• 5 izgalmas kiállítás októberre

  #eztnézd

  2018.10.03 — Szerző: Sipos Tünde

  Az ősz beköszöntével számos lehetőség adódik arra, hogy a hűvösebb idő elől a kiállítóterek felé vegyük az irányt. Mivel októberben is bővelkedünk kortárs képzőművészeti eseményekben, segítünk választani.

 • 5 izgalmas kiállítás októberre

  1. Benczúr Emese: Let it be

  Modem, Debrecen // 2018. augusztus 17. – október 28.

  Megkapó, figyelemfelhívó szövegek és fénylő, csillogó installációk uralják Benczúr Emese kiállításának a terét. A művek fókuszelemeként működő felszólítások több értelmezési lehetőséget hordoznak magukban. A fémes, világító és élénk színekből összeállított keretmezők a sztárkultuszt és a ragyogáskényszernek alárendelt közösségi oldalak esztétikájátidézik meg, miközben a fény a szakralitás egyik legbeszédesebb szimbóluma. A szöveges tartalom és a képépítő elemek frappáns összekapcsolása igazán élvezetes műértelmezési lehetőségeket garantál.

  2. Nyelvrokonok – Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás

  Ludwig Múzeum, Budapest // 2018. szeptember 28. – 2019. január 6.

  Az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára egy igazán elgondolkodtató kiállítást rendeztek a Ludwig Múzeumban. A tárlat keretében a műalkotások párbeszédén keresztül az észt–magyar kultúra kapcsolódási pontjait fedezhetjük fel. Ennek relációjában pedig a művészet közvetítésében a világ aktuális politikai és szociális tényezőiről is vizuális benyomást kaphatunk. Hazai és észt kortárs képzőművészek egymással párhuzamban mutatják be, hogy mit gondolnak a történelmet alakító eseményekről, milyennek látják társadalmunkat globálisan és az emberek egyéni életterére is lebontva.

  5 izgalmas kiállítás októberre

   

  3. Kucsora Márta: Lenyomatok

  Makláry Kálmán Fine Arts, Budapest // 2018. október 4–28.

  Kucsora Márta festményein a természet vad örvényléseinek lenyomatai jelennek meg. Bár a képek nem direkt módon ábrázolják a természet különféle elemeit, mégis leginkább ezeket az emlékeinket hívják elő. A művek asszociálnak a környezeti jelenségekre, felidézik az ásványok szerkezetét, a vízi világ áramlását, az ásványi anyagok kicsapódását. A dinamikus látványvilágot a különféle festékanyagok reakciója, valamint azok talált tárgyakkal való ötvözése – mint a textil-, fólia- vagy fonaldarabok – teszik még izgalmasabbá. Kucsora Márta a hagyományos festészeti technikák határainak feszegetésével organikus kompozíciókat hoz létre.

   

  4. Drozdik Orsolya: Az érzékiség és az anyag

  Budapest Galéria, Budapest // 2018. szeptember 27. – november 4.

  Drozdik Orsolya az egyik legismertebb magyar feminista művész, aki életművében társadalmi nemekkel, saját testével és életével, önmagáról formált gondolataival foglalkozik. Aktuális bemutatóján a Budapest Galériában az anyag áll a középpontban: a kiállításon sejtfestményeinek sorozatát láthatjuk, melyeket Párizsban és New Yorkban készített. A kiállításhoz készült videobemutatóból kiderül, hogy a sejtfestmények kiindulópontja a World Trade Center katasztrófája volt, amikor napokig mérgező anyagokkal teli por szállt a környéken, az emberek pedig, akik ezt belélegezték, súlyosan megbetegedtek tőle. A művész ekkor kijárt fotózni, majd elkezdett sejteket rajzolni. Sietett a felületen alkotás közben, és sejthálózatok terjedtek szét a hordozókon. A bemutatón a tapasztalatból formált művekből láthatunk egy érzékletes válogatást.

  5 izgalmas kiállítás októberre

   

  5. Barics Sándor: Feljegyzések éjfél körül

  Magyar Műhely Galéria, Budapest // 2018. szeptember 19. – október 12.

  A kiállítás Barics Sándor korai munkáinak válogatását, az 1990-es és a 2000-es években készült, színgazdag sorozatait mutatja be. Papírmunkákon – melyek leginkább színjegyzeteknek nevezhetőek –, nagyméretű vásznakon keresztül ismerhetjük meg az életmű korai szakaszát. A tárlat felidézi a műtermi alkotómunka hangulatát, bohém feljegyzésekkel tarkítva a grafikákat összegyűjtő részt. A tárlat maga is olyan sokszínű, mint az életmű: képek mellett videomunka is látható, és verseskötetekben, valamint művészeti albumokban is elmélyedhetünk.Fotó: Magyar Műhely Galéria, Barics Sándor: Feljegyzések éjfél körül kiállítási plakát

  5 izgalmas kiállítás októberre

   

  +1: Art Market Budapest

  Millenáris, Budapest // 2018. október 11–14.

  Aki tudni szeretne mindent a jelenlegi magyar kortárs művészet helyzetéről, annak ott a helye az idei Art Marketen. A hosszú hétvége alatt itt tényleg minden a galériákról és a képzőművészekről szól. Persze nemcsak itthoni, hanem számos környező országból érkező intézményt és képvisel alkotóikat is megismerhetjük. A két épületrészben napokig lehet nézelődni, tanulni és képbe kerülni. Mindemellett előadásokon is részt vehetünk, kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatunk, művészeti magazinokat lapozgathatunk. A kortárs művészet fanatikusainak ez az esemény az októberi karácsony!

  5 izgalmas kiállítás októberre


 • További cikkek