• Várnak a szabadtéri mozik!

  Nyáresti vetítések

  2018.07.05 — Szerző: Szabó Adrienn

  Újra itt a nyár és a szabadtérimozi-szezon! Szubjektív válogatásunkban most 5 olyan fővárosi kertmozit és vetítést ajánlunk, amit nem érdemes kihagyni.

 • Várnak a szabadtéri mozik!

  ZIMMER FERI

  Kobuci Kertmozi (Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély udvar) // 2018. július 9., 20:30

  Az óbudai kertmoziban az idén is a magyar filmekéi a hétfői nyáresték. A programok ingyenesek, és a mozizást beszélgetés előzi meg. Július 9-én Tímár Péter, a vetített film rendezője lesz a vendég.

  Tímár Péter nagysikerű filmszatíráját nem kell bemutatni – most itt az alkalom, hogy baráti társaságban, bodzaszörpöt szürcsölve mulassunk a Fikász család kalandjain. Az Egészséges erotikát követően a rendező ebben a filmjében is él a szereplők bábszerű mozgatásával, hogy még mulatságosabbá tegye a vadkapitalizmus útjára lépett Kádár-kori ügyeskedő húzásait. A balatoni üdülő kibérlése következtében felhalmozott adósságot Fikász Feri (Reviczky Gábor) minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközzel próbálja lefaragni: szorgos családjával mosogatóléből főzik a levest, földdel keverik a kávét, és vízzel hígítják a sört.

   

  Várnak a szabadtéri mozik!

  OROSZLÁN

  MOM Kertmozi (Budapest, Csörsz u. 18.) // 2018. július 11., 21:00

  A MOMkult belső, ligetes kertjében szerda esténként vannak vetítések, melyekre akusztikus zenével hangolják a közönséget. Kedvezőtlen időjárás esetén sincs baj, ilyenkor átteszik fedett helyszínre a vetítést.

  Long Way Home című önéletrajzi könyvében Saroo Brierley elmesélte közel sem hétköznapi történetét, Garth Davis pedig ennek alapján készítette el első egészestés filmjét. Saroo ötéves kisfiú volt, amikor egy alkalommal elaludt a vonaton, a bátyja pedig inkább dolgozni indult ahelyett, hogy érte ment volna, így az indiai kissrác elveszett, és 1500 kilométerre került otthonától. Végül örökbefogadott gyerekként nőtt fel Ausztráliában, és hosszú évek kutakodása után talált csak rá szülőfalujára a Google Earth segítségével. A film első fele az elveszett kisfiú veszélyekkel teli hányattatását meséli el, a második fele a felnőtt Saroo nézőpontjából vázolja fel szülő (Nicole Kidman) és az örökbefogadott gyerek ellentmondásos viszonyát.

   

  Várnak a szabadtéri mozik!

  EGY PIKOLÓ VILÁGOS

  Benczúr Kertmozi és Sörterasz (Budapest, Benczúr u. 27.) // 2018. augusztus 2., 21:00

  A Városliget közelében, a villanegyed egyik patinás épületének kertjében, a sörterasz mellett magyar filmklasszikusokkal várják a látogatókat. A Postamúzeum és a Bélyegmúzeum belépőjegyeivel ráadásul ingyenesek a Benczúr Kertmozi programjai.

  Többek között műsorra tűzik a termelési filmek sematikus világképét felbolygató Egy pikoló világost (1955) is. Máriássy Félix klasszikus darabjában a város peremén élőket mutatja be. A karakterábrázolásban még fellelhető a reakciósok-haladók-ingadozók hármas tagolódása, ugyanakkor stílusában a neorealista jegyeket követ a film. A történet szerint Juli (Ruttkai Éva) és Marci (Bitskey Tibor) egymással kölcsönesen szimpatizáló fiatalok, ám a fiút besorozzák katonának, a lány pedig gyári munkás lesz, és két műszak között számolatlanul gurítja le a pikoló söröket. A hazatérő Marci kiábrándul a züllés útjára lépett lányból. A szereplők cselekedetei erkölcsileg motiváltak, nem politikai meggyőződésből fogannak, a fővárosi helyszínek pedig nem csupán díszletként jelennek meg, hanem jelenetértelmező szerepük is van. Mindenkinek, aki szereti a régi filmeket, ajánljuk, hogy álljon meg a kertben egy pikolóra!

   

  Várnak a szabadtéri mozik!

  RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ

  Budapest Rooftop Cinema & Mozinet (Corvin Club, Budapest, Blaha L. tér) // 2018. aug. 11., 19:00

  A Corvin Club tetőteraszának már visszajáró törzsközönsége van. Az idén is többféle tematikus vetítéssorozat szerepel a kínálatban: a kultikus és premierfilmek mellett magyar és francia mozikat is nézhetünk. Újdonság, hogy az HBO GO-val karöltve sorozatokat is bemutatnak a szervezők.

  A Magyarországon élő Milorad Krstić rendező várva várt animációs akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő vetítéséig már csak néhány nap van hátra. Az egész estés animáció főhőse Ruben Brandt pszichoterapeuta, akire látomások alakjában törnek rá kedvenc műalkotásai. A lázálmok megszüntetésének céljából rablócsapatával megszerzi az eredeti példányokat, ehhez persze a világ legnevesebb múzeumaiba kell behatolniuk. A film tele van akciódús, pörgős jelenetekkel, és a James Bond-filmek hangulatát is megidézi, a látványvilága pedig főként film noir elemekből építkezik. Jó néhány hommage, utalás is felbukkan híres műalkotásokra, így mindezek parafrázisaként és palimpszesztjeként is működik a film. Kihagyhatatlan nyáresti program!

   

  Várnak a szabadtéri mozik!

  A SÉF

  Nagyszünet Kertmozi (Budapest, Soroksári út 60.) // 2018. augusztus 21., 20:00

  A Budapest Park területéből leválasztott Nagyszünet Kertmozi a Sony Movie Channellel együttműködve üzemel. A kortárs szcénából válogató vetítések ingyenesek, ezért érdemes már kapunyitás körül érkezni, hogy biztosan jó helyünk legyen. A film kezdéséig akár még befejezhetünk valamilyen sürgős munkát (wifi és konnektorok állnak rendelkezésre), vagy baráti társaságban élvezhetjük a hűsítőket, csíkos függőágyakban pihenve.

  A séf című, Jon Favreau fémjelezte vígjáték kedvesen szórakoztató darab, de a sztoriban nagy fordulatokra nem érdemes számítani, így tökéletesen funkcionál háttérmoziként is. Jó eséllyel úgyis nehéz lesz megállni, hogy a film nézése közben ne kapjunk kedvet egy street food étel elfogyasztásához. A címszereplő séf, Carl Casper (Jon Favreau) egy menő és elegáns étterem konyháját vezeti, de a tulaj (Dustin Hoffmann) megszorításai következtében kénytelen kreativitását mellőzni. Életének új szakaszát egy étteremkritikus lesújtó véleménye indítja el, melynek hatására food truck üzletbe kezd. Legjobb barátjával kipofoznak egy büfékocsit, és útnak indulnak kubai szendvicseket árulni. Az utazás alatt Casper beavatja a gasztronómiai titkokba a kisfiát, aki cserébe betekintést nyújt a Twitteren és Facebookon szocializálódott generációk tevékenységeibe. Miközben az apa–fiú kapcsolat elmélyül, görbe tükörben láthatjuk a közösségi média véleményformáló erejét.


 • További cikkek