• Minden szupi-szuper!

  Brad Bird: A hihetetlen család 2.

  2018.07.09 — Szerző: Szabó G. Ádám

  Ugyan a címadó szállóige a Warner animációs részlegének háza tájáról származik, a Pixarnak sincs miért szégyenkeznie. Brad Bird újabb animációs meséje az első részre is rálicitál.

 • Minden szupi-szuper!

  Élőszereplős szárnypróbálgatásai ( Mission: Impossible – Fantom protokoll, Holnapolisz) után a rajz- (Szuperhaver) és CGI-animáció (L’ecsó) nagy formátumú szerzője visszalibbent a formához, amelynek mestere, plusz amihez játszi könnyedséggel hozzá tudja igazítani a tartalmat. Azon túl, hogy a 2004-es A hihetetlen család közel 15 évvel később érkező folytatása betyáros látványvilággal és produkciós értékekkel kecsegtet, tematikai bravúrt is végrehajt. Szó sincs itt fáradtságról, a nosztalgia miatt kényszerből sokára érkező izzadságszagú második részről, e fejezet a Toy Story 3. hattyúdalának melankolikus zöngéit ugyan nem, de innovációit simán hozza.

  Bird szerint a második epizódban nem pusztán intim környezetben, vagyis egy család keretin belül zajlanak egy stilizált szuperhősmozi eseményei, A hihetetlen család 2. a folytatások szellemiségéhez hűen nagyobb távlatokban gondolkodik. Fokozáselve azonban végig szem előtt tartja az előd legfőbb tematikai motívumát, jelesül a privát szféra és a jelmezes kalandozás oppozícióját. 14 éve pusztán egy papa, mama, gyerekek alkotta mikrovilág rendhagyó életvitelébe pillanthattunk be, immár – a legintelligensebb hollywoodi szuperhősdrámákat mímelve – maga a félistenlét ólomsúllyal nehezedő következményei kerülnek centrumba. A direktor ráadásul újabb kártyákat is képes elővarázsolni az ingujjából: A hihetetlen család 2. trendérzékeny, ám nem hatásvadász darab a női szerepről, sőt, idővel egy újabb periférikusnak vélt szemszög, a gyermeki tekintet is teret kap. Bird a játékfilmes és az animációs kivitel határainak összemosása mellett mindig a történetben burjánzó témák precíz kidolgozásával bizonyult haladó szelleműnek, nem meglepő, ha a kasszarobbantó Wonder Woman vagy Fekete Párduc korában is tartja magát az elveihez.

  Minden szupi-szuper!

  Míg annak idején Bob Parr, a ház ura veselkedett neki a nagy küldetésnek, így a rendező egy tradicionális férfinarratívát érvényesített, hovatovább egy abszolút kanonizált cselekményszövésű családi kaland-akcióvígjátékot hangolt újra, ezúttal Helen a domináns, míg férje inkább passzív. A film remek stílusérzékkel váltogatja jeleneteit a világmentés és az apuka otthoni burleszk-botladozásai között, a zseniálisan vezényelt helikopteres mentőakcióra hibátlanul felel a szupercsecsemő (lézersugarat lövellő, ördögfiókává változó) Furival való örömteli mókázás. Persze, a látványpornók generikus szabályainak újraírása mellett Bird most is erőteljesen fókuszál a magánéleti szálra, így A hihetetlen család -mozik lényege csorbulatlan marad. De a családi kötélhúzást a főnemezis személyén keresztül is sikerül árnyalni: míg az első rész lesajnált rajongófiúcskából übergonosszá alakuló Szilánkja még csak Parrékon kívánt revansot venni, addig az itteni Démonitor már a teljes szuperhőstársadalmat leradírozná a térképről. Ugyancsak a dúsítás jegyében és kissé az Amerika kapitány: Polgárháborúra hajazva most az egyén fájdalmáért a világnak kell megfizetnie. Démonitor más tekintetben is progresszív karakter: a hagyományosan Blofeld-típusú Szilánk után a rejtélyes, láthatatlan, bitek és pszichedelikus villódzások mögé rejtőző ellenség rémvízióvá, animációs paranoiathrillerbe illő félelemmé növeszti a technikai fenyegetést, és közben az Irdatlan família egyik tagjának tükörképeként, sötét másaként sem bőg le. Alakja a CGI túlburjánzásának csinos metaforája, ezért is kell Parréknak a tettek mezejére lépniük, bizonyítva a tradicionális, önmagából fakadó, nyúlékony testtel, láthatatlansággal, dagadó izmokkal, jégfalemeléssel vívott küzdelem primátusát.

  Minden szupi-szuper!

  A fináléban persze Irdatlanék visszanyerik hősi kellékeiket, Bird a luxushajós zárlatra Illanát és Villt, vagyis a gyerekeket is egyenrangú partnernek tekinti a nők és a férfiak mellett, és a család, az egységbe kovácsolódás fontosságáról is aranyos, ámde a giccstől távol álló jeleneteket komponál. Hibátlanul gördül előre a második rész, lendülete az elsőhöz képest egyenesen meghatványozódott, és érzelmi vetületét sem érheti panasz: széles mosollyal nyugtázhatjuk, jöhet a harmadik bevetés.

  Pontszám: 9/10

  A hihetetlen család 2. (Incredibles 2)
  Színes, szinkronizált amerikai animációs családi kalandfilm, 118 perc, 2018
  Rendező: Brad Bird
  Operatőr: Mahyar Abousaeedi
  Szereplők: Craig T. Nelson (Bob Parr/ Mr. Irdatlan hangja), Holly Hunter (Helen Parr/ Nyúlányka hangja), Samuel L. Jackson (Lucius Best/ Fridzsiman hangja), Sarah Vowell (Violet Parr/ Illana hangja), Catherine Keener (Evelyn Deavor hangja)
  Bemutató dátuma: 2018. július 5.
  Forgalmazó: Fórum Hungary
  Korhatár: 6 éven aluliak számára nem ajánlott!


 • További cikkek