• 5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  Gallery Weekend Budapest

  2018.09.06 — Szerző: Ványa Zsófia

  Szeptember 8-9-én ötödszörre rendezi meg a Kortárs Galériák Egyesülete a Gallery Weekend Budapestet. Egész hétvégén színes programokkal, nyitott műtermekkel és galériatúrákkal várják az érdeklődőket a szervezők. Mi most 5+1 kiállításra hívjuk fel a figyelmeteket. Jó nézelődést kívánunk!

 • 5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  1. Koós Gábor: Văii Morilor

  Chimera-Project Gallery // 2018. szeptember 6. – október 5.

  5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  Koós Gábor sajátos, a grafika és a szobrászat médiumának újraértelmezésén alapuló eszköztárával módszeresen archiválja a számára fontos tárgyakat, helyszíneket – legyen az az első budapesti lakásának bejárati ajtaja, nagybátyja szalagfűrésze vagy annak ez erdőnek egy bizonyos részlete, ahol édesapja évtizedeken át vadászott. Most két helyspecifikus installációt mutat be a Chimerában. A Văii Morilor című munkát az Aleşd (Élesd) kisvárosában látottak inspirálták: a hely látképét domináló farakásrengeteg, amely a panelházak tövében tornyosul. Abszurd, térben és időben is ellentmondó kép, amelynek prózai okai vannak: a város nincs rácsatlakoztatva a gázhálózatra, a fűtést még most is a közeli, Văii Morilor nevű erdő fáival oldják meg. A másik installáció egy újabb fordulópontot rögzít a művész karrierjében, ami egyúttal a galéria jelenleg zajló átalakulására is reflektál: a mostani ugyanis a Chimera utolsó galériás kiállítása.

   

  2. Eperjesi Ágnes: Lapozás

  ISBN könyv+galéria // 2018. szeptember 8. – szeptember 28.

  5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  Az ISBN – missziójának megfelelően – Lapozás című kiállításán egy rajzkönyvet mutat be. Eperjesi Ágnes 2007-ben Buenos Airesben egy eldugott kis könyv- és írószerboltban bukkant rá egy régi, könyveléshez való formanyomtatvány-mintafüzetre. A füzet egyes lapjain lévő sémákat aztán egyesével, ott-tartózkodása alatt napról napra töltötte meg rajzokkal, a nyomtatott alap mintákból kiindulva. Az így létrejött harmincnégy rajzot tekinthetjük meg a galériában, méghozzá az elkészítés ritmusát újrateremtve, épp csak egy kissé meggyorsítva. Ugyanis minden nap háromszor, megadott alkalommal lapoznak egyet a füzetben, mindig az aktuális lapon lévő művet mutatva meg. A már átlapozott másolatok aztán a kiállítás utolsó napjára megtöltik majd a falakat, a nézők pedig részeseinek érezhetik magukat a készülés, teljesedés és a Lapozás folyamatának.

   

  3. Szűcs Attila: A fekete doboz belsejében

  Deák Erika Galéria // 2018. szeptember 7. – október 20.

  5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  Szűcs Attila kiállítása Stanley Kubrick 1968-as sc-fijére, a 2001 Űrodüsszeiára reflektál. A filmben az előemberek táborhelyén egyik reggelre megjelenő fekete monolit eredete tisztázatlan, lehet egy idegen faj küldötte, a jövő vagy a múlt eleme, hírhozó vagy isteni alakzat – a metafora változatos értelmezési mezőkben mozog, és erős hatást vált ki a vele találkozókból. A szabad akarat, a döntések, gondolkodási modelljeink, emberi eredetünk egész kérdésköre terítékre kerül. A galéria terében elhelyezett installáció, a szimbolikus fekete doboz formájában, megközelíthetetlenségében és értelmezési lehetőségeiben is idekapcsolódik, a misztikus motívumot központi elemként használva. A doboz kicsi világító réseiben láthatók Szűcs legújabb rajzai, akinek két évvel korábbi, Ludwig múzeumbeli kiállítása után először mutatja be új műveit a Deák Erika Galéria.

   

  4. Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Pauline Curnier Jardin, Anezka Hoskova: A sötét feltárása

  Trafó Galéria // 2018. szeptember 8.  október 21.

  5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  A miszticizmusról nyit párbeszédet a Trafó csoportos kiállítása is, Fenyvesi Áron rendezésében. A cél az volt, hogy az okkultizmus utóbbi időben mellőzött témáját forgassa be újra a művészeti közbeszédbe. Noha a spiritualizmus a modernizmus holisztikus világképében még éppolyan fontos tartópillér volt, mint a tudomány egyes területei, mára tabuvá vált a közbeszédben. Ezt az űrt áthidalandó, a kiállítás releváns és új képzőművészeti reflexiókat igyekszik felvonultatni az okkultizmus, miszticizmus, spiritualizmus terepéről. Megtekinthetjük Pauline Curnier Jardin filmjét (amely Soubirous Szent Bernadett vallásos látomásaiból indul ki), a cseh Anežka Hošková performatív installációit és Bolla Szilvia organikus, rejtélyes objektjeit. Az alkímia területére evez a fekete szín körüli vizsgálódásaikat folytatva a Borsos Lőrinc művészpáros, ezúttal Daniel Hüttlerrel együttműködve.

   

  5. Szirtes János: Erőss Jánoss. Válogatott performanszok a 80-as évekből

  Várfok Project Room // 2018. szeptember 8. – október 27.

  5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  A magyar kortárs grafika, performasz, video- és médiaművészet ikonikus alakjának, Szirtes Jánosnak szentel kiállítást a GWB ideje alatt a Várfok Project Room. A számos művészeti ágon átívelő, nemzetközi színtéren is beágyazott művészi út performaszmunkássága, annak is ’80-as évekbeli első évtizede kerül a fókuszba. Különböző kellékek, archív fotók és videofelvételek illusztrálják a korszak és a műfaj olyan kulcsfontosságú Szirtes-performanszait, mint amilyen az Avanti (1983) vagy a Múló rosszullét (1980).

   

  +1.

  Baranyay András, Czigány Ákos, Dallos Ádám, Dora Kontha, Koós Gábor, Ember Sári, Fajó János, Fáskerti Zsófia, Forgács Péter, Frey Krisztián, Gerber Pál, Gőbölyös Luca, Moizer Zsuzsa, Puklus Péter, Romhány Veronika, Schwéger Zsófia, Ujj Zsuzsi: GWB Review

  Zipernowsky Ház // 2018. szeptember 3. – szeptember 9.

  5 kiállítás, amit nem érdemes kihagyni hétvégén

  A Zipernowsky Házban az elmúlt években megszokott módon a GWB-en résztvevő galériák művészeinek válogatott csoportos kiállítását rendezik meg, ezúttal a São Paulóban született képzőművész, Bruno Baptistelli közreműködésével. A budapesti kortárs színtér egyedi válogatásban tűnik a szemünk elé, többek között Forgács Péter, Ember Sári, Moizer Zsuzsa, Puklus Péter és Fajó János művein keresztül. Figyelem, ugyanitt péntek este 19 órától GWB-nyitóbuli!


 • További cikkek