• Lelket, szellemet feltöltő szórakozás – Színházi fesztiválkörkép

  2019.06.21 — Szerző: Jónás Ágnes

  Összegyűjtöttük azokat a színházi fesztiválokat, amelyek könnyed, szórakoztató, ámde magas szakmai színvonalú, aktuális témákkal foglalkozó előadásoknak adnak megmutatkozási lehetőséget – rozéfröccs mellé különösen ajánlunk őket!

 • Lelket, szellemet feltöltő szórakozás – Színházi fesztiválkörkép
  Bánkitó Fesztivál Kép forrása

  Kvártélyház Nyár – Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál
  Zalaegerszeg // 2019. június 28–30.

  A zalaegerszegi Kvártélyház Nyár egyik alappillére a független színházak produkcióit kínáló Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál, amely a Manna Produkcióval közös vállalás. Június 28-án Udvaros Dorottya és Földes Eszter szereplésével látható Az utolsó tűzijáték, amelyet Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján Csábi Anna rendez. Az előadás a Bethlen Téri Színház és a Manna produkciója, s olyan kérdéseket feszeget, mint hogy meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának, illetve hogy megtörténhet-e, hogy egy anya ne szeresse a gyerekét. Az ezt követő napon zenei csemegét kínálnak a szervezők, majd június 30-án Mészáros Piroska főszereplésével a Call Girl című monojátékot lehet megtekinteni, amelyet Spáh Dávid rendez, az előadás dramaturgja, társszerzője pedig a zalai gyökerekkel rendelkező Boronkay Soma.

  Lelket, szellemet feltöltő szórakozás – Színházi fesztiválkörkép
  Az utolsó tűzijáték Kép forrása

  Bánkitó Színházi Fesztivál – Több, mint buli
  Bánk // 2019. július 10–13.

  Magyarország egyik legfontosabb független színházi szemléje, ahol – ellentétben a szakmai díjazottak és TAO-támogatottak névsorával – még mindig megtalálhatók a legfrissebb darabok az ország legizgalmasabb alkotóitól. A szervezők igyekeznek a mainstream közéleti, kulturális szcéna mellett megteremteni egy olyan független közeget, ahol mindenki megélheti saját és mások sokoldalúságát. Céljuk, hogy teret adjanak a művészeknek, a kultúra kritikusainak, a független gondolkodóknak, másodsorban pedig hogy a tó partján szórakozó fiatalokat művészeti, kulturális és közéleti programok által érdekeltté és résztvevőkké tegyék a társadalmi témákban. A Bánkitó Fesztivál 2019-es tematikája a buborékok a társadalomban – azok a buborékok, amikből nehéz kilátni, és még nehezebb kitörni. Érkezik Császi Ádám nagysikerű Cigány magyar előadása, amely a Mentőcsónak Egység és A Tudás Hatalom közös produkciója; a Stereo Akt Tübingenben debütált European Freaks-e, ami színházi kísérlet az Európai Unió válságáról és jövőjéről; valamint a TÁP Egyperces Színháza is visszatér, ezúttal a bánki tábor egyik faházába, ahol a tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni a komfortzónánkból.

  VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó – Négyszín világ
  Vác // 2019. július 4 – 7.

  A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában. A programsorozatnak a váci Duna-part ad helyet, lengyel, cseh, szlovák és magyar előadásokkal, utcaszínházi produkciókkal és közösségi programokkal várják a látogatókat. Két hétig a négy ország színészei egy workshop keretében együtt dolgoznak Vácon, az ott készült előadással zárul majd a fesztivál. A VéNégy szervezőinek célja, hogy minél több nézőt becsalogassanak a színházi sátorba, így a színházjegy mellé ajándék belépőt adnak, amellyel a többi fesztiválprogram is megtekinthető. A Csiky Gergely Színházból Székely Csaba hozza el Semmit sem bánok című előadását – a színmű a múlttal való szembenézés drámája: egy belső utazást kísérel meg bemutatni, amelynek végállomása az önmegismerés és a felelősségvállalás. A Slovácké Színház egy autizmussal élő férfi történetén keresztül olyan kérdésekkel szembesíti a nézőket, hogy mi a normalitás határa, hogy egyáltalán mi az, hogy normális, s vajon miként lehet boldogan élni. A CHOREA Színház a vásári színház hagyományokat eleveníti fel.

  Gyulai Várszínház – XV. Shakespeare Fesztivál
  Gyula // 2019. július 8–14.

  A Gyulai Várszínház ötvenhatodik nyári fesztiválja idén is színvonalas élményeket kínál a legkülönbözőbb érdeklődésű közönségnek a legfiatalabbaktól a legidősebbekig a csodálatos panorámájú tószínpadon és a város terein felállított színpadokon. A Shakespeare Fesztivált idén Vidám Shakespeare címmel rendezik meg – hazai és orosz, olasz, iráni, grúz előadásokat (Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A vihar, Szentivánéji álom, A velencei kalmár) láthat a közönség. A fesztivált Irina Brook rendezésében A szentivánéji álomból készített Dream című előadás nyitja meg, amelyet a Théâtre National de Nice francia társulat mutat be. Július 9-én pedig a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös produkciójának premierje látható Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

  Lelket, szellemet feltöltő szórakozás – Színházi fesztiválkörkép
  Kép forrása

  Ördögkatlan Fesztivál – Pokolian összművészeti
  Nagyharsány, Kisharsány, Palkonyán, Villánykövesd // 2019. július 30. – augusztus 3.

  Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált, amelynek keretében négy dél-baranyai faluban több mint négyszáz program várja a látogatókat. A fesztivál legnagyobb vonzereje a személyességben rejlik. Az emberség, a szeretet és a szabadság jegyében zajló ötnapos rendezvény tulajdonképpen az együttlétről szól, s olyanoknak kedvez, akik egy kis időre minőségi produkciókkal táplálkozva magukra szeretnék zárni a világot. Itt elmosódnak a határok fellépő, fesztiválozó és helyi lakos között – oldott kempinghangulatban lehet találkozni például Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel vagy éppen Szabó Kimmel Tamással. Idén is pazar lesz a színházi programválaszték: Koltai Róbert és Szirtes Balázs a Batang felé tragikomédiát játsszák, látható lesz többek között Vecsei H. Miklós József Attila-estje, a Mondjad, Atikám! és Szarvas József önéletrajzi ihletésű előadása, a Pustol a hó is, az Örkény Színház pedig a Widder Kristóf rendezte Üvegbúrát hozza el. Mucsi Zoltánból és Scherer Péterből ezúttal se lesz hiány a színpadon: előbbit A lány, aki hozott lélekből dolgozott, utóbbit a Jóéjt, szomszéd! című előadásban láthatja a közönség.

  ErődFeszt – Történelem és kultúra összefonódása
  Komárom // 2019. június 21. – augusztus 30.

  Komárom egyik népszerű látnivalója a Monostori Erőd, itt rendezik meg idén is az ErődFesztet – minden hétvégén színházi előadásokkal, koncertekkel, hadibemutatókkal és közösségi programokkal szórakoztatják a látogatókat. A közönség láthatja többek között a tavaly felújított Púpos című romantikus musicalt, amely látványos tánc- és izgalmas vívójelentekkel tarkított kosztümös előadásban Lagardére lovag történetét dolgozza fel. A főbb szerepekben Mészáros Árpád Zsolt, Csengeri Attila, Laklóth Aladár, Háda János, Kuczmann Ágnes látható, közreműködik a Magyarock Dalszínház társulata. A Komáromi csata 170. évfordulója alkalmából viszik színre a Klapka rockmusicalt, s megemlékeznek Czibor Zoltán labdarúgó születésének 90. és első válogatottságának 70. évfordulójáról is: a Rongylábú musical az ő életét mutatja be a Magyarock Dalszínház előadásában.

  Lelket, szellemet feltöltő szórakozás – Színházi fesztiválkörkép
  Kép forrása

  Kőszegi Várszínház – Mjúzikelkámeditől a drámáig
  Kőszeg // 2019. július 1. – augusztus 1.

  Idén ismét két hónapig dúskálhatnak a látogatók a jobbnál jobb vendégelőadásokban a Kőszegi Várszínházban, és nem marad el a már hagyománnyá vált saját bemutató sem. A szezont a Madách Színház musicalpályázatának díjnyertes darabjával, a Csoportterápia című mjúzikelkámedivel nyitják meg a Nagyszínpadon. Mészáros Tibor rendezi, a főszerepekben többek között Grisnik Petra, Szilágyi Csenge, Göttinger Pál és Némedi Árpád látható. Fülbemászó dallamok és sziporkázóan szellemes szövegek jellemzik az előadást, ami többet kínál puszta szórakoztatásnál: szembesít a társadalmunk égető problémáival, saját esendőségünkkel, útkeresésünkkel, hibáinkkal is. Július 2-án és 3-án tekintheti meg a nagyérdemű A boldog herceget, amely a nincstelen emberek szerencsétlen és kegyetlen hétköznapi valóságát mutatja meg, s amelyet Oscar Wilde műve alapján Jeles András ír és rendez bábszínpadra. A kőszegi születésű Gergye Krisztián összművészeti produkcióval készül: a bűn és a megbocsátás témáját járja körül a Levitáció, amely július 31-én lesz látható a Várszínház udvarán. Húsbavágó témával foglalkozik augusztus 1-én a Cinóber hadművelet című E. T. A. Hoffmann-átirat, amely a Kőszegi Várszínház, a Soltis Lajos Színház, a Kb 35 Inárcs és a RÉV Színház közös bemutatója: a tinédzserek közt zajló kegyetlenkedéseket, a csoportnyomást, a megfélemlítést állítja középpontba.

  Lelket, szellemet feltöltő szórakozás – Színházi fesztiválkörkép
  Kép forrása

   


 • További cikkek