• Íme az ország legtehetségesebb fiataljai: ők nyertek idén Junior Prima Díjat – 2. rész

  2020.12.10 — Szerző: Buzás Lelle — Támogatott tartalom

  2007-ben a Prima Primissima életre hívói úgy döntöttek, létrehozzák a Junior Prima Díjat, amelynek zenei kategóriáját az MVM Zrt. támogatja. Ebben a kategóriábam évente minősítik és egyben támogatják a zeneművészet kiemelkedő fiataljait. Most bemutatjuk azt a 10 művészt, aki november 26-án megkapta ezt a nagy presztízsű elismerést.

 • A 2020-as Junior Prima Díj nyertesei Kép forrása
  A 2020-as Junior Prima Díj nyertesei
  Kép forrása: MVM Zrt.

  Kecskés D. Balázs

  Junior Prima díjas, Artisjus-díjas és kétszeres Istvánffy Benedek-díjas magyar zeneszerző, aki műveiben bátran merít az elmúlt évszázad klasszikus zenetörténeti hagyományaiból, miközben saját, egyéni világot hoz létre az elemek, formák és harmóniák új összefüggésbe helyezésével. Nagyon hamar érdekelte a zene, már kisfiúként saját dallamokat dúdolgatott. Miután megtanult furulyázni, elkezdte a komponálást, de akkor még édesanyja jegyezte le első darabjait. Később klarinétozni, majd tizenkét éves korától zongorázni is tanult, az utóbbi azóta a fő hangszere. A zeneszerzés iránti elkötelezettsége korán megmutatkozott, stílusát érzelmi mélység és intellektuális gazdagság egyszerre jellemzi.

  „Nagyon fontos, hogy az emberekben kérdések merüljenek fel, miközben hallgatják a zenémet, és az emberi létüket érintő kérdéseken gondolkodjanak. A transzcendens felé is szeretnék mutatni: hogy ennél a fizikai létnél van több is ”

  – vallja. Kompozíciói finom színekkel papírra vetett, gondosan kihallgatott művek. Alkotói repertoárja széles: szóló- és kamaraművek, zenekari kompozíciók, versenyművek, valamint vokális darabok is megtalálhatók benne. Művei a legrangosabb hazai koncerttermekben szólaltak már meg olyan együttesek tolmácsolásában, mint a Magyar Rádió Énekkara és Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Kodály Kórus vagy a Concerto Budapest Zenekar. A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatójaként a komponálás mint elsődleges fontosságú tevékenység mellett a tanítást, valamint a zenetudományi kutatómunkát is hivatásának tekinti. Az amerikai Garth Newel Piano Quartet rendszeresen műsorra tűzi Accusativus című zongoranégyesét. Martin Tchiba zongoraművész számára írt prelűdje a 2018-as düsseldorfi bemutatója óta a művész repertoárján szerepel. Számos hazai és nemzetközi díja, versenyeredménye közül kiemelkedik a 2020-as ostravai Generace zeneszerzésversenyen Komm című művével elnyert első helyezése, valamint a 2018-ban a már említett Accusativus című zongoranégyesét elnyert Garth Newel Award, amelyet a zsűri kilencven pályamű közül választott ki. 2020-ban – zeneszerzői munkásságának elismeréseképpen – Junior Artisjus-díjat kapott. 2019-ben Trois romances című kompozíciójáért elnyerte a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Istvánffy Benedek-díját, amellyel minden évben egy negyven év alatti szerző által komponált, kiemelkedő darabot ismernek el. Legutóbbi díja kapcsán így nyilatkozott: „Én minden előadásnak örülök, mert azt vallom, hogy egy darab akkor él, amikor eljátsszák. A Junior Prima Díj elnyerése pedig nagy megtiszteltetés és öröm a számomra, főleg, ha visszatekintünk arra, hogy kik kapták meg, és hogy milyen zsűri választja ki. Ez tényleg egy komoly visszajelzés és bátorító dolog.”

  Láposi Dániel

  A Hubay Jenő Zeneiskolából a Bartók Béla Konzervatóriumba, majd a Zeneművészeti Egyetemre vezetett az útja az ifjú tehetségnek, aki a zene szeretetét már a szülői házban magába szívta. Fiatalon megismerkedhetett korunk zenéjének színes és kreatív világával, ami mai napig nagy hatással van ízlésére és gondolkodására. Hatéves kora körülről származik az első intenzív ütőhangszeres emléke, amikor a konyhai lábasokon zenélt addig, amíg az anyaguk engedte – ekkor gondolták úgy a szülei, hogy érdemes beruházni egy dobszettre. A hangszerek varázsát épp az egyszerűségükben látja. Szólója mellett kamaraegyüttesben zenél, amit elmondása szerint jobban is élvez, éppen ezért jó pár koncertet tudhat már a háta mögött ilyen felállásban is. Egyéni szenvedélye a zeneszerzés, így hatalmas élmény volt számára, amikor az Új Magyar Zenei Fórum idei zeneszerzőversenyén szimfonikus darabjával megnyerte a nagyzenekari kategóriát.

  „Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy megkaptam a Junior Prima Díjat, hiszen ezáltal érzem, hogy elismertté vált a tevékenységem”

  – mondta legújabb díjáról. Missziójának érzi, hogy frissességet csempésszen a hazai zenei életbe. Úgy gondolja, hogy sokkal több műfajjal kellene megismerkednie a zenészeknek, és nem szabadna behatárolni magukat a címkék által: egy zenésznek ugyanis univerzálisnak kell lennie.

  Mészáros Zsolt Máté

  Az ország egyik legfoglalkoztatottabb orgonaművésze gyerekkorában ismerkedett meg élete hangszerével, amikor lehetősége is adódott arra, hogy kipróbálja. Már ekkor lenyűgözte az orgona sokszínűsége és méltóságteljessége. Tizenhat éves korában döntött úgy, hogy művész szeretne lenni, és azóta is töretlenül jár ezen az úton: huszonegy éves kora óta rendszeresen lép fel szólistaként, orgonakísérőként, continuo-játékosként, illetve harmóniumművészként is aktív. Az elmúlt években a fiatal magyar orgonaművész generáció meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Pályája elején a legnagyobb segítséget a háromszor is elnyert Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíj hozta, amit minden alkalommal számos koncertfelkérés követett. 2014-től szervez tematikus orgonakoncert-sorozatokat, amik keretében megismerhetjük széles repertoárját: elsősorban a romantikus, 20. századi és kortárs zeneszerzők nagyszabású műveit szólaltatja meg, de az orgonairodalom teljes vertikumára is kiterjed tudása, miközben rendszeresen készít orgonaátiratokat is, illetve nevéhez több magyar mű ősbemutatója fűződik. Célja az orgonazene népszerűsítése, és kiemelten fontos küldetésének tartja a magyar zenekultúra ápolását és népszerűsítését, ezért a Művészeti Akadémián folytatott kutatómunkájának és doktori disszertációjának egyaránt Liszt Ferenc harmónium- és orgonaműveinek újrakiadása adja a témáját. Reményei szerint néhány év múlva ebből a kiadásból játszhatnak világszerte az orgonaművészek. A Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíja mellett idén a Junior Prima Díjjal is elismerték, amiről így nyilatkozott:

  „A Junior Prima Díj elnyerése egy visszajelzés, hogy a tevékenységemet és a tudásomat a legnagyobb szinteken is elismerik. Ezen kívül lehetőséget is jelent, hiszen a fiatal művészek számára ez az egyik legrangosabb elismerés Magyarországon.”

  Osztrosits Éva

  Hétévesen kezdte zenei tanulmányait Szombathelyen, majd a város Művészeti Szakközépiskolája után a Zeneakadémiára vitte az útja, ahol jelenleg doktori iskolában tanul. Személyiségéhez legjobban a kamarazene, azon belül is a vonósnégyes illik a legjobban: korábban a Kruppa Quartettel dolgozott együtt, ahol többéves tapasztalatot szerzett a zenekarban való működésről, most pedig a Korossy Vonósnégyes tagja. Elmondása szerint a kettő teljesen más közeg, a Korosi-kvartett dinamikája folyamatos inspirációforrás a számára. Számos versenyeredmény fűződik a nevéhez, köztük a 2010-ben megrendezett Országos hegedűverseny Kovács Dénes emlékére második, majd egy évvel később a VI. Országos Kamarazene Verseny első helyezése, a 2014-es Országos Zathureczky Ede Hegedűverseny Nívódíja és a legjobb magyar darab előadásáért járó különdíj is. 2016-ban a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen szonáta kategóriában első, vonósnégyes kategóriában pedig a Kruppa Quartet tagjaként második helyezést ért el – ezt tartja pályája eddig legfontosabb állomásának. Még ebben az évben elnyerte a köztársasági ösztöndíjat és egyedüli magyarként a Yamaha-ösztöndíjat. 2018-ban az Országos Zathureczky Ede Hegedűversenyen négyéves használatra elnyerte a mester Rogeri mesterhegedűjét a Sartory mestervonójával, amin azóta is játszik. 2019-ben a Kruppa Quartettel felvételt nyert az European Chamber Music Adacemybe. Olyan elismert fesztiválok résztvevője, mint például a Lockenhausi Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest, a budapesti Fesztivál Akadémia, az Auer Fesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Intonation-Ungarn Kortárszenei Fesztivál vagy a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál. Föllépett már szólistaként az Osztrák–Magyar Haydn Zenekarral, a Savaria Szimfonikus Zenekarral és a Camerata Pro Musica Kamarazenekarral. Mesterei közé tartozik Kokas Katalin, Keller András, Kurtág György, Kalló Zsolt, Gulyás Márta, Wagner Rita és Kelemen Barnabás. Idei díjáról mondta:

  „A Junior Prima Díj egyfajta elismerés számomra, ami nagyon inspiráló. Remélem, hogy több koncert is fogja majd követni! Nagyon boldog vagyok, hogy megkaphatom a többi díjazottal együtt.”

  A Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriájáról megjelent további cikkeink:

  „Az önmagunkkal szembeni kíméletlen őszinteség nagyon fontos ezen a pályán” – interjú Fülei Balázzsal

  „Nem a hangok mennyisége és az akadémikus tudás, hanem a szakralitás az igazán fontos” – interjú Binder Károllyal

  „Nem elég jónak, a legjobbnak kell lenni” – interjú Boldoczki Gáborral

  Íme az ország legtehetségesebb fiataljai: ők nyertek idén Junior Prima Díjat – 3. rész

  Íme az ország legtehetségesebb fiataljai: ők nyertek idén Junior Prima Díjat – 1. rész

  „A tehetség akkor válik teljessé, amikor elismerésre talál” – átadták a zeneművészeti Junior Prima Díjakat

  A megjelenés támogatója: MVM Zrt.


 • További cikkek