• A gyilkos a házban van?

  Radu Muntean: Az alsó szomszéd

  2016.05.06 — Szerző: Benke Attila

  Radu Muntean filmjét, Az alsó szom­szédot a „román Nagyí­tásnak” is nevez­hetjük, mert Michel­angelo Anto­nioni klasszi­kusához hason­lóan egy moder­nista krimi­törté­net­ben vet fel a való­ság­értel­mezés­sel kap­cso­latos és erkölcsi kérdé­seket.

 • A hatvanas–hetvenes évek modernista művészfilmes trendjének egyik fő, a posztmodernt is foglalkoztató témája volt a valóság megismerhetőségének bizonytalansága. E gondolatkör tézisfilmje Michelangelo Antonioni Nagyítás című kvázi-modernista thrillerje, amelyben a szórakozott fotós lencsevégre kap egy gyilkosságot, de az előhívott kép többszörös zoom után sem alkalmas a férfi gyanújának igazolására, sőt teljes kudarcot vall megszállott nyomozása.  A történetet azóta számos alkotó feldolgozta más-más perspektívából: a legismertebb Francis Ford Coppola Magánbeszélgetése és Brian De Palma Halál a hídon című pszichothrillerje, de Peter Greenawaytől A rajzoló szerződését és Peter Strickland Berberian Sound Studióját is szokták a Nagyításhoz hasonlítani.

  A Nagyításhoz vagy a Magánbeszélgetéshez (és számos román új hullámos filmhez) hasonlóan Radu Muntean Az alsó szomszédban ismét egy populáris műfajt – krimi/thriller – használ morális-társadalmi kérdések, illetve ezekkel szoros összefüggésben a valóság megismerhetőségének vizsgálatához. A film főszereplője, Pătraşcu tisztes családapa s nem annyira tisztes, „mutyizó”, tipikus kisember. Ráadásul szeret hallgatózni – kiváltképp amikor az allattuk lakó lány veszekedik partnerével, Vali Dimával. Persze a vitákra nem nehéz odafigyelni, mert fölhallatszanak, de a sunyi Pătraşcu még oda is tapasztja fülét a bejárati ajtóhoz. Egyik nap azonban arra lesz figyelmes, hogy a lakást a rendőrség lezárta, a halottszállítók jelenlétéből gyilkosságra következtet, illetve játék- és Facebook-függő fia révén a lány erőszakos halálról értesül. Pătraşcu kombinálni kezd, gyanúja a nő élettársára, Dimára terelődik, akivel éppen egy „kockázatos üzlet” lebonyolítására készül. Így Pătraşcunak döntenie kell, hogy a piszkos pénz vagy a vélt felsőbbrendű erkölcsi igazság fontosabb számára.  A modernista filmekhez hasonlóan az Az alsó szomszéd legfőbb eleme a bizonytalanság, amelyet még mindig remekül képes ábrázolni a mára kissé kifáradt minimalista, epizodikus történetvezetéssel Radu Muntean. Mint a Nagyításban, itt is ködös információk állnak a főhős rendelkezésére, amelyekből megpróbál összerakni egy történetet. Ez azonban Az alsó szomszédban is lehetetlen. Az utolsó képkockáig eldönthetetlen, hogy az önjelölt nyomozó Pătraşcunak igaza van-e. Míg a Hátsó ablakban (Hitchcock híres filmjéhez is kapcsolódik Muntean alkotása) az a kérdés, hogyan menjenek át a szomszédos épületbe a hősök, addig Az alsó szomszédban még az is kétséges, hogy van-e értelme átmenni, azaz szembesíteni a vélt tettest feltételezett bűnével. Emiatt a műfaj háttérbe szorul, Az alsó szomszédban a megoldásnál sokkal fontosabb a központi probléma elemzése. Ami kicsit felemásra sikerült. A modernista filmek hajlamosak elidőzni a triviális, dramaturgiailag jelentéktelennek tűnő cselekvések bemutatásánál, és ezzel az eszközzel Radu Muntean is él, csak éppen míg az előzményfilmekben fontos funkciója volt a triviálisnak tűnő mozzanatoknak is (például a Nagyítás végén a „láthatatlan labdával” teniszezés), addig Az alsó szomszédban viszonylag sok az üresjárat. Például joggal érezhetjük feleslegesnek azokat a jelenetsorokat, amelyekben Pătraşcu és fia egy kutyás versenyen vesznek részt a család kedvencével, de túlzásba vitték az alkotók a videojátékos részeket is.

  Az alsó szomszéd ugyanis kicsit igazságtalanul gúnyolódik a videojátékos szubkultúrán. Noha karakterábrázolásában Radu Muntean műve a román filmekre jellemzően összetett, és a játékokat korholó apukát, Pătraşcut sem mutatja be erkölcsileg feddhetetlen figuraként, a történet azt implikálja, hogy a játék deviáns viselkedéssel jár együtt (a gyilkosnak vélt Dima is szívesen múlatja idejét erőszakos videojátékokkal).  Radu Muntean műve semmi formai vagy tartalmi újítást nem hoz a román új hullám jelentős darabjaihoz képest, ám feleslegesen didaktikus megnyilvánulásai és kisebb hibái ellenére a szintén bűnről szóló Anyai szívhez hasonlóan újabb izgalmas és összetett társadalmi látlelet, amely megpiszkálja a néző erkölcsi értékrendjét.

  Pontszám: 8/10

  Az alsó szomszéd (Un etaj mai jos)
  Színes, feliratos, román-francia-svéd-német krimi, dráma, 93 perc, 2015
  Rendező: Radu Muntean
  Forgatókönyvíró: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu
  Operatőr: Tudor Lucaciu
  Szereplő(k): Pătraşcu (Teodor Corban) Pătraşcu felesége (Oxana Moravec), Pătraşcu anyja (Tatiana Iekel), Vali Dima (Iulian Postelnicu), Vali felesége (Ioana Flora), Bolocan (Liviu Cheloiu), Viorel (Constantin Diţă), Dan (Constantin Drăgănescu)
  Bemutató dátuma: 2016. május 5. (Forgalmazó: Cirko Film)
  Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott!


 • További cikkek