• Döbrögi és a roma focisták

  M. Kiss Csaba–Rohonyi Gábor: Brazilok

  2017.04.06 — Szerző: Benke Attila

  Nagyon kevés jó, még kevesebb pozitív hangvételű filmet láttunk a magyarországi cigány kultúráról – a Brazilok című kusturicás sportdráma viszont megtöri a jeget. Remek szatíraként is működik, amely vidéki fociőrült romákat mutat be.

 • Döbrögi és a roma focisták

  A szomszédban a szerb rendezők megmutatták, hogy a nyomort ábrázoló szenvedéstörténetek mellett lehet a humor eszközeivel is beszélni a romák valós helyzetéről (Emir Kusturica művei mellett a Találkoztam boldog cigányokkalemlíthető). S bár nyilvánvalóan fontos problémákat taglal a Csak a szél vagy Bernáth Szilárd remek rövidfilmje, a Fizetős nap, a hazai cigányság helyzete sem csupán negatívumokban ragadható meg. A rendezőként debütáló egykori tévériporter, M. Kiss Csaba és társa, Rohonyi Gábor szatirikus hangvételű, magával ragadó sportdrámája, aBrazilok a roma kultúra vidámabb oldalát mutatja meg, emellet – a Délibáb és a Kojotután – újabb társadalmi problémafilm is, amely a magyar vidéken eluralkodó neofeudális állapotokról tudósít.

  A sztori a pest megyei Acsán játszódik. A főszereplő kamaszfiú, Fingi a faluszéli cigánytelepen él testvéreivel és féllábú, bolondos apjával. Közös bennük és Acsa arrogáns polgármesterében, hogy rajonganak a fociért. Mivel fémet, fát lopnak, a helyi nem roma lakosok és főleg az alpolgármester meg akarja leckéztetni őket. Egy nap azonban megadatik Fingiék számára a kitörés lehetősége egy brazíliai út formájában, amelyet egy titokzatos, külhonba szakadt gazdag falubeli ajánl fel az acsai focimeccs győztesének. A romák fellelkesednek, végre értelmes célt találnak, ám a rasszista alpolgármester és pökhendi fia, Török minden eszközzel akadályozzák őket.

  Döbrögi és a roma focisták

  A bürokráciával és az urambátyám-rendszerrel folytatott küzdelemben csak a helyi laza futballőrült, Csaba atya áll a roma futballisták mellé. A sztori egyszerű, szerethető és optimista, jóllehet, ismerős és kiszámítható is. Ám a film önironikus humora kiváló, nyoma sincs az erőltetett magyar vígjátékok manírjainak, ráadásul képes nevén nevezni a dolgokat, nem burkolja magát allegorikus ködbe, mint Goda Krisztina Veszettekje. M. Kiss Csaba művében megjelenik a magyar cigányság keserű valósága, de ezen a főhősök képesek nevetni is. Beszédes szimbólum, hogy a focicsapat saját mez híján Kádár-kori, szocialista címeres vörös egyenruhát kénytelen felölteni a meccsre, ami egyfelől vicces, másfelől a cigányok asszimilálódásának nehézségét szimbolizálja.

  A Brazilok karakterei nagyon szerethetők. A Fingit alakító Lakatos Erik és testvérei amatőr színészek, akiknek roma akcentusa és szóhasználata nagyon sokat hozzátesz a film hitelességéhez. Erik remekül megbirkózik karakterével, a gyönyörű Farkas Franciska pedig egyre jobb – öröm, hogy felfedezték a magyar filmesek (A zürichi expressz, Aranyélet). A mellékszerepekben feltűnő ismertebb színészek, például Gryllus Dorka kevésbé autentikusak, és a fiatal Mészáros Blanka sem hozza igazán hihetően a vidéki, naiv lányt. De a párbeszédek általában rendkívül hitelesek, érződik, hogy a forgatókönyvíró Muhi Klára elmerült a témában: elmondása szerint több cigánytelepet is meglátogatott felkészülés gyanánt.

  A polgármester és az alpolgármester, illetve fia, Török is jól eltalált karakterek. Bennük testesül meg a magyar vidék egyik alapproblémája: a hatalomba jutó opportunisták kihasználják az emberek gazdasági kiszolgáltatottságát, és rajtuk élősködve építenek fel kiskirályságokat. A Brazilokba rajtuk keresztül tör be a sötét dráma, a falu vezetői miatt érik társadalomkritikus szatírává M. Kiss Csaba dramedyje. A polgármester még nem is annyira elvetemült figura, bár jellemző, hogy a helyi kocsma elszeparált, kényelmes teraszán nézi sleppjével a világbajnokságot. Nála sokkal gerinctelenebb az alpolgármester Józsi, aki a politikai radikalizmust képviseli a történetben: minden maffiaeszközt felhasznál, hogy a helyi cigányságot lejárassa és megakadályozza a felemelkedésben. Csípős irónia, amikor a „roma felzárkóztatási program” miatt felveszi Rozit takarítónőnek a hivatalba, csak azért, hogy szexuálisan kihasználja.

  Döbrögi és a roma focisták

  Kisebb-nagyobb hibái ellenére is nagyon jó film a Brazilok, hangvétele és kifinomult társadalomkritikája hiányzott eddig a hazai filmkultúrából. M. Kiss Csaba és alkotótársai bizonyították, hogy lehetséges egyszerre szórakoztató és cselekvő filmet készíteni.

  Pontszám: 8/10

  Brazilok
  színes, magyar dráma, vígjáték, 95 perc, 2016
  Rendezte: M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor
  Forgatókönyv: Muhi Klára, M. Kiss Csaba, Huszár Péter
  Operatőr: Réder György
  Zene: Bornai Tibor
  Szereplők: Lakatos Erik (Fingi), Nagy Viktor Dániel (Áron), Farkas Franciska (Rozi), Dóra Béla (Török), Schmied Zoltán (Józsi, alpolgármester), Bánki Gergely (Csaba atya), Fekete Ernő (polgármester), Mészáros Blanka (Bianka), Dobó Kata (Ilike), Lakatos Renátó (Gazsiga), Gáspár Laci (önmaga)
  Bemutató dátuma: 2017. április 6. (Forgalmazó: InterCom)
  Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott!


 • További cikkek