• Kevesebben, de figyelmesebben fesztiválozunk idén nyáron – kutatás és ajánló

  2020.07.17 — Szerző: Stermeczky Zsolt Gábor

  Egyelőre úgy néz ki, augusztus 15. után újra fesztiválozhatunk. Az egyre szorultabb helyzetben lévő zene- és fesztiválipar egy része erre gyorsan reagálva betáblázta a nyár végét. Na de mennyire nehezíti ezt a vírustól való félelem, saját életünk megváltozása, illetve a rendhagyó programtorlódás?

 • A 2016-os Kolorádó Fesztivál emlékei. Fotó: Szemerey Bence
  A 2016-os Kolorádó Fesztivál emlékei. Fotó: Szemerey Bence
  Kép forrása

  A fesztiválozók mindenképpen különleges augusztus elé néznek idén. Ha a koronavírus esetleges jelenléte, illetve saját megváltozott élethelyzetük (pl. munkahely elvesztése) tartja vissza őket a programok látogatásától, akkor azért, ha pedig mégis belevágnak az idei szezonba, akkor a nyár végére feltorlódott kínálat rendkívüli sűrűsége miatt. Az augusztusban megtartott fesztiválok listájáról csak részletként villantanánk fel annyit, hogy négy nap alatt, augusztus 26. és 29. között kerül megrendezésre az Everness Fesztivál, a Kolorádó Fesztivál, a Fishing On Orfű, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Veszprémi Utcazene Fesztivál, illetve az ennél az időszaknál mindössze egy nappal tovább tartó EFOTT is. Bár ezek között akadnak egymástól markánsan eltérő profilú rendezvények, a jelenlegi helyzetben ezzel együtt is felmerül a kérdés, hogy kíváncsi fesztiválozók részéről ezek között mennyire alakult ki az elmúlt években átjárás. Amennyiben ugyanis kialakult, úgy a most a sűrű kínálattól nemcsak a vírus, de a speciális versenyhelyzet is vehet el látogatókat.

  A kialakult állapotokat egy nem reprezentatív kérdőívvel próbáltuk vizsgálni, amelyben a fesztiválozókat arról kérdeztük, hogyan érintik őket a változások. Így például megtudhattuk, hogy a pandémia miatt melyek azok a nem pótolt nyári események, amelyekről le kellett mondaniuk, illetve hogy mi alapján látogatják vagy nem látogatják a nyár végére feltorlódott rendezvényeket. Ezen kívül arra is rákérdeztünk, hogy a vírushelyzet fennállása mennyire befolyásolja eddigi fesztiválozó szokásaikat.

  Az elmaradók legnagyobb vesztesei – nem túl meglepő módon – a Sziget és a Volt Fesztivál (elmaradásuk a válaszadók 38, illetve 42 százalékát érintette).

  Az augusztusi párhuzamos fesztiválokat illetően a Fishing on Orfű és a Kolorádó Fesztivál lehetnek a leginkább egymás vetélytársai.

  Ezeket az eredetileg meghirdetett időpontban a válaszadók 52, illetve 32 százaléka látogatta volna, az új időpontok miatt választás elé kerülők pedig 29 százalékban a kettő között lamentálnak. E tekintetben talán az sem elhanyagolható, hogy a kérdőív kitöltésének időpontjában jelentős volt azok aránya (45 százalék), akik még nem voltak biztosak benne, hogy bármilyen, eredetileg látogatni tervezett fesztiválon ott lesznek az új augusztusi időpontban (némi reményt talán kelthet, hogy ugyanitt az igenek aránya 38, a nemeké pedig csupán 17 százalék).

  Az augusztusban megtartott fesztiválokról való kimaradás lehetséges okaként a legtöbben a vírusveszélyre hivatkoztak

  (43 százalék), de jelentős azok aránya is, akik megváltozott életkörülményeik – munkahelyük elvesztése, illetve az ennek mentén felmerülő anyagiak – miatt maradnának távol (29 százalék). Ezen kívül az okok közül érdemes még kiemelni a programváltozást, azaz amikor a válaszadónak a fesztivál egy bizonyos napjára volt jegye, de azokat a fellépőket, akik miatt ment volna, más időpontokra rakták.

  Ami a vírustól való félelmet és a védekezést illeti, egy ötfokú skálán a válaszadók 31 százalékát a vírus jelenléte egyáltalán nem riasztja el a fesztiválozástól, és csupán 13 százalékuk nyilatkozta azt, hogy kimondottan tart tőle. Ezt némiképp árnyalja a maszk használatával kapcsolatos felmérés, amelynél ugyanezen ötfokú skála minden foka kapott minimum 19 százalékot, amelyből arra következtethetünk, hogy a fesztiválozók egy része ha saját magát nem is félti, a mások iránti felelősségből hajlandó az egészségügyi kompromisszumokra. Arra a kérdésre, hogy bevezetnek-e bármiféle új szabályt a másokkal való érintkezést illetően, változatos válaszok érkeztek.

  A már említett maszkviselés, illetve a klasszikus másfél méteres távolság tartása mellett felbukkant a gyakoribb fertőtlenítés – az egyik válasz szerint ez klasszikus fesztiválüzemmódban csökkentett lenne, hiszen nincs kézmosási lehetőség –, illetve a koncerteknek a szokásosnál távolabbi pontról való hallgatása.

  Mindent egybevéve nem kérdés, hogy az idei augusztus csökkenést fog jelenteni a megtartott fesztiválok számára, ugyanakkor az is valószínűnek látszik, hogy a fesztiválozók a kialakult helyzetre való tekintettel nagyobb odafigyelést tanúsítanak egymás iránt, a szervezők pedig előbbi sajnálatossága mellett utóbbiból is levonhatnak tanulságos, hosszú távú következtetéseket a biztonságosabb fesztiválozás érdekében.

  Tűfokán Fesztivál

  Mikor?

  Augusztus 18–22.

  Hol?

  Garáb

  Miért?

  Mert egy nagyon autentikus hangulatú kis fesztiválról beszélünk a koncertek mellett kísérleti programokkal, az idei helyszínen ráadásul buddhista szentély is található pávákkal és japán fürdővel.

  Kikkel?

  Mások mellett a Müller Péter Sziámi AndFriendsszel, a Nunky Bay Starshippel, Önismereti diszkóval és persze a fesztivál névadó Kampec Dolores zenekarral.

  Mennyiért?

  5000 Ft (elővételes napijegy), 18.000 Ft (early bird 5 napos bérlet a készlet erejéig), 20.000 Ft (elővételes 5 napos bérlet)

  UbikEklektik

  Mikor?

  Augusztus 19–23.

  Hol?

  Zsámbéki Színházi Bázis, Zsámbék

  Miért?

  Mert a különleges közösségi, összművészeti élményen túlmenően garantáltan elkerülöd a tömeget, a fesztivál ugyanis idén maximum ezer fős.

  Kikkel?

  Azzal a négy törzzsel egészen biztosan (Deepfields, TakaTuka, Azure, Fríz), amelyek valamelyikének te is a tagjává válhatsz egy mitologikus játék keretében a fesztivál ideje alatt.

  Mennyiért?

  19.000 Ft (bérlet)

  Fekete Zaj

  Mikor?

  Augusztus 19–23.

  Hol?

  Mátra–Sástó

  Miért?

  Mert a kortárs underground egyik legmarkánsabb felhozatalú hazai fesztiváljáról beszélünk. Amennyiben mindened a magyar gitárzene, de a közismertebb, többnyire hurráoptimista alternatívoknak már inkább az alternatíváit keresed, itt garantáltan megtalálod a számításaidat.

  Kikkel?

  Mások mellett a Gustave Tigerrel, a Mordái-jal, a VHK-val, a Korai Transmissionnel, a Mayberian sanskülottsszal és a Black Nail Cabaret-vel.

  Mennyiért?

  16.990 Ft (bérlet ára július végéig), 4.990 Ft (napijegy)

  Everness

  Mikor?

  Augusztus 26–29.

  Hol?

  Siófok–Sóstó

  Miért?

  Mert ha mégis hurráoptimista vagy, ezen felül érdekel a spiritualitás, a pszichológia, vagy csak szeretnél együtt létezni a természettel egy olyan helyen, ahol rajtad kívül is garantáltan mindenki ezt teszi a maga kötetlenségében, akkor az Everness abszolút neked való.

  Kikkel?

  A számos táncoson és vendég előadón túl a zenei színpadon többek között Palya Beával, a Zagarral, illetve a Samsara Boulevarddal.

  Mennyiért?

  Infók itt

  Kolorádó

  Mikor?

  Augusztus 26–29.

  Hol?

  Sztrilich Pál Cserkészpark, Nagykovácsi

  Miért?

  Mert itt a szó szoros értelmében is kikapcsolódhatsz, ugyanis nincs térerő. Ráadásul a korábban említett UbikEklektik azért helyezte a programját egy héttel korábbra, hogy a Kolorádón is ott tudj lenni.

  Kikkel?

  Itt lesz például a nemrég az Interpol és a The XX társaságában turnézó Nilüfer Yanya és az elektro új hullámos Helena Hauff, a hazaiak közül pedig mások mellett a Middlemist Red és a nemrég új albummal jelentkező Platon Karataev is.

  Mennyiért?

  19.900 Ft (II. elővételes bérlet), 3.900 Ft (táborjegy)

  Fishing on Orfű

  Mikor?

  Augusztus 26–29.

  Hol?

  Orfű

  Miért?

  Mert ha valami, akkor a Ricsárdgír által írt idei fesztiválhimnusz garantáltan kiöl belőled minden vírust. A jelszó: „Szép volt a tavalyi nyár, de az idei még szebb lesz!”

  Kikkel?

  Nagyjából mindenkivel, aki a klasszikus magyar alterben ma számít, a Bëlgától a Kiscsillagon át a Zubolyig. Hobo a hetvenötödik születésnapi programjával érkezik, a Heaven Street Seven erre az egy alkalomra alakul újjá, a feloszlását bejelentő Kistehén pedig az utolsó orfűi buliját tartja idén.

  Mennyiért?

  8.990 Ft (napijegy; a bérletek elfogytak)

  bb


 • További cikkek