• A múltat végképp eltörölni? – A besúgó a KO Kultúradóban

  2022.07.07 — Szerző: KO

  A besúgó szokatlanul nagy kritikai visszhangot váltott ki, nem véletlenül: a hanyatló Kádár-korszak megfestésére vállalkozott azzal a szándékkal, hogy hazánkon kívül is befogadható és élvezhető sztorit tegyen a nézők elé. Hogy ez miként sikerült, arról a KO Kultúradó Különkiadásában beszélgettünk.

 • Jelenet „A besúgó” című sorozatból Kép forrása: HBO
  Jelenet „A besúgó” című sorozatból
  Kép forrása: HBO

  Bár csak idén májusban ért véget a Szentgyörgyi Bálint által jegyzett A besúgó, alig több mint másfél hónappal később az HBO Max nagy meglepetésre más címekkel együtt eltávolította kínálatából saját készítésű, teljes egészében magyar gyártású sorozatát. Mondhatnánk ironikusnak is, hogy az 1985-ben, vagyis a kihűlő gulyáskommunizmus idején játszódó sorozatot alig pár héttel a premierje után kaszálta el véglegesen a gyártó, de ennek sem politikai, sem minőségi oka nincsen. A besúgó (és több más, közép-kelet-európai produkció) a tartalomipar belső, céges konszolidációjának áldozata lett – olyannyira, hogy még a sorozat nemzetközi közösségimédia-felületeken található nyomait is eltörölték.

  Szerencsére A besúgót sokan követték az epizódok premierjével egy időben, így a sorozat világát érintő vita felelevenítése sem teljesen érdektelen. Ráadásul az internet bugyraiból bármikor előhalászható, a netes múltat sem lehet végképp eltörölni. Mint ahogyan a tényleges múltat sem, bármennyire is igyekeztek az alkotók a nyolcvanas évek közepének egyetemi ifjúságát és hatalommal szembeni ellenállását a valóságnál jóval harsányabb színekkel megfesteni.

  A sorozat nyomán élénk vita indult meg a mérvadó lapokban és a YouTube-csatornákon, amelyek többsége majdhogynem a történelemhamisítás vádjával illette a készítőket.

  Ha erről nincs is szó, a nem is olyan közeli múlt reprezentációjának kérdése számos kérdést felvet, amiket a KO Kultúradóban igyekeztünk körbejárni.

  A sorozat első évadáról a KO Kultúradó különkiadásában az Újrajátszás rovat állandó résztvevője, Mechiat Zina költő, író és két szerkesztője, Falvai Mátyás és Zsolnai György beszélgettek. Az adás teljes terjedelmében meghallgatható a KO Kultúradó csatornáján az iTuneson, a Spotifyon és a SoundCloudon. A KO Kultúradó szerkesztői elérhetők e-mailen a ko.kulturado@gmail.com címen.

  bb

   


 • További cikkek