• Örök ajándék Szentendréről – Karácsonyi vásár szentendrei művészek munkáiból

  2022.12.04 — Szerző: KO — Támogatott tartalom

  Az adventi időszak, a karácsonyi ünnepekre való készülődés nemcsak a lelki áhitatról szól, hanem napjainkban már igen sokszor az ajándékbeszerzésről, amely rengeteg időt és energiát kíván. Ebben kíván segíteni a szentendrei ÚjMűhely Galéria.

 • Farkas Ádám: Moebiusz, szitanyomat, papír, 70 x 50 cm
  Farkas Ádám: Moebiusz (szitanyomat, papír, 70 × 50 cm)

  Karácsonyra készülve mindenki arra törekszik, hogy rátaláljon az egyedi és személyes ajándékokra. Azokra a kincsekre, melyekkel a szeretet és az odafigyelés gesztusát leginkább ki tudja mutatni. Nehéz választani, hogy mit adunk szeretteinknek, ráadásul különféle szempontok játszhatnak szerepet a válogatásnál.

  Talán prózainak tűnik, de döntő lehet az ajándék vásárlási értéke, ám jó tudni, hogy egy kortárs műalkotás sokszor nem kerül többe, mint egy új elektronikai készülék vagy egy háztartási nagybevásárlás, értékállósága és különlegessége viszont túlmutat mindezeken. Sokkal tovább megmaradhat az ajándékozott birtokában, sokkal tovább „működik”. A ma embere egyre inkább ráérez arra, hogy érdemes időtálló ajándékokat vásárolni vagy készíteni, mert a gyorsan évülő konzumtermékekkel nem lehet generációkon is átnyúló örömet szerezni.

  Aknay János: Emlék, szitanyomat, papír, 70 x 50 cm
  Aknay János: Emlék (szitanyomat, papír, 70 × 50 cm)

  Ezen gondolatok mentén szervezték meg idén is a szentendrei ÚjMűhely Galéria karácsonyi vásárát, ahol olyan kortárs műalkotásokat tesznek elérhetővé a MANK munkatársai, melyek valóban emelik az ünnep fényét. A műtárgyválasztás öröme az ajándékozót is gazdagítja: a galéria terében az ünnepi forgatagból kiszakadva, lecsendesedve nyújt művészeti élményt a galéria.

  Bereznai Péter: Hajnali Hold II., szitanyomat, papír, 60 x 50 cm
  Bereznai Péter: Hajnali Hold II. (szitanyomat, papír, 60 × 50 cm)

  Az ünnepi vásár kuriózuma, hogy a kínálat szentendrei alkotók műalkotásaiból áll össze. Az értékesítési árak kifejezetten elérhető kategóriában mozognak (40.000–160.000 forint között).

  Horváth Lóczi Judit: Open minded, szitanyomat, papír, 70 x 50 cm
  Horváth Lóczi Judit: Open minded (szitanyomat, papír, 70 × 50 cm)

  Ezen a vásáron mutatják be a MANK Grafikai Műhelyének szitanyomatait is. A sorozaton kívül minden kiállított műalkotás egyedi eljárással készült, így grafikák, szobrok, kollázsok és olaj-vászon művek is megvásárolhatóak.

  Baksai József: Egy messzi templom, szitanyomat, papír, 70 x 50 cm
  Baksai József: Egy messzi templom (szitanyomat, papír, 70 × 50 cm)

   

  A megjelenés támogatója: PKÜ/MANK

  Örök ajándék Szentendre Ünnepi képzőművészeti kiállítás és vásár

  ÚjMűhely Galéria (2000 Szentendre, Fő tér 20.)

  2022. december 7. – 2023. január 21.

  Kiállító művészek: Aknay János, Baksai József, Bálint Ildikó, Balogh István Vilmos, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Deim Balázs, Dokmáni-Pistyur Gabriella, Farkas Ádám, Horváth Lóczi Judit, Jávor Piroska, Lukoviczky Endre, Martin Henrik, Pistyur Imre, Rákossy Anikó

  Örök ajándék Szentendre

 • További cikkek