• Ezek a legjobb gyereklemezek, amiket karácsonyra adhatsz családos ismerőseidnek

  2019.12.12 — Szerző: Hekler Melinda

  Ha visszagondolunk gyerekkorunk lemezeire, gyakran nem mosolygunk, inkább fancsali képet vágunk. Amikor viszont az idei, karácsonyi ajándéknak is ideális gyerek CD-ket válogattuk, majd’ a fülünkig ért a szánk, mert a kínálat zeneileg, mondanivalóját tekintve és formailag egyaránt minőségi.

 • Ezek a legjobb gyereklemezek, amiket karácsonyra adhatsz családos ismerőseidnek
  Kisgyerek zenét hallgat, remélhetőleg pont az ajánlott albumok egyikét
  Kép forrása

  Persze rögtön kérdezhetné az olvasó, hogy ki ajándékoz ma még lemezt, és egyáltalán, a mai kisgyerekeseknek van még otthon CD-lejátszójuk? Felnőttként valóban sokkal kevesebb költség és macera a streaming szolgáltatóknál hallgatni a zenét, ide-oda váltogatni az albumok és hangulatunknak megfelelően szegmentált lejátszási listák között. Mégis, talán éppen karácsonykor van, akinek még mindig jobban esik „feltenni” egy ünnepi albumot. A gyerekek esetében a streamelés sem olyan egyszerű: a szülőnek folyton készenlétben kell állni, nehogy illetéktelen vizekre (azaz explicit szövegű zenékre) evezzen a szolgáltató algoritmusa. Persze ezt könnyen ki is lehet küszöbölni a streaming oldalakon, de korongokat ajándékozni és hallgatni akkor is menőbb!

  Még egy dolog visszatarthat minket attól, hogy gyereklemezt ajándékozzunk: egy Barbie babának vagy Villám McQueennek minden gyerek jobban örül, mint egy műanyag korongnak. Erre azonban a kiadók megtalálták a megoldást azzal, hogy a gyereklemezeket egyre többször hozzájuk tartozó meséskönyvek mellékleteként értékesítik.

  Hahó Együttes: Földlakó

  2019-ben végre albumon is megjelent a felnőttek körében is népszerűvé vált, elég meghatóra sikerült Földlakó című szám, amely egyben a lemez címadó dala. A borító grafikája csillagos ötös, a rajz gyereknek-szülőnek is szemet gyönyörködtető. A Hahó Együttes és a Kaukázus zenekar énekese egy és ugyanaz a személy, Kardos-Horváth János, aki – ahogy az MTI-nek adott interjúban megfogalmazta – a Hahóban szülő és zenész egyszerre lehet. Pont az ő énekhangja az egyik kulcs ahhoz, hogy a Hahó albumai nem mennek a szülők agyára, még akkor sem, amikor egy dalban végig a bilizés tematikája van a középpontban. Ez a CD nem könyvvel, hanem egy szál magában kapható, de el lehetne képzelni a Hogyan neveljünk jó zenei ízlésű, vagány, rockzenét sem spenótként kiköpő gyerekeket a 21. században? című könyv mellékleteként is. A dalok közvetlen hangon, szórakoztatva tanítanak, és szép misszós tevékenységet folytatnak, amikor megpróbálják megszerettetni a legkisebbekkel a bo-bo-bo-borsófőzeléket, vagy arra rávenni őket, hogy nagy kedvvel járjanak boltba. Ha nem értenénk magyarul, és autózás közben hallgatnánk a CD-t, rá nem jönnénk, hogy ez gyerekeknek készült. Mégis szeretik ők is – és ez így van jól.

  Volt egy fakatona – Kaláka zenéskönyv CD-melléklettel (Válogatás 50 év gyerekdalaiból)

  A Kaláka együttest mindenki ismeri, a mai szülők is rajtuk nőttek fel – erre a legszebb bizonyíték, hogy legutóbb kiadott albumukra 50 év dalaiból válogattak. A CD-vel együtt kapható, gyönyörűen illusztrált kötetben nemcsak a dalok alapjául szolgáló versek kaptak helyet (többek között Móra Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és Lackfi János alkotásai), hanem a zenekar tagjairól és a Kaláka több évtizedes történetéről szóló mesék is. Mi lehet a titka annak, hogy a mai gyerekek is ugyanúgy imádják a Kalákát, ahogy a szüleik tették? Talán a zenei tisztaság, ami ötven év alatt sem kopott meg, és a népies hangszerek használata, amik sokkal mélyebben hatnak a kicsikre, mint az elektronikus, mesterséges hangok. A sípok, furulyák, csörgők, dobok olyan eszközök, amellyel ők is zajonghatnak, zenélhetnek otthon, amik részei a játéknak, és a világ felfedezésének szabadságát juttathatják eszükbe. Ezenkívül a dalokat olyan ízesen éneklik, hogy azzal a magyar nyelv ritmusára és a zeneiség elsajátítására edzik a kicsik fülét és értelmét.

  Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Életmesék

  Nagyon klassz, hogy a napi kereskedelmi sorozatban országos ismertséget szerzett Farkasházi Réka jó ügyre használja népszerűségét: egyre szebb és élménydúsabb gyereklemezeket ad ki zenekarával, a Tintanyúllal – nem véletlen az eddig bezsebelt két Fonogram-díj sem. Legújabb albumában a tőle megszokott megnyugtató, mesélős, kellemesen musicales hangon szólalnak meg a dalok, az albummal együtt megvásárolható könyvbe pedig Réka maga írta a meséket családja mikrokozmoszának eseményeit beleszőve. Sokszor a hétköznapok kihívásait láthatjuk viszont a szeretettel átitatott történetekben, miközben a mellékleten hallható dalok „játékká hangszerelik a mindennapokat”. A szerző szeretné, ha ezek a történetek mindenki otthonában folytatódnának, és egy idő után ki-ki a saját családjának ügyes-bajos kalamajkáit mesélné el esténként, ezzel is segítve a kusza élet gyorsan zajló eseményeinek feldolgozását a gyerekek és talán a felnőttek számára is. Ez a lemez is észrevétlenül tanítja a kicsiket a veszteségek feldolgozására, a különbözőségek elfogadására. Az Életmesék című album talán legnagyobb érdeme mégis az, hogy partnernek tekinti kiskorú hallgatóit – ahogy arra minden gyerek érdemes is.

  Belvárosi Betyárok: Betyárok karácsonya

  Amikor már azt érezzük, hogy nem bírjuk többször meghallgatni a Kiskarácsony, nagykarácsony című örökbecsűt, akkor próbálkozzunk a Belvárosi Betyárok folkos, bluesos verziójával. A Gryllus Kiadó minden évben meggyőz valakit, hogy készítsen egy rövid albumot karácsonyi zenékkel: Palya Bea, Csík János és a Petruska után most a Belvárosi Betyárok csaptak a rénszarvasok közé. A zenekar gyönyörű fantáziavilággal megálmodott és a felnőttek számára is élvezetesen megrajzolt klipjeivel sorra lenyűgözi a gyerekeket. Sokszor rajzfilm helyett is inkább ezeket nézik a kisebbek. Karácsonyi, mindössze 15 perces lemezüket kicsiknek és nagyoknak is ajánlják közös énekléshez, fenyőfa talpba faragásához, ajándékbontogatáshoz.

  Laposa Julcsi: Népi hang-színek – Tél (dalos kifestőfüzet CD-vel, matricával)

  Laposa Julcsi a fiatal népdalénekes-generáció Junior Prima-díjas tagja, aki interaktív dalos kifestőt készített kicsiknek és nagyoknak. A kottákat is tartalmazó füzetben megismerkedhetünk a Kárpát-medence népviseleteivel, hímzésmotívumaival, és közben a tájegységnek megfelelő gyerekjátékokat, népdalokat hallgathatunk a CD-mellékletről. Igazi összművészeti élmény lehet ez a gyerekeknek, hiszen színezés közben kezdhetik – vagy folytathatják – a népdalkincsünkkel való ismerkedést. Kultúránk ezen ismereteinek átadása rohanó világunkban sokszor a legutolsó a sorban, így többnyire el is marad, és ha egy gyerek kiskorában nem találkozik a népművészet, a néprajz elemeivel, akár egész életében idegenkedhet saját ősei mindennapi életétől, szokásaitól, vizualitásától. Itt a remek eszköz a kezünkben, hogy ha velünk így is esett, utódunkkal máshogy történjen!


 • További cikkek