• Mártír és Médeia – kritika a Malcolm & Marie című filmről

  2021.02.19 — Szerző: Füredi Anikó

  Sam Levinson új filmje szenvedélyes, őszinte és kíméletlen lelki utazásra hív. A Tenet és az Eufória sztárjaival készült párkapcsolati dráma a Netflixre forgott, a fantasztikus képi világért pedig magyar operatőrre, Rév Marcellre lehetünk büszkék.

 • Malcolm & Marie

  Sam Levinson és Rév Marcell (Fehér isten, Jupiter holdja) lassan állandó alkotótársakká válnak. Együttműködtek már az angolul nagyon jól hangzó Assassination Nation (Gyilkos nemzedék) című thrillerben, valamint az HBO-nak gyártott Eufória című nagy sikerű sorozatban is. Épp az Eufória második évadának forgatása zajlott 2020 márciusában, amikor a vírus kényszerszünetre küldte a stábot. Zendaya, a sorozat női főszereplője vetette fel az ötletet Levinsonnak: miért nem csinálnak közösen filmet, amíg a folytatásra várnak? A rendező mindössze nyolc nap alatt megírta a Malcolm & Marie forgatókönyvét, amit bő két hét alatt le is forgattak. Épp ezért külön érdekessége a filmnek, hogy teljes egészében a karantén alatt készült, minimális létszámú stábbal és maximális óvatossággal – ennek azonban cseppet sem látja kárát a végeredmény.

  A történet kiindulópontját a rendező a saját életéből kölcsönözte: az Assassination Nation premierjén elfelejtett köszönetet mondani a feleségének, Ashley Levinsonnak. Nagyszerű – és életszerű – tehát a felütés. A nagy reményű fiatal rendező, Malcolm (John David Washington) épp filmjének premierjéről érkezik haza párjával, Marie-vel (Zendaya), amikor a felszínre bukkan a köszönőbeszéd mint casus belli, ami egyre nagyobb hullámokat vet a kapcsolatukban.

  A Malcom & Marie egy igazi kamaradráma. Egyetlen éjszaka eseményeit meséli el két szereplővel mindössze néhány helyszínen, egy ház különféle helyiségeiben.

  A film jelentős változásai így nem a fizikai térben, hanem a pszichében történnek: a szereplők dialógusain keresztül mi is egy fordulatos lélektani utazásra vállalkozunk.

  Mondhatnánk, hogy felülünk az érzelmi hullámvasútra, de a film szerkezetileg inkább egy körhintára hasonlít. Persze nem a kellemes, nevetgélve körbe-körbe andalgós fajtára, hanem az egymás körül fejenállva pörgősre – így lesz igazán fordulatos, ugye.

  Malcolm & Marie

  A pár ugyanis nem kíméli egymást, mindketten mindent beleadnak, ha a helyzet úgy hozza. Régi sérelmek, kimondatlan fájdalmak, elvarratlan szálak törnek felszínre, egyre mélyebbről. Felbugyognak, majd eltűnnek, hogy átadják a helyüket újabbaknak, és a kör kezdődik elölről. Látszólag kiapadhatatlan a forrás. Szerteágazó érzelmi skála kíséri ezeket a futamokat, ami mindkét színész számára remek lehetőséget ad a kibontakozásra. Zendaya és Washington egyaránt brillírozik a szerepben, érzékeny alakításaikat a külföldi sajtó máris Oscar-várományosnak tartja. Nemkülönben dicsérik a film különleges, fekete-fehér látványvilágát, amelyért őszintén remélhetjük, hogy Rév Marcell is megkapja a jelölést. Gyönyörűen komponált képek erősítik az alkotást, a monokróm színvilág pedig metaforikusan is külön réteget kölcsönöz a végeredménynek: a fekete és a fehér (azaz Malcolm és Marie) együttesen adják a jelentést, hiszen önmagukban értelmezhetetlenek lennének.

  A pár vitái nem mellesleg fontos, egyetemes kérdésekre is rávilágítanak.

  Mire jogosít fel a szerelem egy másik emberrel szemben? Tudunk-e önzetlenek lenni, vagy szükségszerűen érdekek vezérlik tetteinket? Létezik-e egyáltalán valódi önzetlenség? Az persze egy másik kérdés, hogy a két főszereplő ezekről a témákról gyönyörű, hosszú, kerek mondatokban (már-már monológokban) nyilvánul meg. Ez viszont kissé ellentmond a film vállalt őszinteségének és intimitásának, hiszen az élőbeszédben nehezen képzelhetünk el ilyen felkészült érveléseket egy vita során – sajnos.

  bb

  Malcolm és Marie alaposan gyötri tehát egymást, és ezt nagy élvezettel teszik. Érezzük mi is, hogy már elég ideje együtt vannak ahhoz, hogy jól tudják, hol fáj a legjobban a másiknak. Súlyos, lélekfacsaró vádak hangzanak el, de nincs megállás. Nem kapunk azonban sok kapaszkodót arra nézve, mi lehet az a hatalmas erő, ami ennek ellenére összetartja ezt a két embert, így csak találgatni tudunk. A megszokás? Az érzelmi vagy az anyagi függőség? A verbális hadviselésnek nincsen igazán következménye, legalábbis itt és most. Minden megy tovább, ahogy eddig, és a végére oda jutunk, ahonnan indultunk. Lezárul a kör. De a végkicsengés azért eléggé elgondolkodtató: Vajon együtt marad ezek után ez a pár? És ha igen, akkor jól teszik?

  Malcolm & Marie

  A címszereplők bár nagyon sokat beszélnek, elég keveset mondanak, szinte alig tudunk meg róluk valamit a majdnem kétórás játékidő alatt. Nehéz így bármelyik féllel is azonosulni, verbális párbajuk ezért egy idő után parttalanná és kissé túl hosszúvá válik. De a Malcolm & Marie ezzel együtt is egy maradandó, különleges filmélmény. Levinson pedig remélhetőleg ezúttal már senkinek sem felejti el megköszönni a közreműködését – vagy ha igen, az is inspirál majd egy kiváló alkotást.

   

  Pontszám 7/10

  Malcolm & Marie

  amerikai dráma, 2021

  Rendező: Sam Levinson

  Forgatókönyv: Sam Levinson

  Operatőr: Rév Marcell

  Szereplők: Zendaya, John David Washington

  Bemutató dátuma: 2021. február 5.

  Forgalmazó: Netflix

  Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

  Pontszám 7/10
  Malcolm & Marie

 • További cikkek