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésében.
  A könyv egyik szerzője, Dr. Goschler Ádám szerint a jól képzett laikus elsősegélynyújtók szerepe felbecsülhetetlen a beteg elsődleges állapotfelmérésében, a szakszerű segítségkérésben és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésében

  A könyvet a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőorvosai írták. Az alapítvány mentőegységei a szervezet 1999-es alapítása óta több mint 56 ezer bajba jutott, beteg vagy balesetet szenvedett gyermek helyszíni ellátását végezték el. „Az évi átlagosan 4 ezer mentés tapasztalataiból pontosan tudjuk, mennyit ér az időben megkezdett újraélesztés. 

  A jól képzett laikus elsősegélynyújtók szerepe a beteg elsődleges állapotfelmérésében, a szakszerű segítségkérésben és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésében felbecsülhetetlen”

  – mondja Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Közhasznú Alapítvány gyermekmentőorvosa, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Terápiás Osztály csecsemő és gyermek intenzív terápiás szakorvosa.

  A szerzők – Dr. Goschler Ádám, Dr. Horváth Klára Phd, és Dr. Vadas Réka, akik mindannyian a Szent Márton Gyermekmentő Közhasznú Alapítvány gyermekmentőorvosai, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Terápiás Osztály orvosai – munkájuk tapasztalataiból tudják, melyek a leggyakoribb sürgősségi helyzetek, amelyek a csecsemők és a gyermekek életveszélyes állapotához vezetnek. Számtalan, laikusok számára szervezett oktatásuk során pedig képet kaptak arról is, hogy a szülők milyen félelmekkel néznek szembe, milyen dilemmákkal találkoznak, és mely kérdésekre keresnek leggyakrabban választ. Éppen ezért 

  a könyvben minden olyan „hétköznapi” vészhelyzetet is tárgyalnak, ahol felmerülhet a sürgős segítségkérés szükségessége.

  Így a legmodernebb ajánlások alapján ismertetik a láz- és fájdalomcsillapításra, a fülfájásra, a fejsérülésekre, a kiütésekre vagy a sebek ellátására vonatkozó irányelveket is.

  A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentőegységei több mint 56 ezer bajba jutott gyermeket láttak el a szervezet 1999-es alapítása óta.
  A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentőegységei több mint 56 ezer bajba jutott gyermeket láttak el a szervezet 1999-es alapítása óta

  A könyv megvásárlásával nemcsak tudást és felkészültséget lehet szerezni, hanem a Szent Márton Gyermekmentőt is támogathatjuk, hiszen a Magyar Fejlesztési Bank segítségével az értékesítésből származó nettó bevétel már teljes egészében az alapítvány munkáját segíti: a könyv megjelentetésével kapcsolatos költségeket ugyanis a bank magára vállalta.

  Milassin Levente, az MFB Marketing és Kommunikációs igazgatója szerint a „könyv minden fejezete, minden ábrája empátiát, türelmet és higgadtságot sugároz, ami talán a legnagyobb segítséget jelentheti a bajba jutott gyermekek hozzátartozói számára. Minden szülő, nagyszülő vagy gyermekkel foglalkozó szakember számára nélkülözhetetlen, helye van minden családi könyvespolcon.”

  A megjelenés támogatója: Magyar Fejlesztési Bank

  Gyermekmentő kézikönyv szülőknek – amíg a gyerekrohamkocsi megérkezik

  Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány, 2022

  kézikönyv megvásárlásával nemcsak tudást és felkészültséget lehet szerezni, hanem a Szent Márton Gyermekmentőt is támogathatjuk.

  Gyermekmentő kézikönyv szülőknek

 • További cikkek