• Hallható látnivalók: képzőművészeti podcastok

  2021.01.29 — Szerző: Sipos Tünde

  Ha már nagyon hiányoznak a kiállítások, és monoton a home office, érdemes felfedezni a művészetekkel foglalkozó podcastcsatornákat, amelyek bárhol színesíthetik a mindennapjainkat. Összeállításunkban a képzőművészettel (is) foglalkozó csatornákat mutatjuk be.

 • Kép forrása
  Kép forrása

  A podcastok élre törése már nem újdonság, a tematikus témakörök feldolgozása viszont még tartogat izgalmakat. Ilyen topik a képzőművészet, amelyről immár hallható formában is szerezhetünk ismereteket: a művészeti podcastokban érdekes művészi életutakat, háttérsztorikat és szakmai beszélgetéseket hallgathatunk. Van, amelyiknek kifejezetten a népszerűsítés a fő profilja, de némelyik a szakma számára is hasznos lehet. Amíg kedvenc kiállítótereink zárva tartanak, vegyük elő a telefonunkat, és fedezzük fel, hogy mit tudhatunk meg azokról az aktualitásokról, amelyeket már nagyon szeretnénk látni. Mivel nem olyan könnyű megtalálni ezeket a tartalmakat, végigfuttatunk egy keresést, hogy már csak a lejátszót kelljen elindítani.


  1. Ilyet én is tudok?! Kortárs művészet a lila ködön túl – MANK

  A MANK frissen induló podcastja a legtudatosabban felépített hazai képzőművészeti beszélgetősorozat, amely – a többi hasonló témájú hanganyaggal összevetve – profi minőségben hallható. A műsor vezetője és a podcast arca a Lóci játszik zenekar frontembere, Csorba Lóci. A tematikus beszélgetések során az ő segítségével oszlik el a lila köd, ami sokszor a kortárs művészet éráját körülveszi. Lóci mer közvetlenül kérdezni, és feszegeti azokat a gátakat, amelyeket sok érdeklődő félénkségből vagy tiszteletből nem mer átlépni. Egy-egy képzőművészeti témát több szempontból beszél át képzőművészekkel, galeristákkal és más szakmabeliekkel. A kötetlen hangulat és a laza stílus – akárcsak a frontember koncertjein – garantált, hiszen a művészet lényege nem az idén jól begyakorolt távolságtartás, hanem éppen a közvetlenség.

  A podcast előnye az is, hogy a MANK honlapján képanyagot láthatunk a felvételről, így közelebbről is megismerhetjük a beszélgetőket. Szerkesztőségünknek már elárulták, hogy hamarosan érkeznek az újabb részek.

  2. Kortárs művészet és mecenatúra – Ybl Budai Kreatív Ház

  Az Ybl Budai Kreatív Ház podcastja a legtöbb résszel rendelkező kortárs művészeti hallgatnivaló. A tematikusan felépített műsorok hiányt pótló témákkal jelentkeznek, amelyekben a szakma legismertebb alkotói és galeristái szólalnak meg. A páros beszélgetések bemutatják a kortárs művészeti piac működését, azon belül pedig az egyes alkotók életútját, személyes történeteit. A podcast epizódjai között a Kortárs művészet és mecenatúra sorozaton kívül néhány, az intézmény programjához kapcsolódó hanganyag is található, például kiállításmegnyitó beszédek és interjúk.

  Az intézmény művészeti vezetője, Kaiser Vizi Kata szerkeszti az egyes adásokat, és a felvezetőkben is ő jelentkezik be, ám a beszélgetéseket Jankó Judit művészeti író vezeti – érdemes az ő személyét is kiemelni, mivel meglátásai, jól irányzott kérdései és a művészeti életben szerzett sokéves tapasztalata az interjúk menetét erőteljesen meghatározza. A podcasthallgatás élményét időnként megakasztja a hangminőség, ami főleg az iránymutató kérdések megértését teszi nehézkessé.

  A műsor különlegessége, hogy az Ybl Budai Kreatív Ház honlapján kapcsolódó videókat is nézhetünk, ahol megjelennek a beszélgetésekben felvillantott műalkotások és kiállításenteriőrök is. Amíg a ház kapui zárva vannak, érdemes bátran és rendszeresen nyitogatni a kapcsolódó online ablakokat.

  3. Potméter – artportal.hu

  Az artportal felületén két podcastsorozat adásait találhatjuk meg. A terjedelmesebb sorozat a #villámvezetés, amely aktuális kortárs kiállításokon vezeti végig az néző-hallgatót. A kettős befogadói pozíció azt jelenti, hogy a weboldalon elérhető egy hanganyag, amelyben a kiállító művészek vagy a kurátorok emelik ki a tárlatok tartalmi elemeit, fontos nézőpontjait. Továbbgörgetve pedig gazdag képanyag látható a – korlátozások miatt zárt ajtók mögött megvalósuló online vagy korlátozottan megtekinthető – bemutatókról.

  A másik, Potméter néven futó sorozat kortárs művészeti és kulturális politikai kérdéseket boncolgat, amelyben valódi szakmai szempontrendszerek ütköznek egymással. A véleményt formáló beszélgetések köztéri szobrokról és nagy közintézmények kiállításairól folynak.

  4. Műterem podcast

  A keresőoldalak ezt a podcast-kezdeményezést általában az elsők között listázzák annak ellenére, hogy csak öt rész jelent meg, és a szerkesztők jó ideje nem jelentkeztek friss adással. Pedig folytatásra érdemes az ötlet, amelyben kortárs alkotók saját műtermi közegükben mutatják be egyéni művészeti világukat. A kapcsolódó közösségi médiás felületen pedig be is nézhetünk ezekbe a műtermekbe, így látnivalót is kapunk a hallható tartalmak mellé.

  5. Kortárs találkozások – Resident Art

  Szintén izgalmas kezdeményezés a Resident Art néhány felvétellel rendelkező podcastcsatornája. Az egyes epizódokban – amelyek a Resident Art kiállításaihoz kapcsolódnak – kortárs művészek beszélnek az őket aktuálisan foglalkoztató kérdésekről, inspirációikról, munkáikról. Érdemes figyelemmel kísérni a szervezők különféle rendezvényeit is, amelyeken valóban testközelbe kerülhetünk a kortárs művészettel.

  Ezeket is ajánljuk

  Mint láthatjuk, a hazai képzőművészeti podcast műfajában a kortárs művészet viszi a prímet. Ha az érdekes tartalmak mellett lehetővé válna az aktuális marketingszemlélet érvényesítése ezen a téren is – például a podcastok grafikai megjelenése, a hangminőség optimalizálása, a hashtagek használata –, az jelentősen növelné a könnyebb kereshetőséget, ezáltal pedig az érdeklődő hallgatók megtalálását. A múzeumok igencsak lemaradtak ezen a téren a magánkezdeményezések mellett, pedig külföldi példákból sincs hiány. Számos olyan podcast is készült, ahol akár a kiállítóterekben beszélgetve különféle társművészetekkel foglalkozó kreatív ember osztja meg gondolatait a művekről, például a Museum of Modern Artban, vagy éppen megismerhetjük a művészettörténet legnagyszerűbb nőművészeit, akikről egyébként is keveset hallhatunk.

  Aki pedig nem tud betelni ezekkel, vagy éppen már végighallgatta az összes bemutatott művészeti podcastot, végigpörgetheti a Millás reggeli – Kultmogul beszélgetéseit vagy Horváth Gergely Klasszis gondolatébresztők sorozatát, de a Tilos Rádió is foglalkozik időnként hasonló témákkal.

  A KO is útjára indította podcastcsatornáját, a KO Kultúradót. A műsor célja, hogy a kulturális magazin olvasói egyúttal hallgatókká is váljanak, és bárhol, bármikor hozzáférhessenek a kortárs művészethez kapcsolódó, exkluzív tartalmakhoz. A KO Kultúradó elérhető az iTuneson, a Spotify-on és a SoundCloudon.


 • További cikkek