• Egyhetes művészeti merülés

  Budapest Art Week ajánló

  2019.04.03 — Szerző: Fülöp Luca

  Idén újra elmerülhetünk a képzőművészet sokszínűségében a Budapest Art Week keretén belül. Az április 9-én kezdődő, hat napig tartó művészeti fesztivál ideje alatt kiállításmegnyitók, múzeumpedagógiai foglalkozások, exkluzív tárlatvezetések és workshopok várják az érdeklődőket.

 • Egyhetes művészeti merülés

  Ezen a tavaszon már negyedik alkalommal vehetünk részt a Budapest Art Weeken, ahol a főváros kiemelkedő művészeti intézményeit látogathatjuk végig, és több száz ezekhez kapcsolódó programhoz csatlakozhatunk – mindezt egyetlen bérlettel. A fesztivál célja, hogy minél több emberhez közelebb hozza a különböző művészeti ágak szépségét, és megmutassa, hogy a galériák, múzeumok és műtermek világa korántsem annyira félelmetes és különc terep, ahogyan azt sokan (tévesen) gondolják. Ha tanácstalan vagy, hogy hol kezdd az Art Week helyszíneinek felfedezését, olvass tovább – összegyűjtöttünk néhány izgalmasnak ígérkező eseményt!

   

  Egyhetes művészeti merülés

  Nyomotokban. Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs képzőművészetben

  Mikve Galéria // 2019. április 9–14.

  A Budapest Art Week szervezői idén is készülnek egy saját, központi kiállítással, ami ezúttal a budai vár szomszédságában, a Mikve Galériában kap helyet. A tárlaton összesen huszonkilenc művész és művészcsoport mutatkozik be, a munkák Magyarország és Oroszország kortárs képzőművészeti helyzetére reflektálnak. Olyan alkotókkal találkozhatunk itt, akik a kilencvenes évektől kezdődően valamilyen formában jelentősen megváltoztatták a kortárs képzőművészetről alkotott elképzeléseket. A cél megmutatni, hogy bár két különböző kultúráról beszélünk, mégis rengeteg hasonlóságot találhatunk a művek létrejöttének körülményei, az elkészülésükhöz használt eszköztárak és a szimbólumrendszerük között. Oroszországból olyan művészek alkotásai kapnak helyet a kiállításon, mint Chto Delat, Dmitry Filippov, Oleg Kulik, a ZIP Group vagy a School of Engaged Art, Magyarországról pedig Birkás Ákos, Kis Róka Csaba vagy Szűcs Attila. A kiállítás kurátora Vékony Délia.

   

  Egyhetes művészeti merülés

  Wrong Reality

  Hegyvidék Galéria // 2019. április 9–13.

  A fesztivál központi kiállításához kapcsolódóan a Hegyvidék Galériában lesz látható a Wrong Reality, amely az orosz nemzetiségű Alvitr Galériával közösen kerül megrendezésre. Itt szintén magyar és orosz képzőművészek munkáival találkozhatunk, a központi téma pedig ugyancsak a két ország alkotóinak és alkotásainak hasonlóságai és különbségei. A kiállító művészek: Sergey Akramov, Barakonyi Zsombor, Bodoni Zsolt, Irina Drozd, Ivan Plusch.

   

  Egyhetes művészeti merülés

  Boros Mátyás: Útvesztő

  Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria // 2019. április 10–13.

  A Deák17 Galériában nyílik Boros Mátyás képzőművész és grafikus önálló kiállítása, ahol egy nagyszabású installációt nézhetünk meg, ami egészen az ókori Görögországba repít vissza. A tárlat középpontjában a Minósz királyról szóló ismert mítosz áll: a krétai király labirintust épített, hogy oda zárja be Minótauruszt, az embertestű-bikafejű szörnyet, akit végül a hős Thészeusz győz le Ariadné királylány segítségével. A hatalmas installáció egyes elemei változtathatók lesznek a látogatók és a foglalkozások résztvevői által, így a befogadó is részese lehet a műalkotás alakításának és annak a kereső folyamatnak, amely során megérthetjük a történetben felmerülő kérdéseket, fogalmakat és szimbólumokat.

   

   

  Egyhetes művészeti merülés

  10 megállón át a föld alatt – Képzőművészet az M4-es metróvonalon

  Szent Gellért téri metróbejárat // 2019. április 13. 14:00–15:30

  Hetente hosszú-hosszú kilométereket teszel meg a 4-es metróval, de még sosem gondoltál bele, vajon hogyan is lettek a megállók olyanok, amilyenek? A Budapest Art Week egyik legizgalmasabb programja, a metróséta a Szent Gellért tértől a Bikás parkig halad végig az állomásokon, mialatt megtudhatjuk, hogyan zajlottak a tervezési folyamatok és az építés, illetve hogy milyen képzőművészeti alkotások kaptak helyet az egyes megállókban. Erő Zoltán vezető tervező és Hatvani Ádám építész kalauzolnak el ebbe a lenyűgöző, föld alatti világba.

   

  Egyhetes művészeti merülés

  Adnijóga a Faur Zsófi Galériában

  Faur Zsófi Galéria // 2019. április 13. 18:00–19:00

  Imádod a művészetet, de a relaxációt és a kellemes testmozgást is? Esetleg rendszeresen jógázol? Itt az idő, hogy összekösd a kedvenceidet! A Faur Zsófi Galériában most nemcsak műalkotások között töltheted az idődet, de közben megtalálhatod a belső utat önmagadhoz. Az Adnijóga egy olyan kezdeményezés, ahol ráadásul az órára szánt adományoddal kiszolgáltatott helyzetben lévő, traumát átélt csoportokhoz segíthetsz eljuttatni a jóga örömét. Az egyórás foglalkozás kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott, hathaalapú. Utána pedig szabad a meditáció a kiállított alkotások előtt!

   

  Egyhetes művészeti merülés

  Tálalás magas fokon – Lantos Judit dish prop designer workshopja

  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum // 2019. április 11. 18:00–19:00

  A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban nemrég nyílt Foodplay című kiállítás az ételfotózás művészi oldalát hivatott bemutatni. A tárlaton szereplő alkotók mind más és más módon játszanak az ételekkel, miközben mindannyiuknál ott van a közös pont: a gasztronómia sokszínűsége, szeretete és rugalmas felhasználhatósága a fotóművészetben. A fotósokkal dolgozó food stylistok a minimalista kompozícióktól kezdve a festményeket idéző alkotásokig izgalmas kreációkat alkottak, amikben most mi is gyönyörködhetünk. Ha pedig még többre vágyunk, irány Lantos Judit fine diningról szóló workshopja!

  Leadkép: Szabó Dezső: Black box II (Vintage Galéria)


 • További cikkek