• Ezt nézd: őszi kiállítások Budapesten

  2019.09.13 — Szerző: Sipos Tünde

  A nyári uborkaszezon után a múzeumi és galériás élet is új energiákat mozgósít. Az ősz beköszöntével az évszaknak megfelelő, változatos hangulatú és műfajú kortárs kiállításokat ajánlunk.

 • Deeper In – Cseke Szilárd önálló kiállítása

  Rugógyár Galéria // 2019. szeptember 5. – október 6.

  A galéria szezonnyitó kiállítása Cseke Szilárd két sorozatának bemutatásának ad otthont. A felső szinten a jól ismert Erdő sorozat legfrissebb festményeit láthatjuk, illetve az ugyanebbe a koncepcióba sorolható acéllemez szobrokat is. Az absztrakt erdős festmények a térben játszanak az érzékeléssel, behúzzák a szemlélőt a „rengeteg” mélységébe, ahol a festészet élményszerűségén keresztül áramlanak az absztrakcióban rejlő bravúros részletek. Mindemellett az Amikor hazatér című széria figurális, emlékidéző kompozícióit is megismerhetjük.

  Cseke Szilárd: Deeper In sorozat (részlet)
  Cseke Szilárd: Deeper In sorozat (részlet)
  Kép forrása

  World Press Fotó kiállítás

  Magyar Nemzeti Múzeum // 2019. szeptember 19. – október 23.

  A világméretű sajtófotó-pályázat nyerteseinek kiállítását száz nemzetközi nagyvárosban, köztük Budapesten is bemutatják. A bolygónkat érintő eseményekről készített felvételeket nyolc kategóriába sorolják: Általános hírek, Környezet, Természet, Hosszú távú projektek, Portré, Hír, Sport, valamint az Év képe, és új díjként az Év képriportja szekciót is megnyitják. Magyar vonatkozásban Máté Bence másodszor nyert díjat a Természet kategóriában. Kihagyhatatlan tárlat ez, ha érdekelnek az aktualitások, a társadalmi kérdések és nem mellesleg a Föld sorsa. Az élmény megrázó is lehet, de pont ez segíthet ráébredni arra, hogy mit is tehetsz a saját környezetedben a jövőért.

  Fotó: Máté Bence
  Fotó: Máté Bence
  Kép forrása

  Fragmentum

  Hegyvidék Galéria // 2019. szeptember 12. – október 3.

  Az Ars Sacra Egyházművészeti Fesztivál keretében rendezik meg a csoportos fotóművészeti kiállítást, amely szintén szakrális témával foglalkozik. A tárlat tematikája a fotográfia műfajából kiinduló műveken keresztül az érzékelés töredékességével, az emlékezés tökéletlenségével foglalkozik. Ha szívesen gondolkodsz kortárs művek között az élet mélyebb értelméről, a tisztán látásról, akkor feltétlenül nézd meg ezt a válogatást.

  Vadászi Zoltán: Transhuman
  Vadászi Zoltán: Transhuman
  Kép forrása

  CONTROLS / Ctrl+S Ékszerek Éjszakája Budapest

  Ráth György-villa // 2019. szeptember 20. – október 20.

  Ebben az évben az Ékszerek Éjszakája nem csak néhány estét tölt meg kortárs ékszerekkel, hanem egy egész hónapon át láthatjuk a nemzetközi pályázat nyerteseinek tárlatát. A szervezők ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hazai és külföldi ékszertervezők egymással aktív kapcsolatba kerüljenek, és így a közönség is egy szélesebb spektrumát láthassa napjaink ékszertípusainak. Ha szereted az extrém tárgyakat, és kíváncsi vagy arra, hogy mennyi gondolat és kreativitás rejtőzik egy apró – vagy akár nagyobb méretű – ékszerben, akkor nézd meg itt, hogy milyen viselhető vagy konceptuális tárgyak születnek a fülbevalók, gyűrűk és láncok klasszikus műfaja mellet!

  Vékony Fanni: The Devil’s Bones
  Vékony Fanni: The Devil’s Bones
  Kép forrása

  Art Market Budapest

  Millenáris B-C-D épület // 2019. október 3–6.

  Az őszi kiállításokat igazából a végtelenségig lehetne sorolni, de ha csak egy helyre mész el ebben az időszakban, akkor az legyen a Art Market Budapest. Itt biztosan megtalálod a kortárs művészet színe-javát, és nemcsak a hazai alkotókat, hanem számos más európai vagy akár afrikai művészt is megismerhetsz. Előadások, tárlatvezetések és workshopok kísérnek végig a kiállító standok között. Ezen az októberi héten abszolút képbe kerülhetsz, ami a kortárs képzőművészetet illeti!

  Art Market Budapest 2018
  Art Market Budapest 2018
  Fotó: Csizik Balázs

  Extra tipp külföldi kiruccanáshoz: Dóra Maurer

  Tate Modern, London // 2019. augusztus 5. – 2020. július 5.

  Az idei év egyik szenzációja és nemzetközi, magyar vonatkozású sikere Maurer Dóra önálló kiállítása, amelyet a világ egyik legrangosabb intézményében, a Tate Modernben rendeztek. Maurer Dóra a rendszerváltást megelőzően is a független művészeti színtér fontos szereplője volt, és kulcsfontossága tagja ma is a magyar képzőművészeti életnek mint képzőművész, tanár és kurátor. A tárlaton harmincöt mű keresztmetszetében dolgozzák fel sokrétű életművet. Ha szeretnél részese és tanúja lenni ennek a nagy jelentőségű eseménynek, akkor egy londoni látogatás megszervezése igen aktuálisnak ígérkezik!

  Maurer Dóra: Triolets
  Maurer Dóra: Triolets
  Kép forrása

   


 • További cikkek