• Könyvfesztivál a korona idején

  2020.05.04 — Szerző: Ragályi-Szabó Dávid

  Bár az idei, 27. Nemzetközi Könyvfesztivált a járványügyi helyzetre való tekintettel egy későbbi, még ismeretlen időpontra halasztották, ez nem jelenti azt, hogy a kiadók tétlenkednek. Szubjektív ajánló az utóbbi hónapokban napvilágot látó és a megjelenés előtt álló könyvekből a KO olvasóinak.

 • könyvfesztivál

  Számos ígéretesnek tűnő kiadvány került piacra a járványhelyzetben is, de a közelgő megjelenések miatt is érdemes időről időre csekkolni az online könyvesboltokat és a kiadók honlapjait. Még akár kedvezményeket is kifoghatunk, és ami a legfontosabb: házhoz tudunk rendelni, így nem kell kimozdulnunk. Az alábbiakban olyan tételeket gyűjtöttünk össze, amelyeket szívesen bedobnánk mi is az online bevásárlókosarunkba.

  Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)

  Talán már elfeledkeztünk arról, hogy a prózaíróként nagy sikereket elért Grecsó Krisztián költőként indult – a Magamról többet tehát bizonyos értelemben visszatérő kötet, a szerző tizenkilenc év után adta ki újabb versgyűjteményét. A kiadói ajánló szerint ugyanazokat a létkérdéseket latolgatja, mint Grecsó regényei, azaz a szövegek olyan nehezen megválaszolható kérdésekre keresnek választ, mint hogy honnan jöttünk, hová tartunk, mennyiben határoznak meg minket a családi kötöttségeink és az emlékeink. A műnemből adódóan is sokkal személyesebb hangvételű a kötet, így mindenképpen érdekes olvasmány lehet azoknak is, akik a próza helyett inkább a költészetet kedvelik.

  Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)
  Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)

  Gabriel García Márquez: Az évszázad botránya (Magvető)

  A publicisztika az irodalom egyik rendkívül nagy lehetőségeket rejtő határterülete. Az újságíróként debütáló neves latin-amerikai író publicisztikáinak összegyűjtése ennek a magyar irodalmon belül is meghatározó hagyománynak az újrafelfedezésére is ösztönözhet bennünket. Annál is inkább, mivel a 20. század elején még a legnagyobb íróink többsége is rendszeresen publikált jegyzeteket, tárcákat, kommentárokat lapokban, és voltaképpen a hírlapírás egyfajta belépő is volt az irodalomba. Nem ez volt másképpen a tengerentúlon sem, ahol Gabriel García Márquez újságírással (is) kereste a kenyerét. A Száz év magány és a Szerelem a kolera idején szerzőjének hazai életműsorozatát gondozó Magvető Kiadó most jutott el az összegyűjtött cikkek fordításáig és kiadásáig, ezzel lehetőséget teremtve egy „másik Márquez” megismerésére.

  Gabriel García Márquez: Az évszázad botránya (Magvető)
  Gabriel García Márquez: Az évszázad botránya (Magvető)

  Zsembery Péter: Vigyázz, kész (Scolar)

  A Scolar Live! sorozat darabjaként debütál májusban Zsembery Péter. A sorozatot már csupán a borítói miatt is érdemes kézbe venni: a kötet előlapja ebben az esetben is izgalmasan párbeszédbe lép a szövegekkel, hiszen a novellák jelenetei szinte képkockákként peregnek előttünk. Emellett a könyv nosztalgikus érzéseket kelthet bennünk, hiszen nagy láttató erővel idézi meg a ’80-as évek végi és a ’90-es évek eleji Magyarországot. Egy szűkös, kilátástalan kamaszkor bontakozik ki a lapokon a felnövés minden nehézségével. Ez a kötet fanyar, groteszk időutazás, amelytől egyszerre érezzük magunkat jobban és rosszabbul.

  Zsembery Péter: Vigyázz, kész (Scolar)
  Zsembery Péter: Vigyázz, kész (Scolar)

  Sirokai Mátyás: Lomboldal (Jelenkor)

  A Pohárutca, A beat tanúinak könyve és A káprázatbeliekhez után a Lomboldal Sirokai negyedik verseskötete, ami az előző két versgyűjteménnyel együtt trilógiaként is értelmezhető. E nagyszabású vállalkozásban egyfajta alternatív teremtéstörténet bontakozik ki a zenén és a sci-fin keresztül: a zenészként is ismert költő rendkívül egyedi versnyelv segítségével teremt sajátos mitológiát. A Lomboldal várhatóan a növényvilág, azon belül is a fák világa felől közelíti meg az emberi létezés kérdéseit, és folytatja a Sirokai-féle kozmikus-transzcendens mitológia építését. Must have darab!

  Sirokai Mátyás: Lomboldal (Jelenkor)
  Sirokai Mátyás: Lomboldal (Jelenkor)

  J. R. R. Tolkien: Középfölde formálása (Helikon)

  Tolkien életműve korántsem korlátozódik A hobbit ésA Gyűrűk Ura három (valójában hat) könyvére. A szilmarilokat is több ízben kiadták itthon, azonban ez csak felületesen írja le azt a monumentális mitológiát, amelyet Tolkien valójában megálmodott, és aminek kiépítésén élete végéig dolgozott. A fia, Christopher (aki januári haláláig a hagyatékának gondozója is volt) elérhetővé tette a több ezer oldalas kéziratot egy tizenkét kötetes sorozatban, amely a Középfölde históriája címet kapta, és aminek negyedik kötete jelenik meg júliusban a Magyar Tolkien Társaság és a Helikon Kiadó gondozásában. A Középfölde formálása ennek a szinte beláthatatlan univerzumnak az időbeli és földrajzi alakulását mutatja be, várhatóan a megszokott alapossággal, rengeteg földrajzi névvel, térképekkel, jegyzetekkel. A kötet a hardcore Tolkien- és fantasy-rajongóknak kihagyhatatlan, viszont azok számára, akik még csak most kezdenének bele az ismerkedésbe, talán kicsit korai – azonban érdemes későbbre eltenni.

  Helikon Zsebkönyvek
  J. R. R. Tolkien: Középfölde formálása (Helikon)

  Helikon Zsebkönyvek

  A rendkívül szimpatikus dizájnú zsebkönyvek kissé kilógnak a lista eddigi tételei közül, hiszen feltüntetésükkel nem egy konkrét műre, hanem egy sorozatra hívjuk fel a figyelmet. A Helikon Zsebkönyvek sorozat célja a magyar és a világirodalom, valamint a filozófia és társadalomtudományok klasszikusainak újrakiadása olcsó, de annál modernebb köntösben. A sorozat jelenleg a 84. résznél tart, az eddigi utolsó kiadvány stílszerűen George Orwell 1984. című regénye, és további csavarként az ikonikus disztópiát 1984 forintért lehet megvásárolni. A sorozat közelmúltban kiadott darabjai között találunk még Örkény egyperceseket, Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című klasszikusát és egy, Viktor Pelevin két elbeszélését magába foglaló könyvet. A sorozat minden kiadványa megrendelhető, így érdemes átböngészni a teljes listát a magánkönyvtárunkból eddig hiányzó alapművek után kutatva.

  Helikon Zsebkönyvek
  Helikon Zsebkönyvek

  Philip K. Dick: Ubik (Agave)

  Philip K. Dick amerikai sci-fi író műfajának egyik legnagyobb hatású szerzője, történeteit olyan nagy sikerű adaptációknak köszönhetően is ismerhetjük, mint a Szárnyas fejvadász című mozifilm vagy az Amazon által forgatott Az ember a fellegvárban című sorozat. Állandó témája az ember és a gép kapcsolata, az alternatív történelem, valamint az erős egzisztencialista válság, ami a technikai fejlődésből ered. Az Ubik sem kerüli el a számvetést ezekkel a dilemmákkal: a főszereplő egy robbantás következtében meghal, a társai mégis üzeneteket kapnak tőle. Talán már ebből is látszik, hogy a szövevényes történet során teljesen megkérdőjeleződik a valóság és úgy általában az emberi lét mibenléte is. A könyv csak némi megszorítással tekinthető újdonságnak, hiszen már több ízben napvilágot látott magyar nyelven. Azonban az új kiadás elég mutatósra sikerült borítóval érkezik.

  Philip K. Dick: Ubik (Agave)
  Philip K. Dick: Ubik (Agave)

  Zemlényi Attila: Csonthéj (Prae)

  Zemlényi az utóbbi időszakban költőként meglehetősen ritkán hallatta a hangját. Az alkotó, aki a tavalyi év végéig főszerkesztőként az egyik legfigyelemreméltóbb hazai folyóiratnak, a Műútnak a csapatát vezette, tizenkét évnyi várakozás után adta ki új verseskötetét. Zemlényi versei a külső szemlélő számára rideg, de a szerző számára kétségkívül otthonos borsodi tájat és a gyerekkori emlékeket viszik színre, költeményeiben így válik például Szerencs a gyermekkor merülő Atlantiszává, a kevesebb mint negyven verset számláló gyűjtemény pedig a gyermekkor lenyomatává.

  Zemlényi Attila: Csonthéj (Prae)
  Zemlényi Attila: Csonthéj (Prae)

   


 • További cikkek