• Formák otthonra

  Határtalan design

  2017.04.19 — Szerző: Fazekas Ildikó

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjaként látogatható az Új Budapest Galériában a 12. madeinhungary + 5. MeeD (Meeting of European and Central European Designers) kiállítás. A mozgalmas múlttal rendelkező kezdeményezés 2017-ben harmadik alkalommal kapott otthont a Bálnában, hogy bemutassa a magyar alkotók mellett tíz ország tervezőinek munkáit.

 • Formák otthonra

  Az Új Budapest Galéria tereiben megszokott képzőművészeti alkotások helyét május elejéig könnyed természetességgel veszik át és töltik ki cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, svéd és szlovák alkotók használati tárgyai, bútorai, lámpái és textiljei.

  A mindennapjaink szerves részeit alkotó hétköznapi tárgyaink – asztal, ágynemű, függöny, polc, lámpa – olyan észrevétlenséggel vesznek részt az életünkben, hogy a legkevésbé gondolkodunk róluk. Praktikus és szép – melyik fontosabb? Egyáltalán nem muszáj választani, ha jól választunk.

  Történetektől, a tervezés menetétől, végigjárt utaktól lesznek a látott tárgyak érdekesek és kívánatosak. Találhatunk köztük egyedi technikákkal készített darabokat, amelyeknek a technológiája egyetlen ember sokéves kutatása, kísérletezése és megszerzett tapasztalata által nyert végső formát, de van olyan is, amelynek egyediségén semmit nem csorbítana a sorozatgyártás.

  A kiállításhoz kapcsolódó Határtalan Design Díj egyik idei díjazottja Raimond Cirkulis Lettországból, akinek a Maffam Freeform nevű vállalkozás által gyártott gubószerű, felfüggeszthető ülőbútorai egyszerre idéznek fel kuszált növényi rostokat és burok formájú védelmet a pihenés idejére. Kialakításnak köszönhetően a rendkívül kemény alapanyag, a bazalt elveszíti vulkáni eredetének szikla jellegét és az ehhez társuló éles, rigid érzetét, helyette inkább oltalmazó állandósággal vonz a kipróbálásra. Szintén díjat kapott a cseh Dechem Studio, akik ismerősséget, otthonosságot idéző üvegmunkákkal szerepelnek a kiállításon. A harmadik díjazott ebben az évben Koós Daniella, akinek egyszerűséget sugárzó, mégis trükkösen praktikus kisbútorai sokak számára ismerősek több hazai kiállításról is. Ebben az évben újdonságként a kiállítók között gazdára talált a Lódz Design Díj is – ezt Koralevics Rita kapta, akinek többek között Paper Up! nevű kollekciója a budapesti vásárlóközönség számára is elérhető.

  Formák otthonra

  A Határtalan design kiállítást bejárva nem lehet nem azon gondolkodni, hogy mit is vinnénk haza, mit tudnánk mi magunk használni, hová tudnánk beilleszteni az egyik vagy másik tárgyat, mivel pakolnánk azonnal töményen tele a rendelkezésre álló felületeket – íme, néhány a kedvencek közül.

  A finn Riku Toivonen hajlékony, könnyen szerelhető polca, a Taneli Kakkonen rendkívül alkalmasnak tűnik arra, hogy nagyszámú igényre is választ adhassanak a helyre váró könyvek, átmenetileg vállfára kerülő ruhadarabok elhelyezése terén, és a felhasznált furnérlemez elegáns átalakuláson megy át a használat során.

  Nagy kedvenc Mindaugas Žilionis speciális profilokból egyedi igények szerint összeállítható és ezek mentén korlátlanul variálható, illetve átalakítható, ruganyosan tekeredő ülőbútora, a Spyndi, amely beltéren és kültéren egyaránt remekül helyt áll, és egymagában képes karaktert adni egy egész szobának.

  Talán nem minden nő álma, de néhányé biztosan a cseh tervezőnő, Helena Dařbujánová Audry elnevezésű fésülködőasztala, amelynek rejtett alsó fiókjába azonnal beleképzelhetjük a fontos apróságokat, ékszereket vagy bármi mást, ami napi kapcsolatban van velünk, de nem szívesen hagyjuk kíváncsi szemek előtt. Az éles sarkok helyett csodás, kerekded formák, a simogatásra való felületek és a kecses, lábujjhegyen állásra emlékeztető lábak hatása egyértelműen nőies, de semmiképp nem giccsesen túldíszített, királylányos dekoráció.

  Formák otthonra

  A lengyel design széles kínálattal is képviselteti magá – sőt, a Lódzi Design Fesztivál a kiállítás első hétvégéjén tartott szakmai napon prezentációval is bemutatkozott. A Puff-Buff extravagáns világítótestjeivel a világ számos kávézójában, üzletében és hoteljében is találkozhatunk – köztük egy budapesti hotelben is.

  Marta Morawska bútorai kis helyek hasznos darabjai lehetnek nagyon egyszerű vonalaikkal és felépítésükkel: a kiállításon szereplő ruhaállvány, habár fából készült, nem tömíti el a teret, és ha teleakasztgatjuk, akkor sem tűnik termetes darabnak, mégis stabil tárolást biztosít.

  A fény minősége iránti igényünk gyakran változik, akár egy napon belül is – erre az igényre számos remek megoldást láthatunk a kiállításon. A litván Indi nagyon egyszerű, szinte indusztriálisan nyers lámpái újrahasznosított papírból készülnek, ettől nagyon könnyűek, hatásukban azonban leginkább betonra emlékeztetnek. Külön érdekességük, hogy a lámpák – ha megunttá válnak – újrahasznosíthatóak, és átalakulhatnak például kisméretű tárolóvá.

  Formák otthonra

  A tervezés mellett a testközeli tesztelés fontosságára hívta fel a figyelmet a családi vállalkozásként működő szlovák ALLT Studio prezentációja az általános szakmai napon: a tervező házaspár a szó legszorosabb értelmében együtt él a tárgyaival, és a tapasztalataikat vissza is vezetik a tervezésbe – a példájuk egy lekerekített lábú ülőke volt, amelyet a gyerekük az első lehetséges alkalommal felbillentett, így az újragondolt verzióba már szögletes, stabil lábak kerültek.

  A kiállításon belül kiemelt fontosságú a textil szerepe a lakberendezésben: a Texthibition kezdeményezés nyomán magyar textiltervezők kaptak lehetőséget új kollekciók elkészítésére hazai gyártóknál, és az együttműködésben megvalósult termékek nemcsak az egyéni érdeklődőket, hanem a szakmai felhasználókat is szolgálják. Egybként a kiállításon hazai művészeti egyetemek tervező szakos hallgatóinak munkáiból is látható válogatás.

  A megnyitót követő szakmai nap mellett a kiállítás ideje alatt több tárlatvezetés és egy workshop is várja mindazon érdeklődőket, akiket közelebbről is érdekel a térség és skandináv országok mellett hazánk designtermése.

  Formák otthonra

  Határtalan design – 12. madeinhungary + 5. MeeD
  A kiállítás a Budapestii Tavaszi Fesztivál és az ArtWeek programjában is szerepel.
  Új Budapest Galéria, 2017. április 1. – 2017. május 7.


 • További cikkek