• Mit értünk a kortárs fogalmán? – Beszélgetés a KO Kultúradóban

  2022.01.16 — Szerző: KO

  Mitől lesz egy mű vagy egy alkotó kortárs? És vajon miért rezzennek össze sokan, amikor a kortárs művészetről hallanak? A KO Kultúradó podcast legújabb adásában többek között erről is beszélgettünk.

 • Fotó: Bara Cross Kép forrása
  Fotó: Bara Cross
  Kép forrása

  Ha azt a kifejezést, hogy kortárs, elemezni kezdjük, legelőször valamilyen időbeli fogalomként látjuk magunk előtt, amely a véletlen egybeesés egyáltalán nem szoros kapcsolatát fejezi ki két, egy időben élő és alkotó művész között – elsősorban a jelenkorra nézve. De ezen túllépve is hasonló, relációs fogalomként tűnik fel a kortárs: a jelenből a múlt művészeti tendenciáit értelmező és azonosító, csoportosítási fogalomként, amikor meghatározzuk, melyik alkotó melyik másik művésszel állt szellemi kapcsolatban.

  A kortárs fogalma azonban korántsem ennyire semleges. A kultúra területén nap mint nap használjuk nemcsak leíró, hanem előíró értelemben is: amikor a kritikusok kortársnak mondanak egy művet, azzal az adott szcénában egyszersmind ki is emelik a többi alkotás közül, és követendő példaként állítják mások elé.

  Egy igazi kortárs mű több önmagánál – megtestesít valamit abból a korból is, amelyben létrejött akár gondolati, akár technikai értelemben.

  De a kortárs mint kifejezés gyakran tűnik fel pejoratív vagy legalábbis elrettentő értelemben is a köznapi beszélgetésekben: egy kortárs produkció vagy képzőművészeti alkotás, ha kortárs is, nehezen hozzáférhető sokak számára. Nem fizikai, hanem a befogadás szempontjából.

  Miközben a művészek folyamatosan keresik, hogyan fejthetik ki adekvát, vagyis kortárs módon művészi világukat, addig a befogadók oldalán a műélvezet stratégiái csak lassan adaptálódnak mindehhez. Nem csoda, hogy sokaknak, ha meghallják valamilyen összetételben azt a szót, hogy kortárs (lásd kortárs zene, kortárs tánc, kortárs irodalom stb.), megrettennek, és inkább a szórakoztatás már kipróbált, de egyszerűbb formái felé fordulnak.

  A Kortárs folyóirat és a kortarsonline.hu is egyaránt küldetésének érzi, hogy úgy közvetítse a kultúrát olvasói számára, hogy megkönnyítse a kortárs művek befogadását akár úgy, hogy konkrét szempontokat ad művek befogadásához, akár azzal, hogy bemutatja azt a kontextust, amelyben e művek létrejöttek.

  Minderről Thimár Attila irodalomtörténész, a Kortárs folyóirat és a kortarsonline.hu főszerkesztője, valamint a KO Kultúradó két szerkesztője, Falvai Mátyás és Zsolnai György vitázott a KO Kultúradóban.

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Kultúradó csatornáján az iTuneson, a Spotifyon és a SoundCloudon. A KO Kultúradó szerkesztői elérhetők e-mailen a ko.kulturado@gmail.com címen.

  bb


 • További cikkek