• A sztárság kezdetei – A Beatles-jelenség 1.

  2023.12.22 — Szerző: KO

  Fülbemászó slágerek, flashmob a tetőn, világhír. Mi lehetett a titka a négy liverpooli srácnak, akik művészi szintre emelték a popzenét, és dalaik a mai napig hihetetlenül népszerűek? A Közös nevezőben Thimár Attila és Halper László beszélgetett a The Beatles berobbanásáról a zenei életbe.

 • Nem túlzás azt állítani, hogy a Beatlest mindenki szereti. Rengeteg muzsikus futott be az ő nyomukban: Jimi Hendrix, a Who, a Rolling Stones, hogy a legnagyobbakat említsük. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezek egyszerű, könnyed dallamok, amelyeket akár más is kitalálhatott volna, pedig erről szó sincs. A gombafejek, akik a könnyűzenei világ központjává tették Londont, és kétségkívül világsztárok lettek, valamit egyértelműen máshogy csináltak, mint előttük bárki. Miért példátlan a sikerük szinte a mai napig? Mivel érték el néhány év alatt, hogy Elvis zenéje ciki legyen? És hogyan lehet a legegyszerűbben beszélgetésbe elegyedni Ringo Starr-ral? A Közös nevezőben ezúttal két részen át beszélget minderről Halper László jazz-zenész és Thimár Attila. Folytatása következik.

  The Beatles Fotó: Robert Freeman
  The Beatles
  Fotó: Robert Freeman

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, a SoundCloudon és a YouTube-on.

   

   


 • További cikkek