• Márciusi megjelenések, amiket muszáj meghallgatni

  2021.04.20 — Szerző: Buzás Lelle

  A márciusi helyzetjelentésünk pont olyan, mint az időjárás: borongós, kicsit sötét, és tele van érzelmekkel. A traumák feldolgozásához éppen ideális listánkban audiovizuális élményekből és műfajok közötti kalandozásokból sincs hiány, érdemes hát rájuk hangolódni!

 • Pátkai Rozina Kép forrása
  Pátkai Rozina
  Kép forrása

  Péterfy Bori & Love Band: Lula Luna

  Péterfy Bori hosszú évek óta kitörölhetetlen figurája a hazai zene életnek, és legújabb megjelenéssel a koronavírus alatt is biztosított minket arról, hogy ne felejtsük el a nevét: Szikra névre keresztelt albumáról nemrég kérdeztük az énekesnőt. Márciusban azonban újra meglepett minket – a korong legszemélyesebb dalához készített egy videoklipet Veres Balázs rendezővel karöltve. Tövisházi Ambrus vészjósló, elektronikus rigmusaira Bori írta a teliholdhoz szóló ódát, a vizuális aláfestés pedig pont olyan szürreálisra sikerült, hogy mindannyian tudunk vele azonosulni: a kihalt utcákon, épületekben egyedül barangolás közben olyan érzésünk van, mintha számkivetettek lennénk, pedig csak a saját elménk játszadozik velünk.

  iamyank: Una Notte

  A zenész-producer iamyank egy friss albumon mond búcsút a Klavins Piano Manufaktúrának – itt készítette a híres Una Corda nevű zongorát David Klavins, ami még Nils Frahm szívét is elnyerte. Az ikonikus helyen gyűjtött emlékeit egy csendes-ülős sessionlemez kereteiben örökítette meg, amit egy kisfilm is kísér Bátori Jim Gábor (sinco) jóvoltából. A hanganyagon az ismerkedős epizódoktól az egyre bátrabb kísérletezésig jutunk, a fókusz pedig végig a téren és az eszközökön marad. Az Una Notte elegáns főhajtás a művész által is igen kedvelt hangszer előtt, amit kívülről és belülről is áthatóan megismerhetünk a felvétel alatt.

  Villö Acetone: Kickback

  Horváth Villő tavaly robbant be a köztudatba a High on Fame névre keresztelt anyagával, az eredetileg egyszemélyesként induló projekt pedig mára zenekaros felállássá bővült. Friss dalában az önmaga által gerjesztett paranoiákat mutatja meg önironikus módon, miközben az előítéletekkel harcol (rém)álomszerű klipjében. A punkos énekbeszéd valószínűleg nemcsak felvett póz, Villő a forgatásnál sem átallt a tilosban járni: a Terézváros által szponzorált mozgókép eredeti helyszíne a bezárásával lepte meg őket, mire ők az utcára vonulva rögzítették a videót.

  Pátkai Rozina: Struggle for Life

  Ahelyett, hogy a bemutató elején ellőnénk a poént, kezdjük egy kis információmorzsával: Pátkai Rozina már régóta meresztgeti karmait a versfeldolgozások aranyhala után, amit legalább olyan nehéz jól megfogni, mint ahogy azt a metafora sejteti. Láttunk már megannyi próbálkozást, viszont legújabb feldolgozása a noise, az industrial, a free jazz és az avantgárd határmezsgyéjén mozog – ezáltal már csak hallatlanban is jobban érdekelt bennünket a Struggle for Life, mint bármi más. A punkos free jazz improvizációban elhagyhatjuk a műfaj és a magunk határait, ezt pedig Tihanyi Áron rendkívüli képanyaggal támasztotta alá. Most már eláruljuk, hogy egy Karinthy-feldolgozásról van szó – vajon mit szólna hozzá?

  PLUTO Sound Compilation Series: II. STYX

  A Huszár Kristóf által jegyzett PLUTO Sound kiadó lassan elérkezik ötvenedik kiadványához, az odavezető utat pedig égitestekkel kövezte ki: a 2021 első felében havi rendszerességgel jelentkező válogatásalbumokon a Pluto holdjain haladunk végig. A koncepció lényége, hogy a friss, kevésbé ismert elektronikus zenei előadókat sorakoztassák fel. Míg februárban a Charont járhattuk be, márciusban a Styxre utazunk, ami a görög mitológia barátainak ismerősen csenghet. A tört ütemek szerelmeseinek ajánlja ezt a válogatást a kiadó, azonban ha a magával ragadó, éteri hangzást hiányolja a hallgató, akkor sem érdemes megfosztania magát ettől az élménytől. Egy egyáltalán nem tolakodó, okosan felépített és átfogó anyagot kaptunk, amit vétek lenne kihagyni.

  Moped Loewen: Endless Love

  A Moped Loewen igazi multikulti zenekar, hiszen tagjai osztrák, svéd, szerb és brazil (de Ausztriában élő) zenészek. Az új lemez márciusban látott napvilágot a The Run című daluk videoklipes felvezetése után – a rövidfilmben a főszereplő (meglepő módon) rohan valami elől, de nem tudtuk, mi elől. Ennek feloldása az Endless Love-ban érkezett el, amely a lemezhez hasonlóan egy nagyszabású, erősen fúvósszekciós indie-dal lett, amitől igazán grandiózus hatást kapott a hagyományos szomorkodós stílusjegyek mellett. A formáció Varga Dániel vezetése alatt állt össze egy egésszé, akinek keresztény háttere az egész kiadványt áthatja: egy tékozló fiú történetét meséli el, amint bűneit személyesen Jézusnak vallja meg egy dalos monológ formájában – az Endless Love pedig épp az Isten végtelen szeretetéről szól.

  Ziskó Olivér: White Keys

  Az Anima Sound System dobosa harmadik szólóanyagával örvendeztet meg hamarosan bennünket, amelyről egy dalt már be is tudunk mutatni – ezt pedig a White Keys névre keresztelték. Az album koncepciója – azaz ahogy találkozik a modern fúziós és a programozott elektronikus zene – ebben a számban is helyet kap, ráadásul a Ság-hegyen került felvételre a klip. Persze erre ki tud figyelni, amikor Olivér lángoló dobverőkkel játszik? Ekkora pirotechnikai mestermunkát talán csak a Tankcsapdától láthattunk eddig, de mi külön örülünk, hogy más körökben is bátrabban nyúlnak a tűzhöz. Kíváncsiak vagyunk, hogyan köszön majd vissza ez a látvány a színpadon.

  The Anahit: Heart Alive

  Március 8-án, nőnapon jelent meg a The Anahit bántalmazó kapcsolatokról szóló dala, amelyben a formáció énekesnője, Csányi Rita örökíti meg saját élményeit. A magával ragadó üzenet már magában is szorongatja a szíveket, de a zenekartól idegen, érzelmes hangszerelés sem enyhít a mondanivalóján. A Heart Alive megmutatja, hogy mennyien lehetünk áldozatai, szemlélői akár verbális, akár fizikai erőszaknak, sokszor mégsem teszünk ellene. A dal reményt sugároz, hogy nem vagyunk egyedül, és igenis fel kell emelnünk a hangunkat az ilyen helyzetek ellen, hiszen nem mi vagyunk a hibásak azért, ha megtörténnek velünk.

  bb


 • További cikkek