• Művészeti eszközökkel az emlékezet megóvásáért

  2019.11.29 — Szerző: Sipos Tünde

  A művészet nemcsak gyógyít, de demens betegek esetében elősegítheti az emlékek előcsalogatását is. Egyszerű és élményközpontú eszközöket mutatunk, amelyekkel akár te is segíthetsz a környezetedben élő idős embereknek.

 • Művészeti eszközökkel az emlékezet megóvásáért
  Az alkotás és a műélvezet is gyógyít
  Kép forrása

  A karácsony közeledtével az adományozó és segítő hajlandóságunk egyre fokozódik. Ilyenkor felszínre kerülnek olyan empatikus készségek is, amelyek az év más szakaszaiban háttérbe szorulnak. Ha ebben az időszakban szívesen fordítanál te is figyelmet olyan emberekre, akik emlékezési és gondolkodási nehézséggel élnek együtt, akkor a következő művészeti eszközökkel sokat tudsz tenni – lehet éppen a saját nagymamádért!

  A hónap egyik legfontosabb tudományos sajtóhíre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentése volt, miszerint az alkotás és a műélvezet is gyógyít. Mindezt 900 publikáció és több mint 3000 kutatás eredményére alapozták. A WHO/Europe jelentése öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását az előadóművészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotó), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet).

  Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója kiemelte:

  „A műélvezet vagy a művészi alkotótevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei (...) A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni.”

  A kutatások szerint demencia esetén például a tánc és az éneklés javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet. Ezek és más kulturális és kreatív tevékenységek, akár egy a múzeumlátogatás is jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre.

  Mivel művészetterápiás és egyéb segítő foglalkozások itthon, a közvetlen környezetünkben is elérhetőek, konkrét programokat gyűjtöttünk össze azok számára, akik demenciával élőknek szeretnének élményszerzés útján segíteni.

  Művészeti eszközökkel az emlékezet megóvásáért
  Múltidéző foglalkozás a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
  Kép forrása

   

  Múzeumpedagógia

  A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő, időskorúak számára fejlesztett speciális programot. Ez a múltidéző foglalkozás segíti, hogy az emlékezetvesztéssel küzdő betegek élményekkel töltődjenek fel, amely során az idősek fiatalkorát idézik meg. Ám a koncepció szerint a résztvevők nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a múzeumba, így közvetlen, oldottabb hangulat alakul ki, melybe könnyedén beilleszkedhetnek a látogatók. Ebben a miliőben megadott tematika szerint kötetlen beszélgetést indítanak el, ami során egykori érzelmek és emlékek is felidéződhetnek. A helyszín berendezésének és a használati tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy azok minél több érzékszervre hassanak. A szervezők akkor tartják sikeresnek a programot, ha a demenciával élő emberek napja jó hangulatban telik el velük. A Skanzen szeretné minél több múzeumba eljuttatni a múltidéző foglalkozás módszertanát.

  Művészeti eszközökkel az emlékezet megóvásáért
  A tánc javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet
  Kép forrása

   

  Művészetterápia

  Az említett vizsgálatban első helyen szerepelt demens betegek számára a zenés, táncos foglalkozás. A művészetterápia lényege ebben az esetben is az, hogy a résztvevőknek minél inkább sikerüljön megélni saját, ösztönös érzéseiket. Az aktív zeneterápia például lehetővé teszi, hogy a betegek hangok és hangszerek segítségével kifejezzék érzelmeiket, amiben fontos szerepet tölt be a dinamika és az ütem kihangsúlyozása is. Egy másik, hasonló módszerrel pedig a terapeuta által lejátszott zene meghallgatása után közösen megbeszélik a feltörő emlékeket, megéléseiket. A módszer különösen hatékony, ha sikerül olyan hanganyagokat lejátszani, amik valamilyen módon kötődnek a résztvevő életéhez, pozitív emlékekhez kapcsolódva.

  A receptív (befogadó) zeneterápia nagyon eredményes az idegesen, izgatottan viselkedő, ingerült betegek megnyugtatásában is.

  Érdemes kipróbálni a különféle művészetterápiás foglalkozásokat, mivel a különféle érzékszervek bevonása és az általuk felidézett egykori tapasztalatok újraélése meglepő eredményeket hozhat.

  Otthoni megoldások

  Azok számára, akik idegenkednek a társasági programoktól, lehetőség van a megszokott otthoni környezetben olyan foglalkozást előkészíteni, melynek szintén jótékony hatásai lehetnek. A finommotorikára ható fejlesztő feladatok közül a napjainkban divatos, egyszerűbb felnőtt színezők ideális választásnak tűnnek. A színezés során használt árnyalatok ösztönösen hatnak a kedélyállapotra, illetve az előre megrajzolt minták másolása is hasznos tevékenységnek bizonyul. Hasonló elven, összetettebb és szakszerűbb formában működnek a kifejezetten demens személyek számára összeállított foglalkoztató füzetek is. A különféle érzékszervekre ható, azokat fejlesztő, változatos feladatsorokat szakemberek állították össze, melyek akár ingyenesen is letölthetőek.

  Színházi előadás a demenciáról

  A Proton Színház Demencia című előadása magáról a demens állapotról, illetve annak következményeiről, körülményeiről szól. Az elgondolkodtató színdarab a következő kérdéseket veti fel: Profitálhat-e a társadalom abból, ha a pszichés zavarokkal élők élete meghosszabbodik? A szenvedés teszi-e emberré az embert? Ha a modern orvostudomány eredményeivel kábítjuk magunkat, nem feledkezünk-e el az emberiségnek eddig menedéket nyújtó vallásról és filozófiáról? A rendező, Mundruczó Kornél egy felejthetetlen világot alkotott meg ebben a művében is, amely a téma értelmezési kereteit feszegeti.


 • További cikkek