• „Azt hittem, jobban el fogom tudni engedni a filmet, de nyakig benne vagyok” – Interjú Kis Hajnival

  2021.10.04 — Szerző: Várkonyi Zsolt

  Egy börtönviselt apa és a tőle eltiltott lánya egymásra találásáról szól Kis Hajni első nagyjátékfilmje, mely már látható a magyar mozikban. A rendezővel beszélgettünk a szülő-gyerek kapcsolatról, a főszereplők kiválasztásáról és arról, mi miatt izgul leginkább a Külön falka kapcsán.

 • Kis Hajni a monitoron figyeli Dietz Gusztáv játékát Fotó: Konda Brigitta
  Kis Hajni a monitoron figyeli Dietz Gusztáv játékát
  Fotó: Konda Brigitta

  Négy éve dolgozol a Külön falká n. Mit érez ilyenkor egy első filmes rendező?

  Még sosem voltam ilyen helyzetben. Nem gondoltam volna, hogy ennyire intenzív érzés lesz. Sokszor éreztem a súlyát annak, hogy ez az első nagyjátékfilmem. Azt hittem, jobban el fogom tudni engedni a Külön falkát, de nyakig benne vagyok. Foglalkoztat a kérdés, hogy vajon elég nézőt be tud-e vonzani – ennyi év munka után nem tudom azt mondani, hogy mindegy, hányan nézik meg.

  Mennyire figyeled a kritikákat?

  Ha elém kerül egy cikk, elolvasom, mert érdekel, milyennek látják a filmet, de nem keresem mániákusan a kritikákat.

  Kis Hajni a két főszereplőt, Dietz Gusztávot és Horváth Zorkát instruálja a „Külön falka” forgatásán Fotó: Konda Brigitta
  Kis Hajni a két főszereplőt, Dietz Gusztávot és Horváth Zorkát instruálja a „Külön falka” forgatásán
  Fotó: Konda Brigitta

  Régóta tervezted, hogy apa-lánya filmet forgass. Mi érdekel téged leginkább ebben a kapcsolatban?

  A szülő-gyerek viszony. A kilenc–tizenkét éves életkor nagyon meghatározó időszak, és szerintem nagyot tévednek azok a szülők, akik azt hiszik, hogy egy kisgyerek nem érti meg az igazságot, vagy nem érzékeli, hogy valamit elhallgatnak előle.

  Az ilyen típusú viszonyok tele vannak indulattal és haraggal, mert a szülők nem veszik komolyan a gyerek érzékenységét.

  Nem pusztán a szavakban rejlik, hogy milyen egy ember – a gesztusaiban, mozdulataiban és egyéb szinteken is. A gyerekek remekül olvasnak ezekből.

  A Külön falka két főszereplőjének, Dietz Gusztávnak és Horváth Zorkának nem volt színészi tapasztalata. Úgy hallottam, Gusztáv először el sem akarta vállalni a szerepet, és az egyik castingon egy barátját ajánlotta maga helyett a szerepre. Miért ragaszkodtál hozzá ennyire?

  Amikor találkoztunk, azonnal felfedeztem benne valamiféle mély érzékenységet és múltbéli sérülést, ami nagyon közel áll a filmbeli karakterhez. Tudtam, hogy még találkoznunk kell, annak ellenére is, hogy nem tanulta meg a szöveget.

  A legtöbb jelentkezőt egy ilyen után vissza sem hívnám a következő castingfordulóra, de úgy éreztem, Gusztávnak minden esélyt meg kell adni a bizonyításra.

  Egy interjúban meséltétek Gusztávval, hogy voltak holtpontjai a forgatáson, és sokszor izgult a kamera előtt. Egy rendező hogyan tud segíteni átlendülni a holtpontokon?

  Van egy rész a filmben, amikor az apa és a lánya a buszon utaznak. Gusztávot mélyen megviselte ez a jelenet: az, hogy el kellett küldenie a kislányt. Zokogott. Mérges lett, amiért ennyire megérintette a jelenet. Haragudott magára, miközben ez a legemberibb dolog. Leállítottam a felvételt, leszálltunk a buszról, és elmentünk sétálni, beszélgetni. Előfordul, hogy belefut az elme egy spirálba, amiből nem tud kikerülni. Próbáltam Gusztávot kivezetni belőle és visszahozni a jelen pillanatba. Amúgy nagyon erősen beleállt a szerepbe, és nagyszerű alakítást nyújtott.

  A rendező és Dietz Gusztáv a film egyik fontos helyszínén, az iskolában Fotó: Kreidli Márton
  A rendező és Dietz Gusztáv a film egyik fontos helyszínén, az iskolában
  Fotó: Kreidli Márton

  Horváth Zorkát ezerötszáz szereplőjelölt közül választottad ki Niki szerepére. Milyen karaktert kerestél?

  Egy komisz, de ragaszkodó, csupa szív kislányt, aki mindemellett talpraesett és rendkívül értelmes. Zorka egyértelműen ilyen: villámgyorsan átérezte a jelenetek esszenciáját. Fontos volt továbbá az is, hogy kíváncsi és érdeklődő legyen, mint Niki.

  A Külön falka alacsony költségvetésből készült, nincs mögötte akkora reklámkampány, mint egy drágább produkció mögött. El tudjátok juttatni elegendő nézőhöz a film hírét?

  Érzékeny pontra tapintottál. Ahogy említettem is, kifejezetten foglalkoztat a téma. Kevesebb pénzt tudunk költeni reklámokra, mint amennyit szeretnénk. Izgat a kérdés, hogy eljuthat-e a film szélesebb körhöz is, és nem csak egy szűk réteghez. Úgy gondolom, ez a film egészen különböző közegekben is érdekes lehet.

  Dietz Gusztáv és Horváth Zorka a forgatáson Fotó: Szász Zita
  Dietz Gusztáv és Horváth Zorka a forgatáson
  Fotó: Szász Zita

  Mi volt a legnagyobb tanulság számodra a forgatás során?

  Rengeteg van. Megtapasztalhattam, hogy ez tényleg egy maratonfutás, és hogy mennyire fontos az energiám fokozott, egyenletes beosztása. Megértettem még időben, hogy ne az elején lőjek el mindent, mert rengeteg erőre lesz szükség a folyamat végén is.

  Nagy biztonságot jelentett, hogy számíthatok az egyetemen megismert korábbi alkotótársaimra.

  Továbbá tanulság, hogy sokan próbáltak lebeszélni az amatőr főszereplőkről, mégis nagyon örülök, hogy kitartottam a döntésem mellett.

  Mik a következő filmes terveid?

  Részt veszek a Nipkow berlini nemzetközi filmes ösztöndíjprogramban: októberben költözök ki forgatókönyvet fejleszteni. Izgatottan várom, de egyelőre még nem tudok teljesen erre fókuszálni. Már van is egy ötletem, hogy miről szól majd a film, de még annyira kezdetleges, hogy erről most korai lenne beszélni.

  bb


 • További cikkek