• Szabad és játékos formában népszerűsíti az irodalmat a PIM és a Petőfi Kulturális Ügynökség a Művészetek Völgyében

  2021.07.19 — Szerző: Petőfi Irodalmi Ügynökség — Támogatott tartalom

  Alig ismert magyar indiánsztorik, Cseh Tamás-koncertek archív felvételei, Mészöly Miklós és Pilinszky János műveinek zenés feldolgozásai: minden napra jut izgalmas kortárs irodalmi program a Petőfi Udvarban, ahol többek között Balsai Móni, Törőcsik Franciska, Trill Zsolt és Prieger Zsolt vendégeskedik.

 • Balsai Móni Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség
  Balsai Móni
  Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség

  Az idei Művészetek Völgyében kis túlzással irodalmi szabadegyetemet varázsol Taliándörögd egyik szegletébe a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A PIM és tagintézményei, illetve a PKÜ által összeállított programsorozat középpontjában Cseh Tamás, Pilinszky János és Mészöly Miklós életműve, a magyar indiánok története áll olyan eseményekkel, amelyek még az alkotók munkásságát vagy a magyar közelmúlt rejtettebb irodalmi történeteit behatóan ismerőknek is tartogathat újdonságokat.

  A fesztiválon mindennapi programmal készül a Cseh Tamás Archívum: a művész hagyatékát kezelő intézmény fotókiállításon mutatja be az egyik legismertebb dalszerző életútját, esténként pedig Cseh Tamás teljes pályáját felölelő koncertfilmvetítéseket tartanak az udvarban: az 1985-ös pécsi Jóslat-esttől egészen az utolsó, Bakáts téri koncertig.

  Törőcsik Franciska Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség
  Törőcsik Franciska
  Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség

  A 100 éve, 1921-ben született Pilinszky János tiszteletére versfát állítanak fel a Petőfi Udvarban, az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska színésznő pedig külön zenés esttel készül a költő életművét alapul véve. Pilinszky-feldolgozásokkal érkezik a völgybe a felvidéki Gorko Volka együttes, emellett az udvarban Pátkai Rozina énekes-dalszerző a költő műveiből táplálkozó dalokat ad elő barátaival, többek között Döbrösi Laurával és Színész Bobbal.

  Gorko Volka Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség
  Gorko Volka
  Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség

  Külön fókuszt kap a Petőfi Udvarban a szintén száz éve született kiváló prózaíró, Mészöly Miklós. A Művészetek Völgye első hétvégéjén Mészöly és Polcz Alaine kötetben kiadott, kordokumentumként és egy házasság krónikájaként is ismert izgalmas levelezéséből olvas fel Balsai Móni és Trill Zsolt. A Prieger–Törőcsik alkotópáros külön irodalmi estet szentel Mészöly szövegeinek a centenárium alkalmából.

  Trill Zsolt Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség
  Trill Zsolt
  Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség

  A Petőfi Udvar programjainak segítségével elmélyedhetünk a magyar „indiánozás” világában: Juhász Árpád (Kóborló Farkas) és Húsvéti Tibor (Fekete Szarvas) különleges előadással érkezik Taliándörögdre, Vető János pedig Baksa-Soós Jánosról, a Kex zenekar frontemberéről, „a jövő indiánjáról” mesél. Akiknek még ez sem lenne elég, azok napközben bekapcsolódhatnak Cooper Nagy indiánkönyv ének közös olvasásába – legyen szó akár gyerekekről vagy felnőttekről.

  Prieger Zsolt Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség
  Prieger Zsolt
  Kép forrása: Petőfi Irodalmi Ügynökség

  A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóságának tematikus zenés irodalmi sorozata, a KMI12 szintén leköltözik a völgybe, pályakezdő költők műveit hallhatjuk az Eleven Költők Társaságának koncertjén. Bemutatkoznak az udvarban a KMPI E-könyvtér programjában megjelent digitális kötetek, és aki Taliándörögdön tudna meg többet Arany, Petőfi, Kosztolányi vagy Csáth életének kevésbé ismert részleteiről, azt 3D-s tárlatvezetésre várják a szervezők a Petőfi Udvarban július 23 és augusztus 1. között.

  A Petőfi Udvar részletes programja a Művészetek Völgyében

  A megjelenés támogatója: Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.


 • További cikkek