• Ezt nézd Budapesten a következő évadban!

  #kinehagyd

  2017.07.19 — Szerző: Hekler Melinda

  Sok izgalmas bemutató várható a jövő évadban a főváros színházaiban. A Kortárs Online kiválasztotta azt az ötöt, amit a legjobban várunk a 2017/18-as szezonban.

 • A budapesti színházak szinte kivétel nélkül rekordnézőszámmal zárták a 2016/17-es évadot. A tét szeptembertől is a nézők megtartása és a művészi minőség megőrzése, fejlesztése lesz, ezért minden igazgató arra törekszik, hogy ügyesen egyensúlyozzon a közönségszórakoztató előadások és a kissé alternatívabb, új témákat boncolgató, merészebb alkotások között. Mi is igyekszünk ezt a sokszínűséget érzékeltetni ajánlónkban.

  Ezt nézd Budapesten a következő évadban!

  Franz Kafka: Az átváltozás

  Örkény Színház // Bemutató: 2018. január // Rendező: Gáspár Ildikó

  A darab címében szereplő ’átváltozás’ szó akár az Örkény Színházra is vonatkozhatna, hiszen a belső terében hatalmas átalakulás ment végbe az elmúlt hónapokban. Már csak a teljesen megújult, modern nézőtér miatt is érdemes lesz ellátogatni az Örkénybe a következő évadban. Mivel Gáspár Ildikó dramaturgból lett rendező (József és testvérei, Apátlanok), nagy valószínűséggel ő maga készíti majd el az eredeti novella adaptációját. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan fogják a színpadon megjeleníteni a bogárlétet és a többi tucat kafkai furcsaságot.

   

  Ezt nézd Budapesten a következő évadban!

  Pintér Béla: Ascher Tamás Háromszéken

  Katona József Színház // Bemutató: 2017. december // Rendező: Pintér Béla

  Pintér Béla nagysikerű, A bajnok című előadása láttán az egyik hetilap nehezményezte, hogy a darab kísérteties hasonlóságot mutatott egy befolyásos polgármester zűrösnek mondható magánéletével. Az újság kérdőre vonta Pintér Bélát, hogy miért nem mutat be egy előadást inkább Máté Gábor magánéletéről, kitérve benne arra az esetre, amikor a Katona József Színház igazgatója állítólagosan abortuszra kényszerítette a feleségét. Erre a merész ötletre, Pintér Béla úgy érezte, csak nagystílű választ adhat. Írt hát egy darabot Máté Gábor magánéletéről, ami elmondása szerint kilencvennyolc százalékban a saját fantáziájának szüleménye, ahogy annak idején A bajnok estében is volt. Vajon ki alakítja majd Máté Gábort az előadásban? Nagy lesz a harc a szerepért a Katonában, ez szinte biztos. Bezerédi Zoltán az egyetlen, aki önmagát fogja játszani.

   

  Ezt nézd Budapesten a következő évadban!

  Anders Thomas Jensen : Ádám almái

  Radnóti Színház // Bemutató: 2017. október 21. // Rendező: Szikszai Rémusz

  Már a szereposztás is magáért beszél, nem kisebb neveket felvonultatva, mint László Zsolt, Pál András, Schneider Zoltán vagy Csomós Mari. Mindemellett ez a mű olyan sokrétű, hogy akárhányszor nézi meg az ember – filmen vagy színházban –, mindig talál benne új gondolatot vagy korábban észre nem vett viccet, amin még másnap is lehet nevetni. Nagy divat ma nagysikerű filmalkotásokat színpadra állítani – reméljük ezúttal sem csalódunk, ha a dán humort magyarral fűszerezik. A mű színpadi adaptációját először láthatja a közönség Budapesten színházban.

   

  Ezt nézd Budapesten a következő évadban!

  Shakespeare: Lóvátett lovagok

  Vígszínház // Bemutató: 2017. szeptember 27. // Rendező: Rudolf Péter

  A korai bemutató miatt az előadás egy része már az évad végén elkészült. A szójátékokkal teletűzdelt, rímekben gazdag színpadi szöveg előllításában Závada Péter segédkezett. Várhatóan Rudolf Péter remek humorát még nagyobb magaslatokba emelik a szereposztásban helyet kapott Y generációs színészek. A főbb szerepeket Wunderlich József, Telekes Péter, Szilágyi Csenge és Bach Kata fogják alakítani. A Vígszínház bizonyára legalább olyan sikert szeretne elérni a Lóvátett lovagokkal, mint az Eszenyi Enikő rendezésében 2004-ben bemutatott másik Shakespeare-komédiával, a Tévedések vígjátékával, amit azóta is műsoron tart. Az előadásban közreműködik a Vodku Zenekar.

   

  Ezt nézd Budapesten a következő évadban!

  Jonathan Maitland: Tagadj, tagadj, tagadj!

  Orlai Produkciós Iroda // Bemutató: 2017. június 27. // Rendező: Szabó Máté

  Az angol The Daily Telegraph nevű lap szerint Jonathan Maitland darabja fausti mélységekbe merülve boncolgatja az olimpiák körül felsejlő doppingolás ügyét. Az angol író sokáig rádiós, televíziós újságíróként dolgozott, ahol belelátott a sport világának vélt vagy valós árnyoldalaiba. Az előadásban végignézhetjük sportoló és edzője örlődését, a kényes egyensúlyra való mindennapos törekvését – hiszen a lebukás réme kimondva vagy kimondatlanul is ott kopogtat az ablakon. Szeretjük az aktualitásokat, főleg, ha egy olyan témát boncolgatunk, ami szinte tabunak számít. Az előadást már nyáron bemutatták, de Budapestre csak szeptemberben érkezik.


 • További cikkek