• Színekkel a világban

  3B – Kiállítás a Flux Galériában

  2015.09.25 — Szerző: Sipos Tünde

  Hat absztrakt-expresszi­onista művész érke­zett a Flux Galé­riába a nagy­világ három távoli, ám sok szem­pont­ból hasonló váro­sából. Buenos Aires forga­taga, Barce­lona len­dülete és Buda­pest nyüzs­gése ötvö­ződik a 3B című kiállí­tásban.

 • Hat absztrakt-expresszionista művész érkezett a Flux Galériába a nagyvilág három távoli, ám sok szempontból hasonló városából. Buenos Aires forgataga, Barcelona lendülete és Budapest nyüzsgése ötvöződik a 3B című kiállításban. A mediterrán temperamentum és a színek vibráló ereje olyan barátságos közeget alkot, amely hidat teremt az internacionális művészi kapcsolatok között.

  B mint belevaló


  A kiállítás története Bánki Ákos barcelonai útjával kezdődött, ahol kapcsolatba került a katalán főváros kortárs művészeivel. A műtermekben szövődött barátságok eredményeképpen tavaly a Latarka Galériában a Buda-lona című kiállításon hat barcelonai művész mutatta be műveit a magyar közönség előtt.


  A jelenlegi tárlat a művészeti eseménysorozat harmadik etapjának tekinthető, ahol Budapest és Barcelona mellé Buenos Aires kortárs festészetének esszenciája is csatlakozott. Kiállító művészek: Daniel Callori (ARG), Carlos Puyol (SP), Agustin Eyssartier (SP), Baráth Áron (HUN), Szentgróti Dávid (HUN), Bánki Ákos (HUN). Természetesen szeretnék fokozni ezt a jó hangulatú kiállítássorozatot, a következő esemény kiszemelt helyszíne Barcelona. Izgatottan várjuk a fejleményeket az absztrakt expresszionizmus térhódításáról.
  B mint briliáns


  A Flux Galéria kiállítóterébe lépve a koloritok élénksége után egyből szembetűnik a bátor és sokszínű technikai bravúr. Itt a hagyományos ecsetkezelés nem a legjellemzőbb, de a művészek graffitis múltja, a festékszóró használata mellett expresszíven villannak fel az egyéni alkotói hangok. A képeken láthatunk mindent, ami az absztrakció sajátja, és melyek ösztönös érzelmeket jelenítenek meg pusztán faktúrák és színek alkalmazásával. Bátran fröccsenek, folynak a festékek, rengetek réteg tűnik át a változatos méretű és formájú vásznakon, de a természeti folyamatok is gyakran szerepet játszanak a művek kialakításában.

  Szentgróti Dávid lírai absztrakt festményein egy-egy szín árnyalataival játszik, komplementerek kapcsolata között egyensúlyozik, vagy a telített és kitakart képmezők viszonyaival kísérletezik.


  Baráth Áron szinte a monokróm irányzathoz közelít, ám ez cseppet sem tűnik egyhangúnak. A statikus részleteket geometrikus kompozícióba helyezi, vagy más szerkesztett formákkal töri meg őket. Emellett a festményeinek faktúráit is bátran alakítja.


  Bánki Ákos sorozatokat hozott a kiállításra Lélekvirágok címmel. Tondo formájú színektől lüktető vásznakat, vérbeli absztrakciót mutat be. Művei dinamikus és erőteljes kivetítések, melyeken a különféle színárnyalatok viszonyrendszerében belső hangulat- és lélekutak uralják az őket körülölelő teret.


  Daniel Callori színsnittjeivel és rétegeivel mélységet és magasságot visz a sík képmezőbe. Ezáltal a néző figurákat, történeteket vélhet felfedezni bennük. Hasonló látásélmény jön létre, mint amikor az égbolton úszó bárányfelhők formáit figyeljük.


  Agustin Eyssartier sorozatainak címe borélesztőt jelent. Képalkotási folyamatában az akrilfestékbe keveri a borélesztő gombát, ami így erjedést indít el. Ezzel szinte életre kelti műveit, mivel a kémiai folyamatok befolyásolják a vászonra kerülő színanyagot, melyeket tovább fokoz homok és kavicsok használatával is – Dionüsszoszi magaslatokba emeli művészetének világát.


  Carlos Puyol ötvözi az absztrakt festészet és a popkultúra eszközeit. Képépítésében először az elementáris absztrakt rétegek alakulnak ki, melyekkel egy általa harmonikusnak vélt állapotot hoz létre. Amikor ez a felület összeállt, harsány színek kerülnek a képre, melyek Roy Lichtenstein ikonikus ecsetnyomán képregényszerű mezőkben állnak össze egy teljes festészeti egésszé.


  A tárlat az absztrakt festészetben rejlő sokszínűséget és változatosságot mutatja be a hat művész munkáinak tükrében.

  B mint barátságos


  A Flux Galéria vállalt célja, hogy absztrakt és kinetikus képzőművészeti irányzatok hazai és nemzetközi képviselőit ismertesse meg budapesti bázisán a nagyközönséggel. A kortárs építészeti térben aktuális kiállításaival barátságos közeget teremt különféle előadásoknak, programoknak is. A Gregersen Art Point kulturális intézmény – melyben a Flux Galéria is található – nemcsak a művészeti élet jeles képviselője, hanem a kortárs és fiatalos szemléletet követve szálláshelyként összekötő pont a világ számos városa között. Ez kiemelten fontos az intézmény művészeti rezidenciaprogramjában is, ahol professzionális szakmai fejlődési lehetőséget biztosítanak a művészetek területén dolgozó szakemberek számára.


  A Flux Galéria legutóbb a Gallery Weekend Budapest programjainak oszlopos színtere volt, ahol vezetett túra keretében lehetett művészeikkel és tevékenységükkel megismerkedni.


  A 3B kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg, de ha valaki lemaradt róla, legközelebb az Art Market Budapest kiállítói között találkozhat az absztrakt stílusirányzat művészeit képviselő kortárs galériával.

  3B
  Flux Galéria, 2015. szeptember 11. – szeptember 25.


  Képek: © fotó: Erdei Gábor / Gallery Weekend Budapest, 2015


 • További cikkek