• Lehetséges sikerdarabok a vidéki színházak következő évadából

  2019.07.22 — Szerző: Hekler Melinda

  Már 3. éve készítünk két cikket a színházi évad előtt: egyikben a budapesti, másikban a vidéki színházak műsorkínálatának javát igyekszünk előrevetíteni. Idén különösen nehéz dolgunk volt.

 • Szerencsére nem azzal akadt problémánk, hogy találjunk ütősnek, esetleg még kasszasikernek is ígérkező előadásokat, hanem azzal, hogy a 2019/2020-as évad előtt a színházak egy kicsit lazára vették a kommunikációt. Júliusig még a budapesti színházak felének nem szerepelt a holnapján a jövő évi bemutatók listája, és vidéken is sok helyen csak címeket találtunk, rendezőt alig, szereplőket pedig szinte sehol.

  Mindeközben majdnem az összes színház arról számolt be a saját évadzáróján, hogy a nézőszám nőtt, és a siker idén sem maradt el. Jó lenne viszont meg is tartani ezt a megnövekedett közönséget, ezért fontos, hogy tudják időben, milyen darabokra számíthatnak jövőre, mert csak akkor fognak bérletet venni. Persze van egy-két fővárosi színház, ahol folyamatosan teltház van, és ezért nem érzik, hogy sietniük kellene a műsor bejelentésével. Ennek az lehet az oka, hogy minden évben megtörténik, hogy kis országunkban egyszerre vesznek elő rég nem játszott darabokat. Mint ahogy sok tanár sem, úgy mi sem tudjuk, hogy ki másol kit, mindenesetre idén majdnem minden este el fogják valahol énekelni, hogy a „lyányok, a lyányok, a lyányok angyalok”.

   

  Lehetséges sikerdarabok a vidéki színházak következő évadából
  Keszég László
  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

  Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk

  Debreceni Csokonai Színház // Rendező: Keszég László // Bemutató: 2019. szeptember

  A Csokonai Színházban négy ősbemutatót is bevállaltak ebben az évadban, ami mindenképpen dicséretes, viszont a kelet-magyarországi színházi régió legnagyobb dobásának A Pál utcai fiúk című musical bemutatója ígérkezik Keszég László rendezésében. Érdekes kérdés, hogy mennyire különbözik, különbözhet majd az előadás a vígszínházitól, de Keszég Lászlót nem úgy ismerjük, mint aki ne akarná majd saját eredeti ötleteivel fémjelezni az előadást. A rajongók mindenképp örülhetnek, mert lesz az országban még egy hely, ahova talán könnyebben sikerül jegyet szerezniük, és végre élőben is meghallgathatják kedvenc musicalslágereiket. A Pál utcaiak zöme feltételezhetően a színház épületével szomszédos Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjai közül fog kikerülni. Friss, energikus és összetartástól hangos előadást várunk!

   

  Lehetséges sikerdarabok a vidéki színházak következő évadából
  Mohácsi János
  Fotó: Adrián Zoltán. Forrás

  Mohácsi István: Francia rúdugrás

  Miskolci Nemzeti Színház // Rendező: Mohácsi János // Bemutató: 2020. április 3.

  Miskolcon az elmúlt években egy erős, minőségi színházi közeg és műhely jött létre. Idén sem bízta a véletlenre a közönségsikert a Béres Attila vezetésével működő teátrum, mert az egyik legsikeresebb magyar kortárs komédiát, Mohácsi István Francia rúdugrás című művét állítják színpadra az író testvére, Mohácsi János rendezésében. A felnőtteknek szóló előadásban a párkapcsolatok dinamikájának mélységeibe és magaslataiba kapunk némi betekintést: kibontakoznak a testiség és a szexualitás pikáns területei, és olyan témák kerülnek elő, amelyekről még a hálószobában sem merünk beszélni. Kámaszútra-olvasás helyett nézzétek meg a Francia rúdugrást!

   

  Lehetséges sikerdarabok a vidéki színházak következő évadából
  Pintér Béla
  Fotó: Szécsi István. Forrás

  Pintér Béla: Szutyok

  Jászai Mari Színház, Tatabánya // Rendező: Guelmino Sándor // B emutató: időpont később

  Jubileumi 30. évadát kezdi meg szeptemberben a kicsi, de erős társulattal rendelkező tatabányai színház. Pintér Béla darabja a mai világ sokszor húsbavágó problémáit tárja elénk szarkasztikus humorral és egyedi sorsú, izgalmas karakterekkel. Guelmino Sándor rendező a színház évadzáró sajtótájékoztatóján elmondta, hogy habár tudja, Pintér Bélánál a saját darabját úgysem tudja senki jobban megrendezni, de igazi kihívásnak tartja az újabb rétegek felkutatását. Kíváncsiak vagyunk, Pintér Béla mit gondol majd az előadásról.

   

  Lehetséges sikerdarabok a vidéki színházak következő évadából
  Börcsök Enikő
  Forrás

  Móricz Zsigmond: Pillangó

  Petőfi Színház, Veszprém // Rendező: Börcsök Enikő // Bemutató: 2020. február

  Talán színművészeti egyetemi osztályfőnöksége mozdította a rendezés irányába Börcsök Enikőt, akit a szakma és a nézők is generációja egyik legkiemelkedőbb színészének tart. Móricz magyar Rómeó és Júlia-története Börcsök első nagyszínpadi rendezése lesz, de mi megelőlegezzük neki a sikert, mert érzékenysége és színházi rutinja biztosan átsegíti majd a nehézségeken. A szereplőkről egyelőre még semmit sem lehet tudni, az sem kizárt, hogy majd saját osztályából visz valakit a főbb szerepekre vendégművészként.

   

  Lehetséges sikerdarabok a vidéki színházak következő évadából
  Rudolf Péter
  Fotó: Hirling Bálint. Forrás

  Moliére: Az úrhatnám polgár

  Pécsi Nemzeti Színház // Rendező: Rudolf Péter // Bemutató: 2019. december

  A kecsegtető alcímet (Összművészeti vihoránc) viselő darab a felemelkedni vágyó polgárt alakító színész jutalomjátéka is lehet – mi Köles Ferencnek adnánk a szerepet a pécsi színház társulatából. Moliére háromszázötven éve íródott darabja semmit sem vesztett aktualitásából: az ember ma is mindig többnek akar látszani, mint ami, most éppen a közösségi média oldalain próbáljuk a lehető legjobb képet festeni magunkról. Az őszinteségnek és az igazságnak napjainkban is mintha kisebb értéke lenne, mint a külcsínynek. Reméljük, ez az előadás remek tükröt tart majd nézőinek, és változást eredményez. Rudolf Péter intelligens humorában mindenesetre bízhatunk.


 • További cikkek