• Ezt nevezzük online koncertnek! – Péterfy Bori & Love Band a Kelenföldi Erőműben

  2021.04.22 — Szerző: Werner Nikolett

  A Péterfy Bori & Love Band a húrok közé csapott a szó szoros értelemében – többek között ez adta az együttes művészi igényességgel faragott koncertfilmjének sajátosságát. Járvány ide vagy oda, a banda újat mutatott: nem éppen elhanyagolható képvilág készült.

 • A Péterfy Bori & Love Band koncertje Fotó: Nagy Márton
  A Péterfy Bori & Love Band koncertje
  Fotó: Nagy Márton

  Koncertfilm az Erőműből – pontos és kifejező, több megfontolásból is: a Péterfy Bori & Love Band nem gondolta túl a címadást, helyette az energiát az így elkeresztelt videó megrendezésébe és forgatásába fektette. Utoljára tavaly tavasszal láthattuk Borit a most ismét magára öltött fehér kezeslábas-szerelésben futni a Szikra lemezhez készülő képanyag révén. Ez a harminchét perces klip a zenekar által egyet jelentett a közönség – járvány idején hullámzó – igényeinek kiszolgálásával. A hazai alternatív rock nagyasszonya nemrég a nekünk adott interjúban mesélte, hogy minden nehézség közepette törekednek arra, hogy új tartalmakkal szolgáljanak a rajongók számára, és a próbák sem maradhattak el. A zöld lámpa felvillanásának bizonytalan dátuma további munkára ösztönözte a bandát: alig egy évvel a Szikra megjelenése után újabb nagy hírrel szolgáltak, betartva ezzel a nagyérdeműnek tett ígéretet, amiért, valljuk be, rengeteg fan tartozik hálával.

  Márciusban a Péterfy Bori & Love Band ellátogatott az ikonikus Kelenföldi Erőműbe, hogy filmet forgassanak, és a whiskyt szomjazó kora tavaszi hidegben felvegyék a nyolcvanperces játékot. A több mint száztíz éve épült, használaton kívüli kapcsolóteremben rögzített felvételt április 16-án este láthatta először a közönség, a film ugyanis május 2-ig elérhető a Tixa.hu jegyirodán keresztül. De az alkalom nem csupán a forgatás színtere miatt különleges – több nagy produkció is belakta már a Hengermalom úti erőművet, (például a Z világháború, a Dracula tévésorozat, az Ideglelés Csernobilban vagy a Halálos harcmező című alkotások csapata), hiszen a hely egyediségéhez hozzátartozik az art deco stílusban készült irányítóterem, amellyel a tervezők (Reichl Kálmán, majd Bierbauer Virgil) szándéka az volt, hogy a funkció mellett művészi és építészeti igényessége is legyen az objektumnak. Ami viszont a zenét illeti, az online koncert húsz előadott dala közül kettő esetében maga Péterfy Bori noisol, vagyis eltorzított hangokat játszik gitáron, amit korábban még nem láthatott a közönség.

  Pillanatkép a Kelenföldi Erőműben forgott koncertről Fotó: Nagy Márton
  Pillanatkép a Kelenföldi Erőműben forgott koncertről
  Fotó: Nagy Márton

  A számok mind a hét megjelent lemezről válogattak, így a nappaliban sört bontó közönség a hús-vér bulikhoz hasonlóan okkal örülhet a Zombi, a Futás vagy a Dunántúli sláger akkordjai hallatán, amelyek leginkább az első tíz másodpercig lehetnek ismerősek. Ennek oka, hogy a legnépszerűbb dalok új hangszerelésben tetszelegnek a steampunk sci-fi filmek stílusát idéző térben, ami zöld, piros, kék vagy fehér fényárban úszik. Mivel az Erőmű alatt egy olyan bázist értünk, amely Magyarországon elsőként nemzetközileg is elismert háromfázisú, váltakozó, ötven periódusú áramot állított elő, a filmben is nagy hangsúlyt kapott az energia és annak megfontolt dinamikája: ezt igazolják a lassabb és gyorsabb szerzemények közötti lavírozások vagy azok a képek, amikor Bori a kezelőpulton állva énekel. Így az alig másfél óra – mondanunk sem kell – egy szempillantásnak tűnik a dramaturgiának köszönhetően, amelynek színvonala messze meghaladja az online koncert címszó mögé bújtatott eddigi streameket.

  A banda nemcsak egy olyan anyaggal állt elő, mely által a korábbiakhoz nem hasonlítható dallamvilágban csendültek fel a legismertebb és az új, még kevésbé rongyosra hallgatott számok, hanem egy olyan művészeti alkotást hozott létre, amely a Kelenföldi Erőmű mint ipari műemlék paleo-futurealista benyomását keltő miliőjéhez is hű maradt – akárcsak a zenekar önmagához. Mert bármennyire formabontó dolog is történt Koncertfilm az Erőműből címen, a lüktetés, az emblematikus mikrofon és a hozzá tartozó állvány, Tövisházi Ambrus izgalmas zenei koreográfiái, Bori imázsa pontosan úgy festett, mint bármelyik este egy klubban vagy éppen a Sziget színpadán. Rózsaszín haj, fehér kezeslábas és kreatív képi ötletek: legyenek akármennyire is szerethetőek megoldások, azért jó lenne azt tudni, hogy már a piros alatt a sárga lámpa is ég, és Péterfy Bori hamarosan újra a közönség karjaiba ugorhat.

  bb


 • További cikkek