• Sapkák, mackók, madarak – beszélgetés a Tandori-hagyatékról a Közös nevező podcastban

  2023.12.08 — Szerző: KO

  Egy költő otthonába mindig érdekes lehet belépni. Főleg akkor, ha ez a lakás a Duna-parton, a Lánchíd utcában van, és valaha rengeteg madár lakta Tandori Dezső és Ágnes társaságában. A Közös nevező podcast legújabb adásában Thimár Attila beszélget a hagyaték gondozásában részt vevő rokonokkal.

 • A mai napon lenne nyolcvanöt éves Tandori Dezső. Ebből az alkalomból a Közös nevező legújabb részében Kokas Nikolett és Tamás Benedetta mesél arról, hogy milyen gyerekkori emlékeik fűződnek a Tandori-házaspár otthonához, és mit jelentett egy ilyen térbe belépni az alkotók halála után, amikor azt a feladatot kapták, hogy rendszerezzék a tárgyi örökséget, és méltó módon gondoskodjanak a nyilvánosság elé tárásáról. Madarak már nincsenek, de a mackók, amelyeknek „saját személyiségük van”, maradtak. Szóba kerül az irodalmi anyagon kívül a hagyaték zenei és képzőművészeti vonatkozása is, és nem utolsósorban választ kapunk arra, hogy az ikonikus sapkák honnan származtak.

  Tandori Dezső Fotó: Szilágyi Lenke
  Tandori Dezső
  Fotó: Szilágyi Lenke

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcastson, a Spotifyon, a SoundCloudon és a YouTube-on.

   


 • További cikkek