• Vagány profizmus

  Bringológia – Kerékpáruniverzum az Iparművészeti Múzeumban

  2016.08.31 — Szerző: Sipos Tünde

  A bicikli közösségformáló eszköz, ráadásul trendi, mivel az egyre ötletesebb design megoldások mellett számos technikai fejlesztés és applikációk sora is társul már ehhez az életformához. Az Iparművészeti Múzeum részletesen bemutatja a legújabb és legizgalmasabb két kerékre alkalmazott fejlesztéseket.

 • Vagány profizmus

  Az Iparművészeti Múzeum Bringlógia című kiállításában nem egy szokványos biciklitörténeti bemutatót kapnak a látogatók – sokkal inkább egy innovatív, a kortárs formatervezés élvonalát és a szórakoztató technikai vívmányokat felvonultató, interaktív tárlatot járhatunk végig. Megismerhetjük a bicikli és a kerékpáros életforma változatos arcait. Nemcsak küllemben, hanem funkcióban is a legkülönfélébb összeállításokat és a nóvum kategóriába tartozó kialakításokat szemlélhetjük végig. Bicikliváz bambusznádból? Okos sisak és indexelő kesztyű? Napjaink feltalálóinak semmi sem lehetetlen, akkor sem, ha a kerékpározásról van szó. Bravúrosan fűzik össze a magas színvonalú technológiát a látványos formatervezéssel. Az eredmény pedig a kerékpározás nyújtotta önfeledt, korszerű, vagány életmód, ami környezettudatos, és benne a közösség is fontos szerepet tölt be.

  A kulcsmomentum pedig a két kerék, ami bárhová elviszi használóját. És ha ezt az érzésvilágot otthonainkban vagy használati eszközeinkben is tükrözni szeretnénk, számtalan lehetőségből válogathatunk már. A tervezőket a kerékpárok formatervezésén felül a különböző alkatrészek sokrétű felhasználása is megihleti. Izgalmas berendezési tárgyak készülhetnek bicikliláncból, vázból vagy más, a kerékpárhoz kapcsolódó elemekből. Már a múzeum előcsarnokából egy láncból kreált csillár fogad bennünket, de láthatunk hasonló technikával keretezett tükröt, különféle konstrukcióból összeállított lámpákat és jópofa játékokat is.

  Vagány profizmus

  A kiállítás egy másik szegmense a kerékpáros közlekedéssel összekapcsolható városfejlesztéseket mutatja be: azt az egyre népszerűbb és hangsúlyosabb szerepkört, amit a biciklis forgalom jelent a mai modern és egyre urbánusabb társadalomban, ahogy a világ számos pontján tendenciózusan megfigyelhető. A koncepció megismerteti a nézőkkel azokat a társadalmi összefogásokat, melyek a kerékpár által élhetőbbé teszik világunkat, formálják közösségeinket (például a Critical Mass vagy a Holy Crap).

  Néhány apró malőrt nem ártana kiküszöbölni a kiállítás enteriőrjében. Kár, hogy az egyik leginteraktívabb elemet, a kerékpárhajtású, falra rajzoló eszközt egy ideig üzemen kívül helyezték. Mivel ez egy speciális bemutató, talán nem kell restaurátori munkára várni egy-egy ilyen jellegű javítás esetében. Másrészt ha egy információs tábla a kiállítás időtartama alatt leesik a falról (ami egy ilyen hosszú nyitvatartási intervallumban nem csoda), akkor az visszailleszthető oly módon, hogy a levált vakolatot legalább eltakarja, ha az esetleges faljavításokra nincsenek is meg a különféle anyagi vagy emberi erőforrások. Ha ezeket az apró hiányosságokat az intézmény kiküszöbölné, nagy lépést tennének a múzeum nimbuszának visszaállításában.

  Vagány profizmus

  Kétségtelenül elindult valami átalakulás – reméljük, hogy fejlődés – az Iparművészeti Múzeum falain belül. Az intézmény összes aktuális tárlata frappáns és érdekes. Kellemes meglepetés, amikor néhány teremőr – kiszakadva a sarokban kuporgó rejtvényfejtés szürkeségéből – előzékeny, felhívja a figyelmet az érdekességekre, segít eligazodni az interaktív eszközök használatában. Végre valódi élményekkel, hasznos és korszerű információkkal lehet kisétálni a Lechner-palotából. Bízunk benne, hogy ebbe az irányba mutat ennek a fantasztikus gyűjteménnyel rendelkező intézménynek a jövője.

  Bringológia
  Iparművészeti Múzeum, 2016. június 17. – november 27.


 • További cikkek