• Halálpornó

  300 − A birodalom hajnala

  2014.03.11 — Szerző: Soós Tamás

  Devecseri Gábor forog a sírjá­ban: a görög törté­nelem kép­regé­nyesen dizájnolt ölés­mara­tonná vált.


 • Félreérteni egy olyan halálegyszerű filmet, mint a 300, nem lehet. Egyértelmű minden: a CGI-vérpermet, a bélkiforgató brutálakció, a görög történelemfantasy, a lenyűgözően kegyetlen erőszakkultúra. Mégis érdemes lenne nevén nevezni a gyermeket: a 300 szimpla halálpornó.  Van is rá egy teóriám. A 300 az amerikaiak perverz vágyálma, amiben a világcsendőr szerepét játszó imperialisták a leigázott, de igazságos harcot vívó kisebbség szerepébe képzelhetik magukat. Nem véletlenül harsognak olyan botorságokat a 300 második részében, A birodalom hajnalában, hogy Egyesült Görögország… Az amerikaiak a saját képükre formálják a görög történelmet, hogy a spártaiak hőseposzában a Bush-éra patrióta és militarista miliőjéhez illő erőszakbalettet írjanak. Értjük: támadnak a perzsák, el akarják venni a szabadságukat, meg szétlapítani a demokráciájukat. Azt is megmagyarázza ez, miért fejeznek le annyi embert a 300-ban: így perlik vissza a befogadható, emészthető videojáték-esztétika szintjére a televízióban és a neten látható, az amerikai néplelket traumatizáló terrorista-lefejezések képsorait.


  Ebből a szempontból lényegtelen, hogy jó film-e a 300: a brutalitás gátlástalansága az, ami túlmutat az esztétikai kategóriákon. Hogy jó film-e a maratoni késéssel kijött "Háromszázkettő", az könnyen megválaszolható. Az egyszínű – konkrétan posványszürke – képi világ, a kisöpört, hiányzó fantasy-szálak, az ásítóan unalmas mellékalakok és háttérsztorik, a jellegtelen főhős (Sullivan Stapleton) és az ön- és 300-ismétlő akciójelenetek miatt: nem. A szalamiszi csatáról regélő "Háromszázkettő" nem lesz több egy túlnyújtott flottafilmnél, aminek élvezetén sokat ront, ha valaki odafigyelt az ötödikes történelemórán. A birodalom hajnala nem a 300, hanem a Csatahajó testvérfilmje, azzal a különbséggel, hogy itt dialógus címszó alatt véletlenszerű heavy metal dalszövegeket szavalnak a pátoszban fuldokló szereplők. A filmet főként semmittevő antagonistája laposítja el (Eva Green játssza erős mellbedobással), aki azért egy blődségében felejthetetlen szexjelenetet csak lezavar az athéniak vezérével két tengeri csata között. A poénra vett, szadomazo-felhangú párzást leszámítva viszont csak egy kellemetlenül unalmas film ez.


  A hollywoodi film tragédiája az, amikor már giccset sem tud gyártani.


  300 − A birodalom hajnala
  Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 102 perc, 2013
  Rendező: Noam Murro
  Szereplő(k):  Sullivan Stapleton (Themisztoklész), Eva Green (Artemisia), Rodrigo Santoro (Xerxész), Lena Headey (Gorgo királynő), Jack O'Connell (Calisto), Callan Mulvey (Scyllias), Andrew Tiernan (Ephialtész), Hans Matheson (Aesyklos)


  Bemutató dátuma: 2014. március 6. (Forgalmazó: InterCom)


 • További cikkek