• Lássátok, lássátok! – Az ünnep lényege képekben

  2020.12.02 — Szerző: KO — Támogatott tartalom

  A MANK angyalszárnyakon hozza el nekünk adventi kiállítását, amelyet az egyik legismertebb és legrégebbi karácsonyi énekünk, a „Mennyből az angyal” egyik sora inspirált. A kiállítás címe „Lássátok, lássátok!”, amely felhívás a karácsony ünnepének lényegére és mélységére világít rá.

 • Czene Márta: Jöjj velem
  Czene Márta: Jöjj velem

  A szemkápráztató karácsonyi forgatagból egy meghitt online galériatér várja a látogatókat december 2. és 31. között a www.alkotomuveszet.hu oldalán, ahol kortárs képzőművészeti alkotások segítik az ünnepre hangolódást. A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában mindennapjaink fénypontja is lehet, a kiállított munkák ugyanis meg is vásárolhatók.

  G. Szabó Beáta: Konstantin álma parafrázisa I.
  G. Szabó Beáta: Konstantin álma parafrázisa I.

  Az emberiség történetének első karácsonyakor egy angyal hirdette ki a pásztorok számára Jézus születését. Egy csillag fénysugara mutatta az utat Betlehem felé, hogy az egyszerű pásztorok is megláthassák a csodát, a kisdedet, aki maga „a világ világossága”. Ahhoz, hogy a pásztorok és a bölcsek is megélhessék ezt az ünnepet, fel kellett ismerniük a csillag iránymutatását, és meg kellett érteniük az angyali üzenet lényegét. Kiállításunkban a karácsony fényességét olyan kortárs műalkotásokkal idézzük meg, amelyek maguk is a lényeglátásra utalnak: annak fontosságára, hogy a szemet kápráztató forgatagban észrevegyük az ünnep lényegét, megéljük annak mélységét. A tárlat képzőművészeti alkotásai segítenek az erre való hangolódásban, hogy ne csak a kirakatokban nézzük őket, hanem meglássuk általuk a ünnep csodáját.

  Kiss Márta: Kozmosz
  Kiss Márta: Kozmosz

  A kiállítás koncepciójához válogatott kortárs művek kompozíciói felvonultatják a karácsonyhoz köthető vallási és profán motívumokat is – ilyen az angyal, a szarvas, a barlang vagy a betlehemi jászol. A figurális művek mellett nonfiguratív alkotások is megjelennek, amelyek komplex módon, akár elvonatkoztatva utalnak az év legfényesebb ünnepéhez kapcsolódó szimbolikára. Ezért kiemelt szerepet kap magának a fénynek az ábrázolása, megjelenítése is, ami a látás képességének alapvető feltétele. A fény, ami elválaszt a sötétségtől, és kiemel. A fény, ami beragyogja és áthatja az ünnepet. A fény, ami Jézus maga. A válogatásban olyan műalkotások is helyet kaptak, amelyek felfelé, az égi szféra felé irányítják a tekintetünket – ezáltal lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a figyelmünket is kiemelve lényeglátásra törekedjünk. A változatos stílusok és műfajok tanúi annak, hogy milyen sokféleképpen lehet a látásunkat élesíteni. Némelyik mű kifejezetten próbára teszi a szemünket, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is.

  Keresztes Dóra: Három királyok
  Keresztes Dóra: Három királyok

  Már tudjuk, hogy az idei karácsony több szempontból más lesz, mint a korábbiak. Mintha a fizikai lehetőségeink leszűkítésével sokszor a legmegfoghatatlanabb és leglényegesebb dolgok maradnának meg nekünk. A kiállítás online formája igazodik ezekhez a leszűkült lehetőségekhez, megvalósulása azonban segít megélni és megérteni az ünnep valódi értékeit, és gazdagíthatja az otthon töltött idő minőségét. A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában akár mindennapjaink fénypontja is lehet. Az online kiállítás alkotásainak megvásárlásához nem kell mást tenni, mint írni a kozonseg@alktomuveszet.hu címre.

  Lássátok, lássátok! – Az ünnep lényege képekben

  MANK – online kiállítás

  Kiállító művészek:

  Baksai József, Bálint Ildikó, Czene Márta, G. Szabó Beáta, Gilly Tamás, Hajas Katinka, Herman Levente, Horváth-Lóczi Judit, Kalmár János, Keresztes Dóra, Kiss Márta, Mayer Éva, Lovas Ilona, Orosz István, Sipos Boglárka, Sziebert-Tóth Judit, Tápai Nóra, Verebes György

  Kurátor: Sipos Tünde

  Társkurátor: Szepes Hédi

  A megjelenés támogatója: Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.


 • További cikkek