• Programajánló kisgyermekeseknek

  Képzőművészeti foglalkozások Budapesten

  2018.12.12 — Szerző: Sipos Tünde

  Elérkezett a hideg, téli időszak, amikor a kicsiket nem lehet már mindennap a játszótérre kivinni. Ha már régóta ki szeretnéd próbálni a múzeumok és a bababarát helyek családi programjait, ne halogasd tovább!

 • Programajánló kisgyermekeseknek

  Egyre népszerűbbé és gyakoribbá válnak az olyan múzeumpedagógiai események, amelyek egyszerre szólnak szülőkhöz és gyerekekhez is. Sőt, kreatív foglalkozások közül is bőven válogathat az, aki szeretné családja számára közvetlenebbé tenni a képzőművészetet. Előző cikkünkben írtunk arról, hogy miért jó, ha a legkisebbek minél korábban megismerkednek a különféle művészeti irányzatokkal, alkotásokkal, kiállítóhelyekkel. Számos olyan foglalkozást találhatunk, ahol a felnőttek ki-, a picik pedig bekapcsolódni tudnak a művészet világába.

   

  Programajánló kisgyermekeseknek

  Mama, nézd! – Babával a múzeumban

  Magyar Nemzeti Galéria // 2018. december 14., 2019. január 18.

  A Mama, nézd! programsorozatot havonta egy alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Galériában. A foglalkozásokat egyéves kor alatti gyerekek és kísérőik számára fejlesztették ki. A tematika minden alkalommal más és más. A bemutató az állandó kiállítás termeibe kalauzol, ahol a magyar festészet kiemelkedő műveit ismertetik játékos formában. Praktikus lehet a hordozókendő használata, ami a babák számára a biztonságos és közelséget nyújtó kiállításlátogatást segíti.

   

  Programajánló kisgyermekeseknek

  #2 Mama nézd – 8 nő

  Szépművészeti Múzeum // 2019. január 10.

  Végre egy olyan múzeumi esemény, ahol nem kell rettegni attól, ha a gyerek nem tud még egy órát néma csendben kibírni. A nemrég újra megnyílt és felújított Szépművészeti Múzeum rendezvénye empatikus szlogennel – A síró babákat is szeretjük! szólítja meg a művészeti élményre szomjazó újdonsült szülőket és más kísérőket is. Itt kifejezetten a babás életállapothoz kapcsolódó tárlatvezetéseken vehetünk részt. Minden alkalom a Régi Képtárnak a várandósággal, szüléssel és az anyasággal, szülőséggel kapcsolatos képanyagát dolgozza fel. A januári esemény során nyolc személyes történetet ismerhetünk meg: királynők, istennők és hétköznapi édesanyák mutatkoznak be a vásznakról. A múzeum honlapján jövő év májusáig olvasható a változatos programleírás. Érdemes a Vasarely Múzeum óbudai társintézményének hasonló jellegű eseményeiről is tájékozódni, ahol a főszerep általában a kortárs műalkotásoké.

   

  Programajánló kisgyermekeseknek

  Firkantó, pacsmagoló – Kreatív foglalkozás

  Maminti Kuckó // 2018. december 20.

  Ha óvodás korú gyerekek számára keresünk művészethez kapcsolódó foglalkozást, akkor érdemes ellátogatni a Maminti Kuckóba a Mechwart liget közelében. A helyszín baba-mama kávézóként üzemel, ahol a gyerekek számára játszósarkokat rendeztek be, miközben a kísérők a közelükben maradva vagy velük együtt szórakozva töltekezhetnek. A Firkantó, pacsmagoló eseményt kifejezetten azért szervezik, hogy a gyerekek felfedezhessék a vizuális eszközökben rejlő lehetőségeket. A legváltozatosabb technikák kipróbálására van itt lehetőség, miközben a finommotorikus készségek fejlesztésére és a képi gondolkodásra helyezik a hangsúlyt. Mindezt kellemes zenével kísérik, hogy maradandó és visszatérő emlékké váljon a foglalkozás.

   

  Programajánló kisgyermekeseknek

  Lumi-parti – Szülinap extrákkal

  Ludwig Múzeum // választható időpontban

  Tortáznál a múzeumban? Nem lehetetlen! Ha szeretnél egy gyerek számára felejthetetlen szülinapi zsúrt rendezni és közben családos barátaidnak maradandó művészeti élményt szerezni, akkor a Ludwig Múzeum fantasztikus választásnak bizonyul. Múzeumpedagógusok kétórás játékos foglalkozást tartanak kortárs művek között, miközben az alkotás örömét is megmutatják a nem mindennapi kiállítótérben. A szülők pedig egy külön tárlatvezetésen vehetnek részt, amíg a partizó kiscsoport bírja szusszal.

   

  Programajánló kisgyermekeseknek

  + tipp: Poliuniversum játékcsalád

  Ha mégsem szeretnél kimozdulni otthonról, vagy ha karácsonyra keresel igazi művészethez kapcsolódó fejlesztő játékot, akkor érdemes megnézni a Poliuniverzum játékcsaládot. A Poliuniverzum egy esztétikai és matematikai formarendszer, ami színeken és formákon keresztül fejleszti a kreatív készségeket és gondolkodásmódot. A játék megálmodója Saxon-Szász János képzőművész, aki művészeti formanyelvét transzformálta át a három–tíz éves korosztály számára.


 • További cikkek