• Fiúk a Moszkva térről – Beszélgetés Berta Zsolttal a KO Közös nevezőben

  2024.05.24 — Szerző: KO

  Podcastsorozatunk legújabb vendége sokoldalú ember, aki az irodalom és a zene terén is alkot. Mikor jön el az a pont, hogy egy zenész regényt ír, és hogyan lehet kiadót találni? Berta Zsolttal Halper László beszélgetett a KO Közös nevezőben zenéről, írásról, dalszövegírásról.

 • Berta Zsolt neve elsősorban a Kalef című regény kapcsán lehet ismerős, amelyet lengyelre is lefordítottak. Nem készült mindig írónak, negyven felé járt már, amikor úgy érezte, van mit mondania az olvasóknak. Ahhoz azonban, hogy valakinek kiadják a könyveit, szerencse is kell – az ő esetében ez megvolt, főleg a Kalef téri galeriról szóló regényes alaptémával. De ez nem mindig elég: ha valaki történelmi regény írására adja a fejét, akkor egy sok száz oldalas könyvhöz nem kevés dolognak kell utánajárnia. Például annak, hogyan nézett ki a szemétszállítás száz évvel ezelőtt…

  A regényírás folyamatáról és hasonló izgalmas dolgokról mesél a KO Közös nevező legújabb adásában Berta Zsolt, amelyben szóba kerül a zene szeretete, annak a varázsa, amikor két vagy több ember együtt muzsikál, és persze a dalszövegírás is. Az író, zenész, dalszövegíró most készül új lemezt kiadni, és legújabb regénye, a Háború se béke, a Jancsiszög és a Kalef című művekben megkezdett családtörténet harmadik darabja is a polcokra kerül hamarosan. Tettestárs című novellája, amely a szerző egyéb műveihez képest egy könnyed témát boncolgat, a Kortárs folyóirat májusi számában olvasható.

  Berta Zsolt Fotó: Gombkötő Roland
  Berta Zsolt
  Fotó: Gombkötő Roland

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon és a YouTube-on.


 • További cikkek