• Zene, kép és szöveg egysége

  Rutkai Bori: Sárkányjárgány

  2014.10.31 — Szerző: Wéber Anikó

  Ahogy a szivárvány minden színe megje­lenhet egy bicikli­kerék küllői között vagy egy emberi arcon, úgy egy sanzon, egy pörgős rock ’n’ roll szám és egy „mű­mongol” dal is jól megfér egy­más mellett egy CD-n. Rutkai Bori a Sárkány­járgány című köny­vének dal­szer­zője­ként és illusztrá­tora­ként, vala­mint leme­zének zene­szerző­jeként a kép, a szöveg és a zene egy­ségét teremti meg művében.

 • Ahogy a szivárvány minden színe megjelenhet egy biciklikerék küllői között vagy egy emberi arcon, úgy egy sanzon, egy pörgős rock ’n’ roll szám és egy „műmongol” dal is jól megfér egymás mellett egy gyereklemezen. Rutkai Bori a Sárkányjárgány című könyvének dalszerzőjeként és illusztrátoraként, valamint azonos című lemezének zeneszerzőjeként a kép, a szöveg és a zene egységét teremti meg művében.  A könyv és a lemez azonban egymástól függetlenül, önmagában is megállja a helyét. A dalszövegek ritmikája változatos, különböző rímeléssel játszanak, és vannak közöttük a témára reflektáló képversek is. Nemcsak zeneileg gazdagok, de tematikájukban, stílusukban is rendkívül sokfélék. Némelyik szereplőiben és fordulataiban a népmeséket, népdalokat idézi (Boszivacsi, Mesevár) míg dallam- és képvilágában Weöres Sándor gyerekverseit (Orgona, rózsa, fokhagyma, Boszivacsi, A nap és a tó, Ázsiai pázsitokon, Távoli barát). Minden dal más világba, más szereplők közé varázsolja a gyerekeket. Néhol hétköznapi helyszínekre: az esős utcára, a napos tengerpartra, a havas tájra, a tavaszi kert zöldjébe; máskor távolra: mongol pázsitokra, az űrbe, valamint egészen elvont, mesebeli vidékekre, gesztenyés fasorba a boszorkányhoz vagy palánta planéták közé.

  A helyszínek és szereplők kavalkádját megelevenítik a rendkívül színes, gyermeki rajztechnikát idéző, festett illusztrációk is. Az élénk, kontrasztos színek figyelemfelkeltőek és vidámak a részletekben gazdag, aprólékos képeken. Itt is – ahogy a szövegekben – sok a játékos elem: az oldalszámokat a versek témájához illő motívumok keretezik, míg a Tengerparti játszótér című versnél a homokos part minden szereplője megtalálható a következő képen a tengerben is. A nap és éjszaka folyamatos váltakozását egy mandala mutatja be, egyes motívumok pedig vissza-visszatérnek különböző környezetben: például a szivárványszínű biciklikerék egy következő képen már egy mosolygó ember szeme.

  Ugyanez a sokszínűség mutatkozik meg a gyereklemezen is, melyen változatos a zenei világ, többféle stílus sorakozik fel egymás mellett. Van itt rock ’n’ roll, sanzon, vagy épp „műmongol” afrikai szám, és korántsem érezni – mint oly sok más gyereklemeznél –, hogy minden szám zenei hangzása ugyanolyan volna. Ami közös bennük, hogy elsősorban pörgős, táncra csábító, fülbemászó dallamok, melyek nem gügyögnek, és – minthogy a „felnőtt világ” zenei stílusait idézik meg – nem csak a gyerekek számára élvezhetőek.

  A versekre, dalokra és illusztrációkra is jellemző változatosság kapcsán joggal vetődik fel a kérdés: mitől lesz egységes mindez? Mi köti össze a szövegeket, képeket és a zenét? Az összetartozást leginkább a humor, a játékosság, a vidámság, az eredeti ötletek adják. „A mostani lemez anyaga színtiszta Bori-szöveg, és egy dal kivételével az összesnek én írtam a zenei alapját. Volt, hogy a táncos jelleg miatt, a zene kedvéért farigcsáltam az eredeti szövegen. Az volt a célom, hogy egyszerű, ritmikus, humoros és nagyon színes dalokat hozzak létre” – fogalmazta meg egy interjúban Rutkai Bori a Könyves Blogon, és sikerült elérni a célját. Az egyszerűség, az izgalmas ritmusok és a színesség is telitalálat, mindez kerek egésszé teszi a gyerekkönyvet és a lemezt.

  Nagy előnye a Sárkányjárgánynak az is, hogy széles közönséget tud megszólítani. Az illusztrációk élénk színei, a dalok ritmusa, kántálhatósága az egészen piciket: 1-3 éveseket is megszólítja. A képeken felfedezhető játékosság, elrejtett részletek, színorgia, a dalok izgalmas tematikája a nagyobbaknak: 3-6 éveseknek is izgalmas lehet. Annak ellenére, hogy a legkisebbek számára is élvezhetők a versek, a szövegek sehol sem gügyögnek. A dalok nem „lealacsonyodnak” a gyerekhez, nem váltanak „gyereknyelvre”, egyszerűen csak hozzájuk szólnak, az ő szemszögükből mesélnek a világról. Több versnek is összetett jelentésrétege van, olyan utalásokkal, fantáziát megmozgató szóképekkel, amelyek az általános iskolák alsósainak: a 6-10 éveseknek, sőt a felnőtteknek is izgalmasak lehetnek.

  A zene, a kép és a szöveg egysége, a különböző érzékszervekre tett erőteljes hatás a mai, ingergazdag környezethez szokott gyerekeket szólítja meg. Játékra, táncra, mondókázásra, képnézegetésre egyszerre hív a Sárkányjárgány, már csak fel kell rá pattannia a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  Rutkai Bori: Sárkányjárgány, Kolibri Kiadó, 2014.

 • További cikkek