• „Az volt a feladatunk, hogy örömet nyújtsunk a nézőknek” – Molnár György a KO Közös nevező podcastban

  2024.03.29 — Szerző: KO

  Hogyan lehetett kevés pénzből profi színpadtechnikát teremteni a ’70-es években lézerrel és füstgéppel? Milyen nehézségekkel járt behozni az országba egy ajándékba kapott Gibson gitárt? Az Omega megoldott mindent, „amit dobott a gép”. Minderről a legendás együttes gitárosa mesélt Halper Lászlónak.

 • Az Omega a mai napig a magyar könnyűzene egyik legnagyobb hatású együttese. A zenekart az elmúlt években komoly veszteségek érték: Kóbor János, Benkő László és Mihály Tamás halálával történetük lezárult.

  A Közös nevező podcast legújabb adásában az Omega gitárosa, Molnár György eleveníti fel a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett rockzenekar működésének fontos pillanatait, főképp azt, hogy műszaki érdeklődésük milyen mértékben járult hozzá a korszakban kivételes technikai jelenlétükhöz a magyarországi és a nemzetközi színpadokon. Kreativitásuknak köszönhetően ugyanis megszerezték azokat az eszközöket, amelyek ára nem az ő zsebükhöz volt mérve, ráadásul mindemellett úgy tudtak profi fellépéseket létrehozni, hogy sokszor még a 220 voltot is nélkülözniük kellett.

  Molnár György a mai napig rendkívül aktív, és műszaki ismereteit a zene mellett más területen is kamatoztatta, például komolyan foglalkozik azzal, hogyan lehet éghajlattól független fenntartható energiát előállítani. Erről és aktuális zenei projektjeiről is beszélt a KO Közös nevező podcastban.

  Molnár György „Elefánt” Kép forrása
  Molnár György „Elefánt”
  Kép forrása

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, a SoundCloudon és a YouTube-on.

   


 • További cikkek