• Pillanatkép a vidám barakkból

  Böszörményi Géza: Szívzűr

  2014.07.10 — Szerző: Benke Attila

  Vérbeli szórakoztató filmet újított fel a MaNDA nyárra, Böször­ményi Géza csehes be­ütésű, Szívzűr című szatí­ráját. A film humo­rosan mesél a nyolcva­nas évek késő kádári pos­ványáról.


 • Böszörményi Géza munkái sok szállal kötődnek a cseh groteszk realizmushoz. A kisember kisszerű világának ironikus megközelítése, a hazai környezetbe helyezett abszurd poénok és helyzetek többé-kevésbé működnek szellemes szatíráiban, jóllehet Miloš Forman, Ivan Passer vagy Jirí Menzel munkásságának ismerői „láttuk már” érzéssel állhatnak fel az Ismeri a szandi mandit? vagy a Madárkák megtekintése után. Böszörményinél ugyanúgy laza epizódok alkotják a háttérbe húzódó, hajszálvékony történetet, mint a cseh új hullám mestereinél, és főszereplői is jellemzően falusi, vidéki vagy a társadalom peremvidékén élő, ténfergő antihősök. Ám e csetlő-botló figurák bohókás tevékenysége ugyanúgy szélesebb társadalmi-politikai perspektíva felé mutat, mint A mezők liliomai vagy a Sörgyári Capriccio főszereplőinek egyszerre megmosolyogtató és elgondolkodtató, rutinban fuldokló élete. A Szívzűr a Capriccióhoz kiváltképp erősen kapcsolódik cselekményszerkezete, közege és Jirí Menzel szerepeltetése miatt.

  A csupán sorvezetőként funkcionáló történet szerint a friss diplomás orvos, a fiatal Balla doktor megérkezik egy eldugott kis faluba feleségével, ahol azzal kell szembesülnie, hogy hivatása nem csak a gyógyításról szól, rendelője érdekkonfliktusok színhelyévé válik. Van, aki taktikából akar betegállományba vonulni, más politikai okokból kéri az orvos segítségét, míg néhány kétes nőszemélynek a közel sem rosszképű Ballára fáj a foga.

  Dicséret és elmarasztalás is, hogy a Szívzűr „cseh szatíra”. Forman vagy Menzel mániákus, groteszk vagy kisszerűen nevetséges, de szerethetően bájos karaktertípusait, abszurd szituációit Böszörményi sikeresen formálja a magyar közeghez. Van itt hibáiból tanulni nem tudó, de saját jelentéktelen hivatását komolyan vevő bolond, veszélyes és buta izomagy, nimfomán, facsipesz egyszerűségű, de csábító hölgyemény és ravasz, a helyzetet kihasználó köpönyegforgató is. És itt van maga Balla, a sodródó, kissé melankolikus antihős, aki leginkább az Intim megvilágításban zenész karakterére hasonlít. Nevet az ember a szereplőkön, de át is érzi sorsukat, szenvedésüket. Bár nincs túl sok sztori a Szívzűr 83 percében, a közeg és a figurák szórakoztatóak, a film ezért működik: őszinte, humoros, mindenféle modorosságtól vagy a mai vígjátékokra jellemző, bárgyú altesti poénoktól mentes alkotás. Rendszerkritikus szatíra, mely az egyre irreálisabb, anyagi tartalékait felélő, a vadkapitalizmus felé kacsingató, de az egyéni szabadságot továbbra is korlátozó, elvtelen Kádár-rendszer végnapjait rögzíti. (Balla szeretne minőségi ellátást nyújtani betegeinek, de az állam által biztosított orvosi eszközök nevetségesen elavultak, a falu bolondos lakói és a „fekete autós” hatóságiak nem hagyják nyugton dolgozni.)

  Böszörményi művét mindemellett egy-két ponton kritika is illetheti. Túlságosan is hasonlít A mezők liliomaira vagy a Sörgyári Capriccióra, ezért szigorú mércével mérve legfeljebb a „jól sikerült utánérzés” titulusra jogosult. Csak a kádári közeg visz a történetbe némi eredetiséget, de mind a falusi világot, mind az említett típusfigurákat ismerheti a néző a csehek alkotásaiból. Kár, hogy a történet szétfut, a karrier- és szerelmi konfliktus nem áll össze egésszé, sőt a szerelmi szál meglehetősen kidolgozatlan.

  Összességében a Szívzűr a nyári hőségben tökéletes kikapcsolódást nyújt: szórakoztató film rengeteg vicces momentummal, némi, sajnos ma is érvényes társadalomkritikával, Forman, Passer vagy Menzel szatíráinak modorában. A MaNDA-nak köszönhetően tűéles képpel és kiváló minőségű, élénk színekkel élvezhetjük Böszörményi Géza kórképét a gulyáskommunizmusról. Az extrák között egy 16 perces rövidfilmet találunk a rendező életművéről, melyből többek között megtudhatjuk, miért vonzódik annyira Menzelék világához. Aki könnyed, humoros, de a hasonszőrű Indul a bakterházénál némileg intelligensebb, kifinomultabb poénokkal dolgozó filmszatírára vágyik, nyugodtan tegyen próbát Böszörményi Szívzűrével.

  Pontszám 7/10

  Szívzűr
  Színes, magyar szatíra, 83 perc, 1981, MaNDA DVD 2014
  Rendező: Böszörményi Géza
  Forgatókönyvíró: Böszörményi Géza, Balázs József
  Operatőr: Jankura Péter
  Szereplők: Máté Gábor (Balla doktor), Udvaros Dorottya (Balla felesége), Jirí Menzel (Demeter), Ichak Finci (Gáti doktor), Meszléry Judit (Gáti felesége), Pogány Judit (Emma), Margitai Ági (Erzsi), Szabó Lajos (Soltész), Básti Juli (Éva), Koltai Róbert (Állatorvos), Sir Kati (Állatorvos felesége)


 • További cikkek