• Kezdő professzionális haladó – Kritika Optimist Prime legújabb klipjéről

  2022.01.14 — Szerző: Werner Nikolett

  Megjelent Optimist Prime második klipje, ami az újdonság elsöprő erejével hat, mégis azt javasoljuk, hogy csak óvatosan: rekordidő alatt befészkeli magát a fülbe. Több ismerős motívummal bír, mint egy külföldre szánt hungarikumcsomag.

 • Részlet Optimist Prime „Kick a part UK” klipjéből Kép forrása
  Részlet Optimist Prime „Kick a part UK” klipjéből
  Kép forrása

  Mi mást tehetne egy maréknyi késő huszonéves, kora harmincas magyar srác a kolbászkerítésekből álló Angliában nyolc, tíz vagy tizenkét óra munka után szabadidejében, mint hogy együtt lógjanak, sörözzenek, játszanak és a többi? Optimist Prime (Spanberger Márk) és haverjai erre, a kérdésben elrejtett válaszra pakoltak egy nagy lapát kreativitást, jammelgetni kezdtek, összejártak a szabadnapok alatt, és egymásnak írt beatekkel szórakoztatták a társaságot. Komoly zenei tervekig és videoklipekig fajult a dolog. Hogy nekik vagy nekünk, hallgatóknak jó ez elsősorban, kinek és mit adhat – ezt boncolgatjuk pár ezer karakter erejéig.

  A felütés cseppet sem lazább, mint ahogy a tárgy megkívánja: az Optimist Prime audiós, videós, technikai haverjaival messze alámerül a lezser rosszfiú zsánerben.

  Meg kell hagyni, jól áll nekik. Legalábbis ma impozánsabb benyomást keltenek, mint tették április 21-én debütáló első videoklipjükkel (Stonerek Könnye). A kísérletező hiphopmuzsikában alig, a szövegvilágban már annál inkább, a képi világban pedig még hatványozottabban éltek az első videoklipekre jellemző esetlenségek: néhány szótagon még lett volna mit faragni, és a vágásokért sem jár a kritikusok díja, mindenesetre ennyi hiba talán kell is az első próbálkozáskor. Ha a másodiknál is ilyen arányban lennének a jó szájízt mellőző pontok, nem írnánk arról a maréknyi angliai magyarról, akik október 20-án előrukkoltak valami újjal, valami eredetivel, valami megosztóval. Optimist Prime Kick a part UK című zenéje alig egy napja került ki a nagyérdemű elé, máris gyorsan pörgött a YouTube-számláló. Az első néhány órában ez több százas nézettséget jelentett, amire talán egy nagybetűs hiphopelőadó fütyülne, de ebben a kontextusban elsöprő sikernek érdemes elkönyvelni.

  Amikor azt mondjuk, „maréknyi”, valójában öt–tíz fős csapatra gondolunk: kizárólag elszármazott fiatalokra, legtöbben az ország dél-dunántúli régiójából (zene: Eklics Dániel; videó: Hájas Máté – ő az első klip után visszaköltözött Magyarországra –; producer: Spanberger Máté). Itt kell kiemelni Transibit (Eklics Dániel) nevét, aki egyenesen Pécsről csomagolt Londonba zenei karrierje érdekében. Ma az ICMP London (The Institute of Contemporary Music Performance) tanulója, de írt már zenét videojátékhoz, pedagógiai projektekhez és a színházi muzsikálás is vastagon szerepel a referenciái közt. Hogy Pécsről jön, akárcsak a hazai underground nagyágyúi, talán felesleges ecsetelni, noha mára bizonyított tény: a város ontja magából a jó zenészeket. A széles eszköztárral dolgozó, egyébként elektronikus zenében élen járó Transibit neve szorosan kapcsolódik Optimist Prime-hoz, miután ő írja az előadó számára a beateket. Ebből ma Spanberger Máté is kiveszi a részét a produceri feladatok mellett. A munkamódszer egyszerű: az újhullámos hiphopper impulzusokat, rövid leírásokat ad a zeneszerzőknek (valahogy így: „ez most legyen spanyolos”), és az alkotók dolgoznak, a megbízó szöveget farigcsál. Ennek a receptnek a mentén született a frissen debütáló Kick a part UK is, ami önmagában utal Optimist Prime világára és közönségére.

  A dal gyakorlatilag arról mesél, hogy nem szégyen kikaparni az őrlőt, vagyis a fű morzsálásához szükséges eszközt, amikor se életpálya, se pénz. Talán a következő hasonlat könnyebb értelmezést kínál: olyan ez, mint amikor meglötyögtetjük a sörösdobozt, és kiisszuk az utolsó kortyot. Az érzés pontosan így hangzik a szövegben: „Az őrlőt nem szégyen kikaparni. Tedd fel a mancsod, ha volt úgy már, hazamentél, üresség vár […] lényeg az, hogy higgadt maradj.” Bátor, ugyanakkor nem érdemes áltatni magunkat. Ahogy Beton.Hofi nyilatkozta a KOnak adott interjúban: valljuk be, ha egy rapzenész szétcsúszik, az még jót is tesz az imidzsének. Optimist Prime sem rejt véka alá hasonló igazságokat, például azt, hogy még sincs kerítésből a kolbász a szigetországban, és valójában ugyanúgy szórakoznak a fiatalok, mint itthon. Más kérdés, hogy milyen nyelven beszélnek. A zenész állítása szerint nem tervez angol rapszövegekkel bíbelődni, helyette elsősorban a hazai közönséghez szól, ugyanakkor azt is büszkén hirdeti, hogy külföldi barátai a szövegértelmezés ellenére is élvezik és értik a fő üzenetet. Ez most sincs másképp.

  Az új klip önmagában a képeivel megállja a helyét.

  Érdemes kísérletet tenni arra, hogy egy alkalommal hang nélkül fogyasszuk, máskor kizárólag a szövegre koncentrálva, végül csakis a zenére. Ez háromszor négy perc, és egyszer egy képlet: a végeredmény egy életérzés megértéséhez hasonlít, amit a jelmezzel palástolt színészi előadás, a pattogó nyelv és az ehhez szépen idomuló alap ad. Optimist Prime maga szerepel videoklipjeiben, körülötte azzal a maréknyi fiúval és lánnyal, akik hurráoptimizmussal támogatják barátjukat. A zenész klasszikus, alulról építkező alkotó, akiről még minden bizonnyal hallani fogunk, különösen, ha a következő munkájával a jelenlegit is megfejeli. Első látásra ez merész kijelentésnek tűnhet, hiszen – és most maradjunk a vizualitásnál – nincs benne semmi más, mint a többi azonos zsánerű kilpben: színes pulóver, sercegő snittek, whiskysüveg és természetesen egy lány. Mégis, ahogy ez igazodik a megfontoltan felépített szöveghez és dalhoz, a második visszapörgetés után már kódolható a carpe diem. Az i-re Balog Zita bábszínész teszi fel a pontot 3:17-nél, amikor a klasszikus hippie-szerkó és zöld háttér kombinációból felénekli: „aki rátalál, az a vágja már, a mostban élni úgy igazán”. A talpalávaló hiphopzene lágy, de ütemes dalrészlettel zár. Ettől lesz fülbemászó, ezért fog bekerülni a Spotify-lejátszásokba, ezért fogják maxra tolni házibulikban, és ezért szabad slágergyanús számnak kikiáltani.

  Mopsz álarc, Rick és Morty-pulóver, cilinder, periférikus angliai vidámpark, hippie a fűben, szivárványos nyalóka, (fű)őrlő. Realista éberség, felvállalt múlt, elfelejtett jövő, életigenlés, csavarodó motiváció, carpe diem. Ezeket tudja Optimist Prime Kick a part UK című projektje. A recept tehát fontos: háromszor illik pörgetni a már javasolt módon, naponta egyszer. Más készítmények mellett bátran fogyasztható, kiskorútól elzárva tartsuk, de vigyük be a munkahelyre, szükség esetén helyi érzéstelenítőként hat. Vény és vámadó nélkül kapható.

  bb


 • További cikkek