• Halper László #mertkelladal-listája

  2020.05.28 — Szerző: Halper László

  A Hangfoglaló Program #mertkelladal nevű kezdeményezése azért indult útjára, hogy a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe kerülő zenészeken segítsen. A hazai zenei termések lejátszására és hallgatására buzdító mozgalom keretein belül szerkesztőségünkből most Halper László mutatja meg kedvenceit.

 • mertkell

  A könnyűzene minden szegmense nehéz helyzetbe került az elmúlt hetek eseményeinek hatására. Rendezvények nélkül nemcsak az előadók, de a háttérben dolgozók, a helyszínek, a szervezők és még sokan munka nélkül maradtak. Azonban egy kis segítséggel mindnyájan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a zeneipar a lehető legkisebb károkkal élje túl a válságot: ezért hozta létre a Hangfoglaló Program a #mertkelladal kampányt, ami a tudatos zenefogyasztásra hívja fel a figyelmet. A program arra buzdít mindenkit, hogy olyan platformokon hallgassa kedvenc előadóit, amelyek biztos jövedelemhez juttatják a szerzőt és az előadót. A felület megválasztásánál már csak a tartalom lehet lényegesebb, hiszen új zenék, dalok, előadók megismerésével és ajánlásával növekedhet az itthoni könnyűzene részesedése a zenefogyasztásból. A cél tehát, hogy hallgassunk magyart. Mi pedig szállítjuk is nektek kedvenc dallamainkat, szigorúan a határokon belülről.

  A #mertkelladal kampány hallatán átgondoltam, hogy milyen szempontok szerint is lehetne véges számú dalt kiválogatni a számtalan nagyszerű kompozíció közül, ami akár csak az elmúlt harminc évben született. Végül úgy döntöttem, hogy Magyarország első supergroupja, a Locomotiv GT számai közül fogok válogatni. Az együttes létrejöttéhez az ötletet az Ifjúsági Magazin 1970-es kezdeményezése adta, amikor a szakma és a közönség szavazatai alapján összeállították a legjobb zenészekből álló álomzenekart. Természetesen pontosan az a banda, amit a szavazás eredményezett, sohasem alakult meg, de azért mégiscsak létrejött az LGT. Két tag az Omegából érkezett az együttesbe: a dobos Laux József és a billentyűs-zeneszerző Presser Gábor, a Hungáriából igazolt át a gitáros Barta Tamás, és a Metróból jött a basszusgitáros Frenreisz Károly. Szövegíróként pedig Adamis Anna csatlakozott a csapathoz.

  Az első bemutatkozó, a zenekar nevét viselő lemezük 1971-ben jelent meg. Erről az Ezüstnyár című Adamis–Presser szerzeményt választottam.

  1973-ban jelent meg a zenekar egyik legsikeresebb albuma, a Bumm. Ezen már Somló Tamás vette át Frenreisz Károly helyét. E gyűjteménynek az egyik legkarakteresebb száma a Ringasd el magad. Somló Tamás mesélte nekem, hogy amikor az együttes megérkezett Amerikába az ottani turnéjukra, miután beszálltak a repülőtérre értük küldött autóba, a rádióban pont ez a szám szólalt meg. Véletlen volna csupán?

  1975-ben jelent meg a Mindig magasabbra, amin Barta Tamás kiválása után Karácsony János gitározik. Az album egyik legsikeresebb, a koncerteken is gyakran játszott dala az És jött a doktor. Ez egy nagyon izgalmas hangvételű, egy akkordra épülő kompozíció.

  A lemez másik emblematikus kompozíciója Somló Tamás Álomarcú lány névre keresztelt alkotása. Adamis Anna mesélte, hogy egy erős migrénnel feküdt az ágyon, miközben a zenekar először kezdte el próbálni a számot szomszédos szobában. Ő átkiabált a többieknek: megvan a szám címe! Így született az Álomarcú lány.

  1976-ban jelent meg az utolsó olyan LGT-lemez, amin Laux József dobolt: a Locomotiv GT V., ezen pedig a Mindenki az egyik leglendületesebb kompozíció.

  Egy évvel később készítette el a zenekar a Zene – Mindenki másképp csinálja című albumát, amin Laux József helyét Solti János vette át a dobok mögött. A dalok szövegein ekkor már Sztevanovity Dusán munkálkodott. A korong egyik legkarakteresebb száma a Somló Tamás kezei közül kikerült Boogie a zongorán – talán itt mutatkozik meg leginkább az az új íz, amit Solti János játéka hozott a zenekar hangzásvilágába.

  Az 1978-as Mindeki című lemezen volt hallható az LGT egyik legnagyobb sikerű darabja, Presser Gábor Nem adom fel című szerzeménye.

  1979-ban kislemezen jelent meg Somló Tamástól az Annyi mindent nem szerettem még, amelynek reggae-lüktetése érdekes színfoltja volt az LGT repertoárjának.

  A következő, Loksi névre keresztelt albumuk egyik legjobb momentuma volt Somló Tamás Primadonnája, ahol a szöveg egy kis történetet mesél el, egy külön arcot adva a dalnak. Talán mondanom sem kell, hogy Solti János játéka itt is kiemelkedő.

  Ugyanebben az évben tartott három sztárzenekar, az LGT, az Omega és a Beatrice nagyszabású koncertet a Kisstadionban, aminek hanganyaga Kisstadion ’80 címmel jelent meg. Solti János mesélte nekem, hogy a fellépésen olyan magabiztosan játszott a zenekar, hogy a felvétel meghallgatása nélkül adtak engedélyt az általuk játszott három szám megjelenésére. Az album fénypontja a Miénk itt a cirkusz.

  1982-ben jött ki a zenekar Locomotiv GT X. című lemeze. Ebben az időben a supergroup újra megpróbált betörni a nyugat-európai piacra, talán épp ezért jelent meg Londonban angol nyelven is Somló Tamás Holnap című száma, ami nagy sikert aratott.

  A hanglemez egyik leghúzósabb dala Presser Gábor Zenevonata. Ez egy igazi LGT-szám: minden megvan benne, amiért ezt a zenekart szeretjük – erős kompozíció jó hangszereléssel. A dalnak erős lüktetést ad Solti János shuffle-ritmusra épülő kísérete.

  Az együttes aktív időszakának utolsó lenyomata 1984-ben jelent meg Ellenfél nélkül címmel. Ez egy nagyszerű album: a zenekar egy mívesen kivitelezett, megújult hangzásvilággal ajándékozta meg rajongóit. Sajnos a kiadvány nem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemelt volna. A címét is sokan félreértették – azt gondolták, hogy a zenekar azt állítja, hogy Magyarországon nincs ellenfelük. Ez természetesen egy helytelen megközelítés, a címmel azt akarták kifejezni, hogyha nincsenek ellenfelek, nincs háború. A médiában is agyonjátszották az albumot, és talán ez is volt az oka, hogy ezután már nem a megszokott módon, a jól ismert intenzitással dolgozott együtt a banda. A lemez Éjszakai vonatozás című száma a zenekar legjobban sikerült dalai közé tartozik.


 • További cikkek