• Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  5+1 múzeumi program felnőtteknek

  2019.02.12 — Szerző: Sipos Tünde

  A múzeumokban nem csak csendben nézelődni lehet: izgalmas, néha meglepő (pl. lánybúcsú!) események is egyre gyakrabban helyet kapnak a műalkotások között. Az intézmények saját profiljukhoz illeszkedő programokkal várják a kicsiket és nagyokat is. Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek várnak a felnőtt múzeumozókra Budapesten és környékén!

 • Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  1. Pszichológiai tárlatvezetés

  Ludwig Múzeum // 2019. február 17.

  Ruben Brandt óta a képzőművészet rajongóinak fantáziáját egyre inkább izgatja a pszichológia és a művészet viszonya. A Ludwig Múzeum programsorozatának első estéjén a „Kapcsolatunk másokkal, kapcsolatunk magunkkal” témakört Erdélyi Zsuzsanna pszichológus járja körül az Westkunst – Ostkunst gyűjteményi kiállítás tereiben. Kötődési minták, kapcsolati elakadások, családi hagyományok, tudatos és tudatalatti döntéseink következményei és még számos más aspektus szakmai szempontú boncolgatása kerül elő egy-egy kiválasztott kortárs műalkotás bevonásával.

   

  Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  2. Zárás után

  Ferenczy Múzeum, Szentendre // 2019. február 23.

  Vajda Lajos furcsaságaival ismerkedhetnek azok a kreatív múzeumba járók, akik zárás után szeretnének egy kötöttségek nélküli műhelyfoglalkozáson részt venni. A felnőtteknek szóló művészeti programon Vajda életművét vizsgálva a képi furcsaságokra kerül a fókusz. „[A] »furcsa« egyébként kedvenc szava volt, azt jelentette, hogy érdekesnek, festőileg felhasználhatónak tartja, s fel is használja pontosan, felismerhetően és szervesen beágyazva a képekbe” – írja a művészről Szántó Piroska. Így tehát az alkotómunka során a festő egyedi motívumrendszerén keresztül, azok elvonatkoztatott felhasználásával nemcsak Vajda Lajoshoz, de önmagunkhoz is közelebb kerülhetünk.

   

  Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  3. Botanika a Goldberger Műhelyben

  Goldberger Múzeum // 2019. február 23.

  Immár negyedik évadját tartják a nagysikerű eseménysorozatnak, amelyben megismerhetjük a növényekből kinyerhető izgalmas festékanyagokat és azok felhasználásmódjait. A februári workshopon a hagyományos kékfestés különféle változatait egyedi elképzelés alapján lehet kipróbálni. Alapanyagként textilek és indigófesték áll rendelkezésre, ám nemcsak a hagyományosan hazánkban is alkalmazott kékfestést, hanem a japán shibori technikát is elsajátíthatjuk. Természetes alapanyagok, ősi mesterségek és határtalan képzeleterő együttese segíti a kikapcsolódást és a könnyed tanulást – mindez a múzeum állandó kiállításának közelében, abból ihletet merítve valósul meg.

   

  Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  4. Artivity

  Magyar Nemzeti Galéria // 2019. március 5.

  A Magyar Nemzeti Galéria sorozata a test és a művészet kapcsolatát vizsgálja: az interaktív program társművészetek és különböző tudományterületek bevonásával közelít a képzőművészeti alkotásokhoz. A következő alkalom a „Történelmi manipulációk képekben” témakörével foglalkozik. Meghívott szakértők olyan festőket lepleznek le, akik valamilyen ferdítést vittek kompozíciójukba az ábrázolt testekkel kapcsolatban. A foglalkozás első fele a kiállítótérben zajlik, ahol a testtematikához köthető művek válogatását ismerhetik meg a résztvevők. Az alkotásokat alaposan vizsgálva olyan szempontokra is fény derülhet, hogy milyen volt az egyes történelmi korok, politikai irányzatok elvárt testképe. Az ezt követő műhelyfoglalkozáson pedig a látottakat múzeumpedagógiai eszközökkel dolgozzák fel.

   

  Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  5. Lánybúcsú

  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum // választható időpont

  Igen, már múzeumban is lehetséges lánybúcsút tartani! A vagány ötlettel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rukkolt elő. A program egészen személyre szabható, így ajándéknak is tökéletes – garantáltan maradandó emlék lesz a menyasszony és kísérői számára. Egy ilyen alkalmon lehetőség van megismerkedni vágykeltő fűszerekkel, afrodiziákumként is bevethető bonbonokat készíthetünk (ami egy igazán alkalomhoz illő, közös gasztroélmény lehet!), de akár kosztümös tárlatvezetés vagy detektívjáték is kérhető a múzeum gyűjteményében. Természetesen menyasszonypróba és pezsgős koccintás is része a programnak.

   

  Ne csak nézz: tanulj, kóstolj, szórakozz!

  +1: Örökség Műhely és demenciaprogram

  Szentendrei Szabadtéri Múzeum // 2019. március 15. után

  A tavasz beköszöntével a szentendrei Skanzen is újra kinyitja kapuit, ahol társadalmilag hasznos és edukatív, hagyományokhoz köthető foglalkozások közül válogathatunk. Az Örökség Műhely foglalkozásokon a muzeológusok mellett különféle mesterségek képviselői a múltból a jövőbe mentenek át olyan tudást, amely ma is jól használható a mindennapokban. Ilyen például a kemencehasználat, az ünnepi receptek sütése-főzése, a kozmetikumok vagy természetes tisztítószerek készítése. Érdemes folyamatosan figyelni az intézmény esemény naptárát! Mindemellett Magyarországon elsőként egy speciális, demenciával élők számára kifejlesztett foglalkozást is tartanak. Az időskorúak számára ajánlott mintaprogram célja, hogy a demens betegek életminőségén javítson. Az emlékek előhívására koncentrálnak, amihez a foglalkozás vezetői 1940–1960-as évekbeli ruhákba öltöznek, és a helyszínt is ennek megfelelően alakították ki. A résztvevők vendégségbe érkeznek a múzeum egészen személyes miliőjébe, ahol a berendezés tárgyaihoz kapcsolódó érzelmek segítik előhozni az egykori emlékképeket. Beszélgetés közben pedig finom motorikus mozgást elősegítő tárgyakat készítenek, melyeket haza is lehet vinni.


 • További cikkek